Piața muncii din țara noastră va rămâne tensionată și anul acesta, în condițiile în care oferta pieței nu acoperă necesarul companiilor. Aducerea de muncitori din Asia este doar o soluție de moment, dar în perspectivă Guvernul trebuie să vină cu un program economic și social care să-i facă pe românii plecați la muncă afară să revină în țară, iar pe cei din țară să nu-și dorească să mai plece, au subliniat reprezentanții mediului de afaceri prezenți la dezbateri.
Cea mai importantă problemă pe care mediul de business o ridică este legată de lipsa forței de muncă și, în special, a celei calificate. Tocmai de aceea, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect, care este un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii și care leagă sistemul de educație din România de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât autoritățile să poată lua decizii fundamentate.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: „Finalizăm introducerea Directivei privind salariul minim pe economie”
„Dacă raportăm numărul de angajați din România la perioadele anterioare, vom vedea că în România acum avem un număr de 6.700.000 de contracte de muncă, avem un număr de circa 5.700.000 de angajați, adică cu peste un milion față de acum 10 ani. O altă veste încurajatoare este că dacă acum 2 ani aveam 2 milioane de români pe salariu minim pe economie, numărul românilor plătiți cu salariul minim pe economie a scăzut cu 300.000 (...). Anul acesta ne dorim să finalizăm și transpunerea Directivei 2041/2022, care stabilește valoarea salariului minim, care spune că salariul minim garantat în plată trebuie să fie 50% din salariul mediu brut pe economie. În România suntem aproape de această pondere, fiindcă anul trecut de la 1 octombrie avem salariul minim la 3.300 de lei, am avut 6.789 salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prin urmare suntem acolo (...). Începând cu 1 iulie 2024, valoarea salariului minim pe economie va fi de 3.700 de lei”.
Bogdan Ivan Gruia, ministrul Digitalizării: „Oamenii buni nu o să poată fi înlocuiți vreodată de tehnologie”
„Vorbim despre o schimbare capitală în tot ceea ce înseamnă domeniul muncii. Eu sunt convins că oamenii buni nu o să poată să fie înlocuiți vreodată (n.r. de tehnologie), nici în administrația publică, nici în domeniul privat. Vorbim doar despre acele procese care sunt repetitive, care pot fi foarte ușor automatizate. De exemplu, nu ai nevoie de cineva care să tasteze, într-o zi, 20 de date de pe facturi sau cineva care, din partea administrației publice, să scrie cu pixul pe 50 de chitanțe într-o singură zi. Am deschis un nou apel din bani europeni: 20 de milioane de euro pentru automatizarea proceselor birocratice din 19 instituții din România și tot ceea ce înseamnă aplicații pentru înscrierea într-o listă de candidați pentru examenul de bacalaureat, pentru cel de capacitate, pentru înscrierea la grădiniță sau la școală, vor putea să fie făcute automatizat. În același timp, tot ceea ce înseamnă depunerea de proiecte cu finanțare europeană nu mai e nevoie să stea cineva să ia la mâna filă cu filă un dosar de sute de pagini, ci este mult mai simplu într-un sistem robotizat care funcționează în alte state, care, paradoxal, este creat inclusiv de companii din România, care sunt lideri mondiali în materie de automatizarea proceselor”.
Ministerul Muncii va veni cu trei tipuri de vouchere pe care le va acorda pentru creșterea competențelor digitale, lingvistice și verzi. Acestea din urmă vor sprijini financiar adaptarea la meseriile din domeniile care pun accentul pe dezvoltarea industriilor cât mai prietenoase cu mediul.
Companiile reîncep să recruteze juniori
În cadrul dezbaterilor, Dragoș Gheban, Manager Partner Catalyst Solutions, a prezenta studiul „Piața forței de muncă în 2024”, realizat de compania Catalyst. „Am discutat cu peste 200 de manageri, CEO-uri și profesioniști în resurse umane pentru a vedea cum văd ei piața forței de muncă în 2024. Am început colectarea din decembrie 2023 și am finalizat-o la începutul lunii martie anul acesta. Au răspuns profesioniști din aproape toate industriile, 23 de domenii de activitate la nivel național, a declarat Dragoș Gheban, Manager Partner Catalyst Solutions. E drept că au răspuns în mare parte companii mari și foarte mari la acest studiu. Și i-am întrebat prima și prima dată cum se așteaptă să fie anul 2024, dacă va fi mai ușor, mai greu sau la fel ca anul trecut. Și doar o parte dintre ei au spus, că se așteaptă să fie mai ușor. Asta pentru că, inclusiv din piață, s-a simțit încă din anul trecut o ușoară încetinire sau o reducere a volumelor de recrutare. Și pentru prima dată vedem că se așteaptă să fie mai greu să recruteze. La fel, dificilă este recrutarea și în domeniul pharma, deci medical și farmaceutic. De altfel, nici o companie din acest domeniu nu a spus că se așteaptă să fie mai ușor. I-am întrebat pe manageri și ce vor recruta în 2024 și ne bucurăm să vedem că după niște ani de zile în care s-a recrutat mai puțin în zona entry level, companiile reîncep să recruteze juniori”.
Cristian Erbașu, Construcții Erbașu: „Muncitorii din Asia se adaptează greu în România și nu dau randamentul scontat”
„În Europa, în momentul de față, lucrează un număr dublu de lucrători români decât în România. Deci trăim într-o paradigmă în care noi avem nevoie de acești lucrători, dar ei sunt deja plecați de multă vreme, sunt deja acomodati în Occident și va fi foarte greu să-i aducem înapoi pe aceștia. Tocmai de aceea, trebuie să apelăm la acești lucrători din Asia care se adaptează de foarte multe ori greu în România și nu dau randamentul scontat. (...) În construcții, în momentul de față, spre bucuria noastră, am adus pentru economia românească undeva la 8% din PIB. A contribuit în anul 2023 la jumătate din creșterea economică a României. Însă, din păcate, forțați de împrejurări, au fost câteva șocuri anul trecut și cel mai important a fost acela reducerii la jumătate a beneficilor fiscale în ceea ce privește pe angajații români din construcții. Executivul are foarte multe analize de făcut, astfel încât orice mărire de salariu, fie că e în domeniul public, fie că e în domeniul privat, să nu ducă ulterior la scumpiri și la inflație.”
Mihnea Costoiu, rectorul UPB: „Anul trecut am atras 10% din absolvenții de liceu”
„Numărul absolvenţilor de la Politehnică care pleacă din România a scăzut substanţial în ultima vreme. Dacă în urmă cu 10 ani, 80% din absolvenţii noştri de la Politehnică plecau în afara ţării, acum pleacă circa 20%. Rata de angajare a studenţilor noştri este foarte mare, uneori mult prea devreme, se angajează în anul II sau anul I chiar unii dintre ei, iar în anul III, foarte mulţi dintre ei sunt angajaţi. Nu sunt foarte fericit cu acest lucru, trebuie să spun. Adică, ne bucurăm de succesul lor, dar credem că e bine să stea mai mult timp în şcoală.
Rata de angajare după masterat a absolvenţilor noştri depăşeşte 95%.
Anul trecut am încheiat cu 36.000 de locuri de muncă oferite unei generaţii care este de 3.600 de absolvenţi. Deci este o presiune enormă asupra absolvenţilor noştri din toate domeniile, nu doar zona industrială sau companiile din zona clasică. Digitalizarea continuă, companiile se dezvoltă, iar majoritatea absolvenţilor noştri rămân în această parte a ţării, în jurul Bucureştiului sau cei mai mulţi aici, inclusiv cei care vin de departe. Cei care vin din provincie în proporţie de 70% rămân în Bucureşti, nu se mai întorc în locurile de unde vin, dar cam 50% sunt din Bucureşti”.
Iulia Zamfir, HR Manager Group One: „Adaptabilitatea cred că este un alt aspect important”
„Punem la fel de mult accent pe dorinţa de a evolua, din punct de vedere profesional, şi pe deschiderea de a învăţa aspecte noi în profesia ta în care activezi. Practic, ne uităm şi la perspectiva şi expertiza pe care o poţi aduce în cadrul companiei. Noi vedem procesele de recrutare ca pe un mijloc, în primul rând, de a creşte valoarea capitalului uman al companiei şi de consolidare a echipei. Când alegem să angajăm pe cineva, ne uităm dacă s-ar potrivi mediului organizaţional, dacă îl putem integra uşor în echipă şi adaptabilitatea cred că este un alt aspect important”.
În multe domenii, angajații români sunt tot mai greu de găsit, de mulțumit și de păstrat într-o companie. Piața forței de muncă și provocările viitorului apropiat sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.