Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de percheziții într-un caz de obținere ilegală a dreptului de pensie

Zeci de percheziții într-un caz de obținere ilegală a dreptului de pensie

de Redacția Jurnalul    |   

Zeci de percheziții au fost făcute luni în București într-un caz de obținere ilegală a dreptului de pensie.

Potrivit IGPR, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, au efectuat 46 de percheziții domiciliară la persoane bănuite că ar fi falsificat și ar fi pus la dispoziția altor persoane, certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim.

„În cursul anului 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că ar fi fost falsificate și ar fi fost puse la dispoziția unui număr mare de persoane, certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București”, au explicat reprezentanții IGPR.

Anchetatorii au stabilit că începând cu anul 2019 și până în prezent, mai multe persoane, din municipiul București și din județele limitrofe, care doreau să se pensioneze, dar nu aveau vechimea necesară, ar fi solicitat și ar fi obținut pensie publică, în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap falsificate, invocând o prevedere legală ce oferă facilitatea pensionării anticipate persoanelor cu handicap.

Persoanele în cauză ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând în acest fel bugetul asigurărilor de stat.

Până în prezent, au fost identificate peste 60 de persoane care beneficiază, fără drept, de pensie publică de stat, valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului asigurărilor de stat fiind de peste 4.800.000 de lei, au mai stabilit anchetatorii.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente, instrumente folosite la falsificarea docmentelor, sume de bani în lei și valută, telefoane mobile, precum și medii de stocare a datelor.

65 de persoane urmează a fi duse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, pentru continuarea cercetărilor.

 

 

 

Subiecte în articol: perchezitii pensie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri