Jurnalul.ro Special Anchete Partidul este în tot și în toate. Inclusiv în scanarea documentelor din arhivele consiliilor județene

Partidul este în tot și în toate. Inclusiv în scanarea documentelor din arhivele consiliilor județene

de Ion Alexandru    |   

Încă o afacere de partid pare să se fi născut în anul pandemiei. Anul trecut, înainte de alegerile locale, Consiliul Județean Vrancea, condus, la acel moment, de către PSD-istul Marian Oprișan, scotea la licitație un contract vizând scanarea documentelor fizice din arhiva instituției, în sensul constituirii unui registru electronic care să poate fi accesat fără a mai copia pe suport de hârtie aceste documente. După alegeri, însă, Consiliul Județean Vrancea a fost adjudecat de către Partidul Național Liberal, iar, în luna aprilie a acestui an, contractul antamat de pe vremea “Ciumei Roșii” a fost atribuit unei firme din Argeș, controlată de familia unui alt liberal, fost inspector școlar general județean și fost consilier local. În urmă cu doar câteva zile, valoarea contractului parafat luna trecută a fost suplimentată. 

 

Consiliul Județean Vrancea anunța, anul trecut, că dorește să achiziționeze servicii de scanare de documente, necesare transpunerii actelor fizice în format electronic, prin intermediul unor scanere profesionale. Iar documentația aferentă scoaterii la licitație a acestui proiect inclusiv caietul de sarcini au fost aprobate de președintele PSD al CJ Vrancea, celebrul Marian Oprișan. La acel moment, autoritatea contractantă spunea că aceste servicii ce urmau a fi cumpărate sunt destinate desfășurării în bune condiții a activității de arhivare electronică și de pregătire a documentelor pentru prelucrarea lor în viitoarea arhivă electronică. Se estima, atunci, crearea unei baze de date structurale, care să fie actualizată permanent și care să fie integrată într-un sistem informatic ce va permite arhivarea electronică a tuturor documentelor instituției.

Astfel, spunea autoritatea contractantă, se elimină costul de copier a documentelor, în procesul de consultare, prin faptul că o copie electronică fidelă a originalului va putea fi consultată fără cheltuieli de copier.

În acest sens, urmează să fie scanate și indexate, în cinci categorii de metadescriptori, file formate A4, mai mici de A4 și A3, în număr de 2.782.800 de imagini, iar alte 50.000 de imagini urmează să fie scanate în formate A2, A11 și A0. După scanare, Consiliul Județean Vrancea dorește un rezultat care să conste în fișiere fără pagini albe, care să poată fi citite fără rotire, identice cu dimensiunile documentelor originale și fără defecte. Contractul urmează să dureze un an, iar garanția serviciilor este de doi ani.

 

Valoare suplimentată după o lună

Inițial, conform anunțului de atribuire, valoarea estimată a contractului se ridica la 1.172.612 lei fără TVA. În data e 16 aprilie, Consiliul Județean Vrancea a finalizat licitația deschisă, atribuind contractul în baza celui mai bun raport calitate-preț, din care componenta financiară a cântărit în proporție de 90%, iar componenta tehnică a cântărit 10%. În data de 24 mai 2021, însă, valoarea contractului a fost modificată, suplimentar, față de cea din aprilie, ajungând la un cost final de 786.356 de lei fără TVA (835.763,64 lei cu TVA inclusă).

Ofertantul câștigător se numește SC Delta Cart Educational SRL, din județul Argeș, deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, de către două persoane fizice. Este vorba despre Constantin Crivac și despre Bogdan Liviu Gardin, ambii deținând câte 50 la sută din capitalul social.

 

Contracte similare în starea de urgență

În ultimul an, societatea în cauză a prestat pentru mai multe instituții ale statului contracte similare. Spre exemplu, înainte de declanșarea pandemiei de Covid-19, în 20 februarie 2020. SC Delta Cart Educational SRl a primit din partea Ministerului Sănătății un contract de 650.650 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de prelucrare arhivistică și de legătorie aferente.

Apoi, la două zile după declararea, prin decret prezidențial, a stării de urgență la nivel național, societatea în cauză a primit de la Consiliul Județean Călărași un contract în valoare de 585.150 de lei fără TVA pentru prestarea de servicii de realizare a unei arhive electronice în cadrul unui proiect de planificare strategică destinată dezvoltării județului Călărași. Serviciile contractate sunt similare celor derulate cu Consiliul Județean Vrancea.

Apoi, la data de 30 aprilie 2020, în plină stare de urgență, SC Delta Cart Educational SRL Argeș a încheiat un contract în valoare de 584.999,97 de lei fără TVA, cu Consiliul Județean Argeș. Instituția publică a contractat, atunci, lucrări de retrodigitalizare aferente proiectului „Implementarea unor măsuri și instrumente destinate îmbunătățirii proceselor administrative în cadrul Consiliului Județean Argeș“.

Este vorba despre pregătirea documentelor instituției pentru scanare, de retrodigitalizarea și scanarea acestor acte, cu prelucrare electronică, despre indexarea și arhivarea lor cu metradescripturi și despre refacerea documentelor în forma lor inițială, după scanarea acestora.

Firma prestatoare, controlată de familia unui fost consilier local liberal din Pitești

Revenind la acționarii firmei care scanează și arhivează electronic documentele Consiliului Județean Vrancea, condus, la acest moment, de liberalul Toma Cătălin Dumitru, ales în locul lui Marian Oprișan în urma scrutinului electoral din data de 27 septembrie 2020, aflăm că aceștia au o legătură specială cu un alt membru PNL. 

Asociatul Constantin Crivac este ginerele lui Florin Gardin, în timp ce Bogdan Liviu Gardin este fiul lui Florin Gardin. Socrul, respectiv tatăl celor doi, este fostul inspector general școlar județean Argeș, iar, până la alegerile locale de anul trecut, a deținut funcția de consilier local, din partea Partidului Național Liberal, în cadrul Consiliului Local Pitești. Întâmplarea face ca atât Florin Gardin, cât și actualul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Toma Cătălin Dumitru, să împărtășească nu doar aceleași opinii politice, dar și aceeași profesie, întrucât primul este profesor, iar al doilea este membru în Asociația Profesorilor de Limbă Franceză din România.

În ceea ce-l privește pe Florin Gardin, aflăm, din declarația de interese completată în vara anului trecut, în calitate de consilier local la Pitești, că este membri în Adunarea Generală a Acționarilor la SC Termocalon Confort SA Pitești este membru al sindicatului SPIP Pitești, membru în Consiliile de Administrație al Școlii nr. 18 Pitești și al Liceului „Constantin Brâncuși”, dar și membru al Biroului Permanent Județean Argeș al Partidului Național Liberal. 

Din declarația de avere completată anul trecut, reiese că Florin Gardin deține, împreună cu soția sa, Maria, patru terenuri intravilane, extravilane și forestiere, achiziționate în anii 2003, 2004 și 2007, în suprafață totală de 53.700 de metri pătrați. De asemenea, mai deține un apartament, cu suprafața de 70 de metri pătrați, achiziționat în anul 2000, precum și o casă de locuit, construită, în anul 1999, în regie proprie, în suprafață de 180 de metri pătrați. Liberalul mai are în proprietate și două autoturisme: un Fiati Punto, din 2008, achiziționat în 2008, și un Volkswagen din 2009, achiziționat în 2009, În conturi și depozite bancare, acesta avea economisiți 50.500 de lei.

În ultima declarație de avere, Florin Gardin scria că și-a împrumutat ginerele, pe Constantin Crivac, cu 50.000 de lei, alte împrumuturi (de 200.000 de lei, respectiv de 235.000 de lei) fiind acordate Magdalenei Crivac și Sorinei Gardin.

Asta, în condițiile în care, în anul fiscal precedent completării acestui document, Florin Gardin menționa că a încasat, ca profesor pedagog, un salariu de 63.579 de lei, iar din funcția de consilier local a realizat venituri de 13.140 de lei. Soția a încasat o pensie de 28.371 de lei.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri