Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Planeta care miroase a ouă stricate este un gigant gazos de mărimea lui Jupiter

Planeta care miroase a ouă stricate este un gigant gazos de mărimea lui Jupiter

de Redacția Jurnalul    |   

Oamenii de știință au descoperit urme de hidrogen sulfurat într-o exoplanetă din apropierea Pământului. Miroase a ouă stricate, au stabilit cercetătorii. Descoperirea poate oferi indicii cu privire la modul în care evoluează atmosfera planetelor.

Cercetarea realizată de oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din SUA sugerează că atmosfera planetei HD 189733 b, un gigant gazos de mărimea lui Jupiter, conține urme de hidrogen sulfurat.

Descoperirea hidrogenului sulfurat pe exoplanetă oferă oamenilor de știință noi indicii despre modul în care sulful ar putea influența interiorul și atmosfera exoplanetelor, potrivit Sky News.

„Nu căutăm viață pe această planetă pentru că este mult prea cald, dar găsirea hidrogenului sulfurat este o piatră de temelie pentru găsirea acestei molecule pe alte planete și pentru a înțelege mai bine cum se formează diferite tipuri de planete”, a declarat Guangwei Fu, astrofizician la Universitatea Johns Hopkins.

HD 189733 b este o exoplanetă, adică se află în afara sistemului nostru solar. Planeta se află la 64 de ani-lumină de Pământ și a fost descoperită în 2005. Noile date au fost obținute cu ajutorul telescopului spațial James Webb și au fost publicate în revista Nature.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: planeta miros oua stricate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri