De ani de zile, autorităţile locale, dar şi cele centrale, fie că au aparţinut PSD, PDL sau PNL, au promis că această investiție vitală pentru foarte mulţi locuitori ai Transilvaniei și ai României va avea statut de „prioritate zero”. Ce s-a realizat până acum? Nimic.
*Clujenii ştiu perfect de ce au nevoie de un spital nou, modern. Actualul Spital Judeţean funcţionează în multe clădiri construite acum mai bine de o sută de ani. Este vorba de un sistem pavilionar, depăşit de mult de vreme, care nu permite acordarea unor servicii medicale prompte, de calitate. Sunt afectaţi atât pacienţii care sunt purtaţi pe drumuri când, de multe ori, viaţa lor depinde de factorul timp, dar şi cadrele medicale, care se văd în imposibilitate de a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale. Şi această situaţie, inacceptabilă în cele din urmă, dar binecunoscută de factorii de decizie locali şi centrali, durează şi durează şi durează. Din păcate, nu ştim până când. Ceea ce am aflat în aceste zile îmi reduce optimismul şi aşa afectat de realitate.
De ceva vreme se discută în cercurile politicii româneşti despre construcţia a trei spitale regionale în Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova. Doamna comisar european Corina Creţu este foarte clară în declaraţii: „Sunt foarte tristă să văd acum, în anul 2016, că nici măcar amplasamentele acestor trei spitale regionale nu au fost definitivate.” O confirmare a faptului că, din păcate, problema investiţiilor în sistemul de sănătate este extrem de gravă. Guverne, primării, consilii judeţene nu au făcut nimic.
Sănătatea românilor nu a fost şi nu este o preocupare pentru cei pe care i-am ales să ne conducă. Doar vorbe, promisiuni fără acoperire. Aceeaşi doamnă Corina Creţu declara că „la Comisia Europeană nu a ajuns harta infrastructurii seviciilor medicale cu nevoile clare ale judeţelor şi regiunilor României în domeniul sănătăţii.”
De asemenea, acuzele domnului ministru Vasile Dâncu, clujean de-al nostru, privind neutilizarea celor 50 de milioane de euro alocați de către Uniunea Europeană construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, se îndreaptă către autorităţile clujene. Acesta a confirmat faptul că în problema amplasamentelor celor trei spitale „nu a existat consens local”. Aceeaşi direcţie acuzatoare o indică şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea: „Responsabilitatea aparţine autorităţilor locale.”
*În concluzie? Comisia Europeană alocă bani pentru construcţia unor spitale moderne în România, dar partidele politice care au condus această ţară -în principal PSD, PDL și PNL- prin guvernele pe care le-au format, dau vina pentru toate aceste nerealizări pe autorităţile locale. Dar cui aparţin aceste autorităţi? Aceloraşi partide – PSD și noul PNL, adică PDL + PNL.
Care dintre aceste partide ne va promite (pentru a câta oară?) în campania electorală care va urma că vom beneficia de servicii medicale de calitate
într-un Spital Regional de Urgență ultramodern în Cluj? Cu siguranță, reprezentanţii PSD şi PNL. Nu trebuie decât să-i votăm! Peste patru ani o
vom lua de la capăt cu acuze și aceleași întrebări.