Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul leziunilor lombare. Cauza necunoscută a bolilor

Pericolul leziunilor lombare. Cauza necunoscută a bolilor

Ştiţi acele dureri resimţite uneori în partea frontală a corpului, care radiază spre spate? Aveţi probleme de prostată, dereglări menstruale, vi se umflă picioarele din cauza circulaţiei deficitare sau vă confruntaţi frecvent cu crampe musculare? Toate acestea îşi pot avea originea în micile leziuni apărute la nivelul coloanei vertebrale lombare, spune dr. Ilie Roşca, şef de secţie la Bio Ortoclinic.

Sistemul nervos controlează şi coordonează toate organele şi structurile corpului uman, iar măduva spinării este singurul canal de transmitere a impulsurilor de la şi către creier, pentru toate funcţiile corpului.

„În aceste condiţii, orice modificare apărută la nivelul vertebrelor sau discurilor intervertebrale poate cauza iritaţii ale sistemului, cu efect direct asupra structurilor corespondente, organelor şi funcţiilor din zona respectivă. Iar tratamentul aplicat zonelor dureroase este ineficient, dacă nu este corelat cu proceduri menite să remedieze problema de bază, apărută la nivelul coloanei vertebrale”, subliniază dr. Ilie Roşca.

Specialistul celei mai mari clinici de vertebrologie din România susţine că aşa-numitele dureri de mijloc pot afecta organe şi părţi din toată jumătatea inferioară a organismului. Asta pentru că zona lombară a coloanei vertebrale, unde pacienţii acuză cel mai frecvent dureri provocate de sedentarism, are corespondenţe în mai multe părţi ale corpului.

Cu ce organe comunică zona lombară

Vertebrele cuprinse între L1 şi L5, care formează zona lombară a coloanei vertebrale, sunt responsabile de organele, de articulaţiile şi de musculatura din partea inferioară a corpului:
intestinul gros, zona inghinală;
apendice, abdomen, coapse; l organe sexuale, uter, vezica urinară, genunchi;
prostată, muşchi spate, nerv sciatic; l gambe, gleznă, picioare.

Ce afecțiuni pot cauza microleziunile


Orice leziuni ale vertebrelor din zona lombară pot provoca următoarele afecţiuni:
constipaţii, colite, diaree, hernii; l crampe, acidoză, varice;
probleme cu vezica urinară, cu menstruaţia (durere, iregularitate), avorturi spontane, impotenţă, dureri de genunchi;
sciatică, lumbago, dificultăţi în urinare (durere), lombalgii;
circulaţie defectuoasă, edem al gleznelor, glezne slăbite, crampe.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri