Noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică şi adoptată de Executiv la 1 iunie, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
"Undeva în trei săptămâni încercăm să venim cu acest proiect. Există vehiculată data de 15 mai ca o dată în care să putem scoate spre dezbatere publică un nou proiect; până atunci, nu putem vorbi de vreun alt proiect. (...) Pe 15 mai vom avea un proces care va fi încheiat şi atunci, evident, cu toată lumea putem să intrăm în dezbatere publică. (...) Cele două săptămâni pe care le-am propus, deci de pe 15 până pe 30 mai, dezbatere publică, pentru ca să încercăm, ca ţintă, să ne încadrăm, la şase luni înainte de alegerile generale, deci 1 iunie, care este o zi de miercuri, să putem avea poate adoptarea în regim de urgenta a unui proiect legislativ sau alte lucruri pe care le putem constata împreună cu partenerii sociali că sunt rezultatul acestui demers pe care îl începem de luni încolo", a spus Pîslaru la Palatul Victoria.
Acesta a adăugat că va fi vorba de "o ordonanţă de corecţie adusă la salarizarea personalului din zona bugetară".
"Prin urmare, sporurile şi indemnizaţiile şi orice măsură specifică oricărei familii ocupaţionale vor rămâne aşa cum sunt ele în momentul actual. (...) Nu este vorba de îngheţare. Sporturile şi indemnizaţiile au mersul lor. Noi ce încercăm să facem acum este să ne concentrăm pe salariile de bază", a explicat ministrul Muncii.
De creşteri salariale ar putea beneficia, potrivit acestuia, între 300.000 şi 500.000 de bugetari.
Pe de altă parte, Pîslaru a afirmat că ordonanţa se va fundamenta pe o capacitate fiscal-bugetară limitată.
"Discutăm de o suma care nu ar putea să rezolve toate inechităţile din sistem şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru. Este un proces în care nu va fi posibil ca toată lumea să fie mulţumită", a spus ministrul.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că promovarea ordonanţei depinde de felul în care textul acesteia va fi acceptat de către partenerii sociali.
"Dacă nemulţumirile legate de proiectul care va rezulta vor fi mai mari decât beneficiile - pentru că, sigur, vor fi beneficii, dar vor fi şi anumite nemulţumiri -, nu vom merge cu acest proiect de ordonanţă mai departe. Deci, va fi clar un rezultat în care beneficiile vor fi mai mari decât nemulţumirile - acela va fi rezultatul cuantificabil al textului pe care îl propunem", a susţinut Suciu. AGERPRES