Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile private obligatorii devin opţionale

Pensiile private obligatorii devin opţionale

de Daniela Ivan    |   

Pilonul 2 de pensii va deveni opţional, a anunţat Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Guvernul va explica celor 6,8 milioane de români participanţi la pensiile private obligatorii (acum) că vor lua o pensie mai mică de stat dacă vor rămâne la Pilonul 2. Rămâne de văzut pe câţi va reuşi să-i convingă.

Pe perioada verii, Guvernul va prezenta o informare detaliată vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele şi dezavantajele acestui sisitem pentru ca fiecare salariat să decidă în cunoştiinţă de cauză. “ Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări", a spus ministrul Muncii la un post de televiziune. "Am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: ca vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adaugă şi această pensie. Dar nu este aşa”, a spus Vasilescu. Ea a explicat că se ia o parte din contributia la Pilonul I de pensie ca sa se asigure aceasta pensie de la Pilonul II.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că intenţia PSD de a “transforma” Pilonul II de pensii reprezintă “o veste foarte proastă”, şi a precizat că în programul de guvernare al social-democraţilor nu se regăseşte această opţiune.

Pensia privata obligatorie este, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrată privat de către comapaniile de asigurări. A fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani. Iniţial statul a virat 2% din salariul brut al fiecărui participant la Pilonul 2 către pensiile private obligatorii, dar acest procent ar fi trebuit să crească în fiecare an cu câte 0,5%, astfel încât în 2018 ar fi trebuit să ajungă la 8%, însă în loc de creştere în acest an a avut loc o reducere de la 5,1% la 3,75% din salariile brute.

33 de miliarde de lei au strâns salariaţii la pensiile private obligatorii, Pilonul II

 

 

Subiecte în articol: Pensiile private obtionale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri