Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pentru români, munca în agricultură e ruşinoasă

Pentru români, munca în agricultură e ruşinoasă

de Giulia Anghel    |   

După ce autoritățile au crescut salariul minim în construcții pentru a păstra forța de muncă în țară, majoritatea angajaților lucrează acum la negru. Între timp, alte sectoare care fac performanță sunt complet ignorate. Este cazul agriculturii autohtone care, deși de ani buni se află în topurile europene la producții record de porumb și oleaginoase, dar și cu rezultate remarcabile în apicultură, nu este apreciată de români. Ei cred că munca în agricultură este inferioară și cred că acest domeniu nu are nevoie de cunoștințe solide.

Doar 35% dintre cei care folosesc internetul consideră că rolul agriculturii în economie este important și mai mult de 64% dintre români cred că persoanele care lucrează în acest sector nu au nevoie de prea multă școală, le sunt suficiente doar clasele primare, gimnaziul și cel mult studii profesionale, arată un studiu realizat de World Vision România. Pe de altă parte, în ciuda pretenţiilor lor, românii continuă să muncească la negru, iar breasla contructorilor este un exemplu marcant.

„Avem o problemă cu evaziunea fiscală în construcții, unde 70% dintre angajați lucrează la negru. Apoi vorbim despre exodul angajaților. Cei din afară, ca să putem să-i aducem înapoi, nu se gândesc numai la salariu, ci și la condițiile de muncă-o asigurare de sănătate, alte beneficii extrasalariale. În momentul în care faci o lucrare un an sau doi și după aia nu faci nimic, atunci lucrătorii români din străinătate n-au cum să revină.” Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu

Fără școală, dar patroni

Dintre cei care iau totuşi în considerare oportunitatea de a lucra în agricultură, circa 77% vor să fie antreprenori, 40,69% sunt atrași de horticultură, 33,33% de apicultură și 27,07% preferă peisagistica. Mai mult, jumătate dintre părinți nu vor să-și dea copiii la liceele agricole și doar 20% i-ar îndemna să-și aleagă o specializare în acest domeniu. Și asta în pofida faptului că cererea este mare în agricultură, iar salariile competitive.

Prea puțini știu însă că sunt multe meserii bine plătite și care necesită pregătire de specialitate, precum cele de tehnician veterinar, pentru protecția plantelor, în agricultura ecologică, dar și studii superioare, precum inginer agronom, horticol, industrie alimentară, genetician, medic veterinar, specialist în gastronomie.

Antreprenorii nu atrag angajații

Președintele Camerei de Comerț Româno-Germană, Dragoș Atanasiu crede că de vină pentru lipsa forței de muncă din țară și plecarea tinerilor sunt oamenii de afaceri. „Vin și îi întreb pe antreprenorii români. Îi facem pe oameni să-și iubească meseria ? Profesorii din România îi fac pe copii să-și iubească școala ? Suntem prima generație de antreprenori ai României. Noi am făcut oamenii să-și iubească într-adevăr compania ? Să-și iubească țara ? Eu vă  spun că nu. Ne-am dus noi către școli active să facem sistem dual ? Nu. Stăm acasă și așteptăm să ni se dea forță de muncă.”

 

 

 

Subiecte în articol: agricultura romani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri