Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patron din Sulina: „La noi e plin de turiști și nu sunt probleme!”

Patron din Sulina: „La noi e plin de turiști și nu sunt probleme!”

de Diana Scarlat    |   

Distanța între Ceatalchioi și Sulina este de circa 100 de kilometri. La fel și de la Ismail la Sulina, dacă mergem pe cale terestră și pe apă, iar în linie dreaptă sunt peste 60 de kilometri. Dar Delta Dunării este mai mare, ca întindere, decât Tenerife, iar proprietarii afacerilor din turism care au investit în această zonă spun că nu există niciun pericol în zona care nu are legătură cu Brațul Chilia – unde nu se făcea turism nici înainte de război.

Zona vizitabilă din Deltă este între brațele Sfântu Gheorghe și Sulina. Cei mai fericiți sunt proprietarii hotelurilor și pensiunilor din Sulina, care spun că oamenii au înțeles situația și faptul că se află la foarte mare distanță față de zona de conflict. Pentru a arăta că nu se aud bombe și nici nu circulă drone pe cer, unul dintre hotelieri a făcut o acțiune de promovare a zonei turistice, în aceste zile, ieșind pe canalele navigabile cu vizitatorii și cu un grup de jurnaliști.

„Turismul în Sulina, între război, fake news și majorări de prețuri” este denumirea acțiunii de trei zile pe care o fac împreună Pensiunea Perla Sulina și Asociația Operatorilor Navelor De Agrement Și Transport Rapid, în perioada 24-27 septembrie. „După ce am văzut că se vorbește despre Delta Dunării ca și cum aici ar fi război, cu drone rusești și bombardamente, i-am chemat pe toți cei care au dorit să vină la Sulina și să iasă pe apă, să vadă că nu se întâmplă nimic la noi și nici în restul Deltei. Nu cad drone, nu este nicio problemă aici. Se poate verifica oricând. Momentan, nici România, nici Delta Dunării nu se află în conflict cu nimeni, se navighează în condiții de siguranță pe canalele Sulina și Sfântu Gheorghe”, a declarat, pentru Jurnalul, Ștefan Ivanov, președintele Asociației Operatorilor Navelor De Agrement și Transport Rapid, coorganizator al evenimentului.

Mai mult, Delta este acum locul ideal pentru o vacanță, datorită condițiilor meteo favorabile, iar turiștii se plimbă pe brațele de vărsare ale Dunării și pe canalele navigabile. „Ne bucurăm de o vară târzie, care ne dă voie să facem excursii în Delta Dunării. Pelicanii au ieșit și pot fi admirați de turiști. Nici localitățile mai îndepărtate, mai izolate, precum Letea sau Mila 23 nu au fost afectate. În afară de incidentul de la Ismail (incendiul din noaptea de 1 spre 2 august, de la depozitul de cereale – n.r.), care oricum a fost o chestiune minoră, nu s-a întâmplat nimic. Am avut doar câțiva turiști care au amânat puțin venirea, apoi au văzut că nu e nimic, au venit și au avut o vacanță perfectă. Pe brațul Chilia oricum era și înainte zonă restricționată, dar și acolo pescuitul se face fără probleme. Singurul lucru care-i deranjează pe cei de acolo este că navele sub pavilion străin sunt acostate prea aproape de malul românesc”, a mai spus coorganizatorul evenimentelor din Delta Dunării, din aceste zile.

Dronele nu zboară deloc pe aici

Spre deosebire de locuitorii satelor aflate pe malul brațului Chilia, foarte aproape de Ismail, care trăiesc o situație diferită de cea din partea românească a Deltei Dunării, cei din Sulina nu văd drone nici măcar dacă ar vrea să le lanseze chiar ei. Oamenii spun că de când a-nceput conflictul din țara vecină au fost anulate mai multe evenimente la care ar fi trebuit să fie spectacole cu drone, pentru că semnalul pentru ridicarea lor în aer este bruiat pe întreaga suprafață a Deltei.

Proprietarii pensiunilor și hotelurilor din Deltă le explică turiștilor că nu există posibilitatea de a cădea o dronă la Tulcea, la Sulina sau la Constanța, așa cum au înțeles cei speriați de evenimentele din Ucraina. „Noi le explicăm celor care ne întreabă de mai multe ori, înainte de a veni aici. Nici măcar la Ceatalchioi nu a căzut o dronă, pentru că ar fi explodat ceva acolo, dar nu există nicio explozie pe teritoriul României. Că vorbim despre niște resturi de metal, de ceva este cu totul altă situație, dar nu vorbim despre explozii pe teritoriul României. Există războaie și la granițele altor state, dar nu înseamnă că dronele rusești pot zbura împotriva teritoriului românesc. În Deltă, rușii și ucrainenii mănâncă, beau și pescuiesc împreună. Nu s-a-ntâmplat nimic aici, nu am avut situații spectaculoase. Aici sunt oameni liniștiți și cu bun simț. Poate se mai întâmplă o dată la un an și ceva un accident cu bărcile, dar și aceste probleme sunt foarte rare”, a declarat, pentru Jurnalul, proprietarul unei unități de cazare din zona Crișan, localitate situată tot pe brațul Sulina.

Grad de ocupare 100%

Ajunși la Sulina, vizitatorii pot vedea, în aceste zile, că navigarea se face fără incidente și că nu se văd obiecte zburătoare și nici nu se aud explozii. „Sulina a fost și anul acesta o destinație turistică foarte căutată, iar Pensiunea Perla Sulina a avut solicitări de cazare din luna aprilie până în luna noiembrie. În lunile iulie și august am avut grad de ocupare 100%, pentru că în aceasta perioadă, plaja Sulina atrage foarte mulți turiști și locurile de cazare s-au rezervat cu mult timp înainte. La noi vin foarte multe familii cu copii, plaja fiind cunoscută ca având cel mai fin nisip de pe litoralul românesc. În privința zvonurilor care apar, unele fiind preluate și de presă, pot să vă spun că anul acesta nu au mai speriat pe nimeni. Nu am avut nici măcar o singură anulare pe motivul războiului din vecini. Oamenii s-au obișnuit și știu că războiul este în Ucraina și nu în România. Viața își urmează cursul firesc”, a declarat, pentru Jurnalul, Dragoș Ioniță, administratorul Pensiunii Perla Sulina, organizatorul evenimentului.

În afară de plimbările prin Delta Dunării, participanții la eveniment au ocazia să verifice la fața locului informațiile despre așa-zisa „bombardare a Deltei” și să stea de vorbă cu proprietarii de pensiuni și cu turiștii care își petrec acum vacanța în Rezervația Biosferei. „Pentru a informa turiștii, am organizat un press-trip, atât în primăvară, cât și în zilele acestea, la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât să fie cât mai multe imagini date în timp real de aici, ca lumea să vadă din cât mai multe unghiuri care este situația: liniște, calm și voie-bună, în singurul oraș din Delta Dunării”, mai spune Dragoș Ioniță. Excursiile cu bărci pe canalele navigabile și pe brațele Sulina și Sfântu Gheorghe se vor face până în noiembrie, cu sute de vizitatori care și-au rezervat vacanțe în această perioadă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Proprietarii afacerilor din zona Sulina au organizat în aceste zile o acțiune de combatere a știrilor false despre atacurile asupra Deltei Dunării.

Subiecte în articol: ceatalchioi brațul Sulina sulina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri