Jurnalul.ro Special Anchete PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze

de Ion Alexandru    |   

Marcel Hoară, unul dintre vechii reprezentanţi ai fostului Partid Democrat Liberal, introdus de guvernarea portocalie în afacerile cu energie ale statului, a definitivat proiectul imobiliar de lux pe care l-a ridicat, pe „șest” la Snagov. Sub o emblemă suedeză, Marcel Hoară folosește pământurile cumpărate pe numele părinţilor săi, profesori pensionari, în cadrul unui adevărat „tun” imobiliar, care poartă denumirea de Satul Scandinav Snagov. Afacerea a fost devoalată, anul trecut, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, de la Antena 3, timp în care Marcel Hoară a înființat o firmă de construcții. „Jurnalul Național” a descoperit, însă, că, după apariția acestor dezvăluiri, fostul PDL-ist a încercat să ascundă afacerea sub o nouă firmă, cu capital suedez. Ulterior, pentru că informațiile referitoare la această afacere deveniseră publice, Marcel Hoară a renunțat să mai apară în vreun act al noii companii înfiinţate. Proiectul merge însă înainte și beneficiază de o publicitate destul de consistentă în mediul on-line.

Fostul președinte al Agenției pentru Dezvol­tare Durabilă a Zonelor Industriale, pe vremea când Ministerul Economiei era păstorit de Adriean Videanu, Marcel Hoară, un apropiat al afacerilor şefilor din zonele miniere, își ascunde afacerea imobiliară de la Snagov, evaluată la milioane bune de euro, sub un nume scandinav. Potrivit datelor furnizate ONRC, în data de 13 ianuarie 2016, se înființează o societate comercială, sub denumirea de SC Home Art Development SRL, având ca obiect de activitate lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, cu sediul în judeţul Ilfov, comuna Ghermănești, sat Snagov, strada Piatra Craiului, la numărul 20 D, camera 1.

Asociații acestui SRL se numesc Marcel Hoară și un anume Enache Marinică, domiciliat în comuna Florești-Stoenești, județul Giurgiu. Ambii asociați îndeplinesc, potrivit acestor informații, și funcția de administrator.

Trei luni mai târziu, însă, tot de la Registrul Comerțului aflăm că firma lui Marcel Hoară, SC Home Art Development SRL se asociază cu compania suedeză Linoto Invest AB, împreună înființând, la adresa din comuna Ghermănești, sat Snagov, strada Piatra Craiului nr. 20D, camera 2, o altă firmă. Aceasta se numește SC Scan­dinavian Development SRL, creată în data de 6 aprilie 2016, având același obiect de activitate ca și compania lui Marcel Hoară, respectiv lucrări de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, având un capital social de 400 de lei. Din care aport străin de 44,74 euro. La data fondării, SC Scandinavian Development SRL avea doi administratori persoane fizice: Marcel Hoară și cetățeanul suedez Orjan Tord.

Trei tipuri de vile, sub managementul lui Marcel Hoară

Cine caută pe Google sintagma „Scandinavian Development” va găsi, imediat, două portaluri imobiliare care anunță că societatea despre care am vorbit mai sus este proprietară a Satului Scandinav, respectiv a unor luxoase vile ridicate la Snagov. Potrivit descrierii, locația se află la 23 de minute de Piața Presei Libere, în zona Lacului Snagov, „Satul Scandinav fiind cel mai nou proiect rezidențial premium din România, compus în totalitate din case pasive”.

„Suedezul” Marcel Hoară a ridicat aici trei tipuri de case, cu suprafețe de teren generoase, pe care le-a scos la mezat. Astfel, casa de tip A reprezintă o construcție de 230 de metri pătrați, cu un teren de 900 de metri pătrați, dotată cu living, bucătărie, trei dormitoare, trei băi, trei dressinguri, trei locuri de parcare și un birou. Casa de tip B este o construcție în suprafață de 366 metri părați, cu un teren de 1.882 metri pătrați, compusă din living, bucătărie, patru dormitoare, cinci băi, patru dressinguri, trei locuri de parcare și un birou. Acest tip de vilă mai este dotat cu un dinning, o mansardă locuibilă, cu spațiu de depozitare, terase și cameră tehnică. În fine, al treilea tip de casă construit de Hoară la Snagov, denumit „C”, are o suprafață de 237 metri pătrați, cu un teren de 900 metri pătrați, compusă din living, bucătărie, trei dormitoare, trei băi, trei dressinguri, trei locuri de parcare, un birou, dinning, spații de depozitare și cameră tehnică.

Conform prezentării proprietarului, Scandinavian Development are trei mana­ging partners, respectiv Michael Larsson, Orjan Hansson, Marcel Hoară și Marinică Enache. Primii doi conduc compania suedeză Linotol AB, în timp ce Marcel Hoară este descris ca „având unul dintre cei mai buni indicatori în managementul companiilor publice și private, precum și în atragerea și implementarea capitalului străin în economia românească”. Despre Marinică Enache, prezentarea arată că este responsabilul procesului de construire al luxosului cartier din Snagov.

Firma a primit certificate de urbanism, deși nu era înființată

Trecând peste publicitatea pe care Marcel Hoară și-o face sieși și cartierului său suedez, vilele în cauză sunt ridicate pe un teren care, în acte, aparţine părinților fostului membru al Partidului Democrat Liberal. Părinții, pe nume Marian și Alexandrina Hoară, care locu­iesc în Gorj, susțineau, în urmă cu un an, că de fapt această afacere este a fiului lor Marcel, făcută cu banii lui.

Așa se face că, începând cu prima jumătate a anului 2015 și până la sfârșitul anului trecut, Primăria comunei Snagov a eliberat pe numele lui Marian şi Alexandrina Hoară mai multe certificate de urbanism care vizează terenul pe care a răsărit Satul Scandinav. Nu înainte ca alte documente care privesc construirea unor imobile aici să fie eliberate având ca beneficiar o societate care, în acte, nu exista încă.

Așa cum am arătat mai sus, firma SC Home Art Development SRL a luat ființă în data de 13 ianuarie 2016. În ciuda acestui amănunt „nesemnificativ”, Primăria Snagov a eliberat, în data de 30 aprilie 2015, pe numele acestei firme, trei certificate de urbanism, având numerele 31, 32 și 33, vizând construirea a două imobile, compuse din parter și mansardă în strada Piatra Craiului nr. 20 A, Snagov, comuna Ghermănești, și a unui alt imobil identic la adresa din strada Piatra Craiului nr. 20, aceeași localitate.

Abia patru luni mai târziu, în 28 august 2015, Primăria Snagov emite două certificate de urbanism, pe numele mamei lui Marcel Hoară, Alexandrina Hoară, vizând dezmembrarea terenului existent în Strada Piatra Craiului, la numerele 20 și 20 E, pentru ca, în 22 octombrie 2015, să se emită un alt certificat de urbanism pentru o altă dezmembrare la numărul 20.

În 17 mai 2016, Alexandrina și Marcel Hoară beneficiază de un alt certificat de urbanism care vizează construirea unei clădiri compuse din parter și mansardă, plus o anexă gospodărească, precum și pentru desființarea a două clădiri existente în strada Piatra Craiului din satul Snagov. În aceeași zi, Primăria Snagov eliberează un alt document pentru dezmem­brarea terenului de la aceeași adresă, iar în data de 6 iulie 2016, părinții lui Hoară primesc un alt certificat de urbanism pentru construirea unei zone de agrement cu piscină și sistematizare a terenului în strada Piatra Craiului, la numărul 20.

A fugit din companie după dezvăluirile din presă

Lucrurile nu se opresc aici în privința carti­erului de lux pe care îl construiește Marcel Hoară, la Snagov, sub umbrelă suedeză. După ce afacerea a fost prezentată în cadrul emisi­unii „Exces de Putere” de la Antena 3, în data de 7 iunie 2016, acționarii SC Scandinavian Development SRL, SC Home Art Deve­lopment SRL și Linoto Invest AB se întrunesc în şedință și decid, ad-hoc, revocarea din funcția de administrator a lui Marcel Hoară, urmând ca societatea să funcționeze cu un singur administrator, în persoana suedezului Orjan Tord. O lună mai târziu, în data de 19 iulie 2016, SC Scandinavian Development SRL primește din partea Primăriei Snagov certificatul de urbanism cu numărul 232, vizând construcția a trei locuinţe, compuse din parter și etaj, în strada Piatra Craiului din Ghermănești.

Din documentele intrate în posesia noas­tră, rezultă că firma în cauză și-a extins proiec­tul imobiliar și la numărul 22, învecinat cu terenurile familiei Hoară. Astfel, în 27 decembrie 2016, SC Scandinavian Develop­ment SRL beneficiază din partea primăriei de alte două certificate de urbanism, cu numerele 437 și 438, care vizează construirea a câte trei case, formate din parter, etaj și acces intrare, la adresele din Strada Piatra Craiului, numerele 22 A și 22 B, comuna Ghermănești, sat Snagov.

 

Declarații de avere care arată că este un om sărac

Marcel Hoară a pozat ani la rând în politicianul sărac şi cinstit. A preferat, ca mulți alți colegi de partid, să-şi bage familia la înaintare. Din declarațiile de avere pe care acesta le-a întocmit în perioada 2010-2011, în care a ocupat funcția de președinte al Agenției pentru Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale, rezultă că deținea două terenuri (unul agricol, iar celălalt intravilan), în comuna Glogna, județul Gorj, o casă de vacanță în aceeași localita­te, iar soția sa, Georgeta Hoară, deține un imobil, achiziționat prin credit ipotecar, în comuna Tunari, județul Ilfov. Și soția lui Hoară a ocupat funcții la stat. Din declarația de avere din 210, rezultă că Georgeta Hoară ocupa funcția de consilier juridic la SC Conversmin SA, firma statului care se ocupă cu închiderea minelor, iar, din declarația de avere a lui Marcel Hoară depusă în 2012, soția sa apărea ca și consilier juridic la Compania Națională de Aeropor­turi București.

În declarațiile de interese depuse, Marcel Hoară arăta că este acționar în două companii: Hoară Capi­tal SRL și Media Team SRL, dar a făcut parte și din consiliile de administrație ale Complexului Energetic Rovinari, Cuprumin, Conpet sau Complexul Energe­tic Craiova. Potrivit Registrului Comerțului. Marcel Hoară deține sau a deținut părți sociale din SC Euro­sun Power SRL și Eurosun Steel SRL.

 

Părinții, proprietarii din acte ai pământului

Antena 3 a dezvăluit faptul că modestul șef de agenție din Guvernul Boc, prin a cărui declarație de avere bătea vântul, intra, în anul 2011, în lumea miliardarilor de pe malul Lacului Snagov. „4.000 de metri pătrați la Ghermănești, doar că nu tocmai pe lac. Foarte aproape. Așa că Hoară se înțelese­se cu primarul Mușat, ajuns după gratii între timp, să-i tragă lacul lângă casă, printr-un fost canal de irigații. Mușat o scălda în declarația dată, în timp ce Hoară recunoștea că-i face Primăria ceva, doar că era iaz. Pentru că, deși fostul canal de irigații este drenat și gata să primească apa din lac și s-o aducă la casa Hoară, asta pur și simplu nu se poate. În calea fericirii ambițiosului Marcel stă un baraj. Construit de ani buni, barajul acoperă conducta care duce apa menajeră din Ghermănești la stația de epurare din Snagov. Ce n-a recunoscut însă niciodată a fost proprietatea terenului. În acte pe numele părinților săi, terenul urma să aibă ca destinație construcția unei locuințe pentru cuplul de pensionari din Gorj, foști profesori, care, potrivit propriilor declarații, au crescut vite și au cultivat roșii făcând din asta o avere, iar acum, la pensie, veneau la Capitală pentru a fi alături de copii. «Vând tot ce au și se mută aici», spune Hoară-fiul. Hoară-tatăl, încur­cat, susținea explicațiile fiului până la un punct: acela în care avea să mărturi­sească, bietul, că banii sunt ai lui Marcel personal, care a muncit 14 ani la București, iar ei, părinții, i-au dat ceva, nu degeaba însă, ci în contul renunțării la partea lui de moștenire. Iar de mutat, nici vorbă. Omul mai dă un element care să fixeze realitatea: are o pensie de 1.200 de lei”, arăta, la vremea respectivă, Oana Stancu Zamfir.

 

Pe aceste terenuri activează firma unui trimis în judecată pentru acte false

Un alt amănunt interesant al afacerii imobiliare a lui Marcel Hoară din Snagov îl reprezintă faptul că, la aceeași adresă unde funcționează SC Scandinavian Development SRL și SC Home Art Development, și-a deschis, încă din data de 20 octombrie 2014, un punct de lucru compania SC Marena Silva SRL. Această firmă, care are drept asociat unic un om de afaceri pe nume Emil Nistor, este unul dintre principalii furni­zori de material lemnos pentru austriecii de la Schwei­ghofer. Emil Nistor a cumpărat această firmă de la o anume Maria Botez, condamnată la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Emil Nistor, patron al firmelor SC Eliada Consul­ting SRL, SC SomeşHolz SRL, SC Bistriţa Aurie SRL, SC Poiana Narciselor SRL, SC Poiana Zânii SRL, a fost trimis în judecată, în anul 2013, de DNA, pentru grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar a mai fost trimis în judecată și fiul afaceristului. Potrivit procu­rorilor, „în perioada iunie 2005-februarie 2008, incul­patul Nistor Emil, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajaţi la cele cinci societăți comerciale administrate în drept şi/sau în fapt de către acesta, a obţinut, pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale, un număr de 98 credite de la două bănci comerciale, profitând de relaţiile pe care le-a construit în timp și datorită raporturilor pe care societăţile comerciale administrate de acesta le-au avut cu unităţile bancare”.

Subiecte în articol: marcel hoară
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri