Jurnalul.ro Special Pericolul de pe Transfăgărășan: România, promovată internațional ca țara ursuleților prietenoși

Pericolul de pe Transfăgărășan: România, promovată internațional ca țara ursuleților prietenoși

de Diana Scarlat    |   

Din ce în ce mai mulți turiști români și străini merg pe Transfăgărășan să se joace cu „ursuleții prietenoși”, după ce a fost declanșată o campanie internațională de promovare a României prin această falsă imagine a urșilor de pe marginea drumului. Influenceri din țară și din străinătate, mai multe site-uri ale unor ziare sau reviste publică imagini și descrieri ale urșilor din România, prezentându-i ca atracție pentru vizitatori, ceea ce a dus la o serie de incidente, în ultima lună.

 

Cel mai recent caz grav l-a avut ca protagonist pe un turist din Polonia care a fost atacat de o ursoaică, pe Transfăgărășan, în timp ce insista să o fotografieze de aproape, pentru că așa văzuse pe internet că au făcut și alții. Autoritățile din România nu lansează niciun fel de campanie de informare și conștientizare care să poată contracara falsa promovare.

În luna august au fost șase persoane atacate de urșii de pe Transfăgărășan, în urma campaniei de promovare a interacțiunilor cu animalele în această zonă. Campania cu imagini înduioșătoare se desfășoară de două luni. Autoritățile române ar fi trebuit să stopeze această propagare a informațiilor false despre urșii blânzi și prietenoși, însă pentru a putea lansa o campanie de informare și conștientizare, ar trebui să fie măcar cineva responsabil, care să conștientizeze pericolul. 

Șeful Salvamont pe țară a declarat, pentru Jurnalul, că se face permanent informarea corectă, în legătură cu pericolul pe care-l reprezintă urșii, pe site-ul acestui serviciu public. Turiștii români și străini care merg pe Transfăgărășan nu citesc, însă, informațiile de pe site-ul Salvamont, ci sunt direct influențați de promovarea făcută pe internet de influencerii care încurajează interacțiunea cu animalele și hrănirea lor.

Cel mai recent caz a fost înregistrat pe 31 august, când a fost atacat de o ursoaică un turist venit din Polonia pentru a face fotografii cu animalele sălbatice despre care credea că sunt foarte blânde și dornice de joacă. Victima a declarat salvatorilor ajunși la fața locului că a venit în România special pentru a se întâlni cu ursuleții simpatici pe care i-a văzut pe internet. Deși scena a fost filmată și postată pe rețelele sociale, subiectul a trecut neobservat atât de autoritățile române, cât și de cei care propagă în continuare imagini cu „ursuleții blânzi și comunicativi”.

 

A crezut ce a văzut pe internet

  

Bărbatul s-a apropiat extrem de mult de o ursoaică cu doi pui, încercând să o fotografieze, dar animalul a reacționat agresiv, moment în care turistul polonez a fugit și ursoaica s-a retras, dar bărbatul s-a mai apropiat o dată de animal, până când a fost atacat.

Autoritățile încă nu conștientizează pericolul, deși un astfel de incident s-ar putea termina cu moartea turiștilor atacați de urșii de pe Transfăgărășan. Serviciul Salvamont nu poate lua niciun fel de măsură pentru a stopa promovarea de acest tip. Sarcina aceasta le-ar reveni primarilor, însă Unitățile Administrativ-Teritoriale nu au specialiști care să se poată ocupa de astfel de demersuri. 

Nici Ministerul Mediului, nici Ministerul Turismului sau MAI nu au lansat până acum vreo astfel de campanie, pentru că nu există un departament care să se ocupe de acest gen de pericole, deci nu intră în atribuțiile nimănui. 

„Cei care vin să facă astfel de lucruri nu conștientizează pericolul, deși există și amenzi aplicate pentru cei care se opresc să hrănească urșii. Comuna Arefu este singura din zonă care aplică amenzi. Primăriile sunt cele care ar trebui să ia măsuri, să informeze, să facă poate campanii de conștientizare, pentru că noi nu avem astfel de atribuții. Dacă ar exista o campanie în mass-media, pentru informare și conștientizare, noi am putea ajuta prin distribuirea materialelor”, a explicat, pentru Jurnalul, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

 

Cozile de mașini încurcă circulația

 

Urșii de pe Transfăgărășan sunt prezentați ca atracție a zonei, în filmulețe care dau de înțeles că animale sunt aproape domesticite, fiind filmate de aproape, de mai multe persoane. Muzica veselă pe care sunt montate imaginile, mesajele pe care le transmit influencerii și mișcările animalelor lasă impresia că nimic rău nu se poate întâmpla, iar viteza de propagare a acestor materiale de promovare a interacțiunii cu urșii, în România și în străinătate, a adus deja vizitatori pe Transfăgărășan, atrași de posibilitatea de a vedea de aproape urșii carpatini „sociabili” care pot comunica prin semne cu oamenii sau dirijează circulația.

Pericolul este și mai mare, pe măsură ce interacțiunea cu animalele devine obișnuință, dar tot nu oprește nimeni această campanie, chiar dacă ar putea muri oameni, inclusiv din cauza blocajelor produse pe acest drum, dacă se produc accidente și nu pot ajunge salvatorii la timp. 

„Și pe noi ne încurcă foarte mult cei care se opresc zilnic pentru a fotografia sau hrăni urșii. Se fac și cozi interminabile pe Transfăgărășan și nu se poate trece nici cu girofarul. Am încercat de mai multe ori să-i determin pe oameni să se îndepărteze de animale, dar după ce am plecat, s-au oprit alții, care veneau din spate. Dacă este o urgență, nici nu se poate ajunge la locul unui accident, pentru că drumul este aproape mereu blocat de cei care se opresc să interacționeze cu urșii”, mai spune șeful Salvamont Argeș.

Numărul materialelor de promovare a interacțiunii cu urșii crește de la o zi la alta, însă nimeni nu ia niciun fel de măsură pentru a le opri, deși în România este sancționată hrănirea acestor animale sau apropierea periculoasă de ele

 

În caz de deces al unei viitoare victime a urșilor de pe Transfăgărășan, responsabil va fi statul român, pentru că nu a luat nicio măsură de stopare a acestui fenomen.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: pericol transfagarasan ursuleti prietenosi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri