Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Piaţa asigurărilor private de sănătate, impulsionată de Codul Fiscal

Piaţa asigurărilor private de sănătate, impulsionată de Codul Fiscal

de Adrian Stoica    |   
Piaţa asigurărilor private de sănătate a ajuns în trimes¬trul III din 2015 la 42,4 mili¬oane de lei, dar se estimează o creştere cu circa 25% în acest an, în condiţiile în care au fost majorate deductibili-tăţile, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, prin noul Cod Fiscal. Deocamda¬tă, România se află pe ulti¬mul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea acestor cheltuieli în PIB, cu 0,01%, în timp ce media europeană este de 0,8%.

Pentru români, boala este una dintre cele mai mari frici, iar acest lucru este demonstrat de toate sondajele care au ca temă grijile cotidiene. Chiar şi aşa, prea puţini dintre noi apelează la asigurările private de sănătate. Asigurătorii pun această situaţie, în principal, pe seama venitu¬rilor mici, dar şi pe mentalitatea românilor. Majoritatea sunt obişnuiţi cu servicii publice de sănătate, fără limitări, şi văd asigurarea privată ca o cheltuială în plus. Datele Uniunii Naţio¬nale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu sănă-tatea din PIB, cu 5,1%, faţă de media europeană de 8,6%, iar cheltuielile cu asigurările private de sănătate reprezintă în România 0,01% din PIB, faţă de media europeană care ajunge la 0,8%.

Potenţial mare de creştere
„Segmentul de asigurări de sănătate are o dinamică ridicată de la an la an şi ne dorim să vedem o creştere mult mai rapidă a acestui segment. Stimulentele financiare aprobate în noul Cod Fiscal sperăm să impulsioneze dezvol¬tarea pieţei. Această creştere poate fi determinată, de asemenea, de îmbunătăţirea contextului eco-nomic şi a situaţiei financiare a populaţiei”, ne-a declarat Floren¬tina Almajanu, director general UNSAR. Companiile de asigurări consideră că este important să existe o strategie guvernamentală clară pentru a încuraja dezvoltarea în continuare a infrastructurii private, mai ales în oraşele mici. Astfel, asigurarea privată de sănă¬tate poate deveni un instrument eficient atât în moderarea riscurilor pe care şi le pot asuma furnizorii de servicii medicale private, dar şi un mijloc prin care se diminuează impactul în cheltuielile pacienţilor. Creşterea şi extinderea plafonului de deductibilitate va permite asigu¬rătorilor să dezvolte produse care să acopere servicii medicale din ce în ce mai complexe, de tipul intervenţiilor chirurgicale, spita¬lizare sau proceduri complexe de tratament, fie că sunt realizate în ţară sau în străinatate.

Abonamente vs asigurare
La ora actuală, pe piaţă există abonamente medicale şi asigu¬rări medicale private. Deşi par asemănătoare, între cele două produse există deosebiri semni¬ficative. În primul rând de ordin financiar, abonamentul fiind mai ieftin. Cine optează pentru această variantă trebuie să ştie că el este încheiat cu un singur furnizor de servicii medicale. În cazul asigurării private de sănătate se oferă posibilitatea de a alege între mai mulţi furni¬zori, cu care asigurătorul are contract. Nu în ultimul rând, trebuie ţinut cont că abona¬mentul oferă servicii de spitali¬zare doar dacă furnizorul deţine în reţeaua sa unităţi sani¬tare cu paturi, în timp ce asigurarea acoperă şi spitalizarea, atât în spitale private, cât şi în cele de stat, dar şi în străinătate, în funcţie de asigurarea cumpărată.

Companiile de asigurări consideră că este important să existe o strategie guvernamentală clară pentru a încuraja dezvoltarea în continuare a infrastructurii private, mai ales în oraşele mici.

Numai printr-o reaşezare a sistemului sanitar, printr-o adaptare a politicilor de sănătate, prin crearea cadrului legislativ specific asigurărilor private de sănătate şi prin creşterea gradului de informare a cetăţenilor se va realiza adevăratul potenţial al asigurărilor private de sănătate şi se va aduce sustenabili¬tate pe termen lung.
Florentina Almajanu, director general UNSAR

La stabilirea preţului unei poliţe se ţine cont de:
vârsta asiguratului
istoricul medical
al pacientului
istoricul medical
al familiei pacientului
viciile (fumatul şi/sau consumul
de alcool)
practicarea sporturilor cu risc
mare de accidentare

Deductibilităţile ajung până la 800 de euro
Un aspect important adus de noul Cod Fiscal este ridicarea plafonului de deductibilitate acordat pentru asigurările private de sănătate, de la 250 euro, la 400 euro pe an/persoană. Facilitatea fiscală a fost extinsă și pentru primele plătite individual, nu doar pentru cele susţinute de către angajator. Astfel, deductibili¬tăţile pentru asigurările private de sănătate pot ajunge la un nivel cumulat (angajat și angajator) de 800 de euro pe an/persoană.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri