Jurnalul.ro Ştiri Politică Planul prin care USR a încercat să blocheze contestarea PSD a alegerilor de la Sectorul 1

Planul prin care USR a încercat să blocheze contestarea PSD a alegerilor de la Sectorul 1

de Ion Alexandru    |   

„Jurnalul” a intrat în posesia procesului-verbal prin care Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a pus la dispoziția avocaților PSD copii după documentele reținute în cursul zilei de luni, reprezentând procesele verbale destinate numărării paralele a rezultatelor votului pentru Primăria Sectorului 1. Acest proces-verbal a fost încheiat marți dimineață, la ora 00.25, cu 23 de minute după ce a expirat termenul la care primarul în excercițiu, Daniel Tudorache, putea depune la Biroul Electoral Central contestația, având nevoie să atașeze la calea de atac și aceste procese verbale aflate în posesia procurorului.

După ce, duminică seară, dar și în prima parte a zilei de luni, rezultatele parțiale furnizate de Biroul Electoral Central o dădeau pe reprezentanta USR-PLUS, Clotilde Armand, drept câștigătoare a alegerilor pentru funcția de primar al Sectorului 1, edilul în exercițiu, social-democratul Daniel Tudorache, a postat pe contul său de socializare un text în care a precizat că, potrivit numărătorii paralele făcute la PSD, reieșea că, în fapt, avea cu 200 de voturi mai multe decât contracandidata sa.

Ei bine, la o jumătate de oră de la acest anunț, unul dintre reprezentanții PSD, care aducea, la sediul partidului, un număr de 473 de exemplare ale proceselor verbale încheiate în noaptea alegerilor, pentru efectuarea numărătorii paralele, a fost „interceptat” de o echipă de susținători USR, care, împreună cu Clotilde Armand, au încercat și reușit să provoace un scandal legat de acest aspect. Lucrurile s-au precipitat, după depunerea de către candidatul USR-PLUS a unei plângeri penale la Poliția Sectorului 1 – Secția 4, persoana în cauză fiind audiată într-un dosar de cercetare penală deschis in-rem.

 

Documentele „fraudei” erau doar pentru numărătoarea paralelă 

Potrivit avocatului Mihai Drăgan, conform legii, la momentul finalizării numărării voturilor, în fiecare secție de votare, se încheie, în original, câte două procese-verbale de centralizare a rezultatelor. Unul ajunge, prin sistemul electronic, la Biroul Electoral Central (Municipal, de Circumscripție), iar al doilea este înmânat fiecărui reprezentant al formațiunilor politice care fac parte din comisia secției respective și este destinat exclusiv pentru a fi folosit de partide, în vederea efectuării numărătorii paralele. Dar ambele procese verbale sunt semnate de toți cei prezenți și poartă ștampila secției de votare. Avocatul Drăgan arată că, pentru a nu se crea busculade, PSD Sector 1 a decis să desemneze o singură persoană care să preia aceste procese verbale fizic, pentru a le aduce la sediul partidului. Acest lucru s-a întâmplat, coincidența făcând ca persoana în cauză să fie „surprinsă” de reprezentanții contracandidatei lui Daniel Tudorache, la scurt timp după postarea acestuia de pe Facebook.

Documente eliberate după expirarea termenului de contestare

Așa cum arătam, „Jurnalul” a intrat în posesia unui document emis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, din care rezultă un posibil scop al operațiunii prin care cazul a ajuns să fie denunțat ca o fraudă electorală și în atenția organelor de cercetare penală. Concret, Daniel Tudorache a precizat că va contesta rezultatul alegerilor, însă, pentru ca această contestație să fie analizată de BEC, ea trebuia să fie însoțită de aceste procese verbale. Odată ce plângerea USR a fost depusă, Parchetul a reținut, ca mijloace de probă, aceste înscrisuri. Luni seară, avocatul Mihai Drăgan a solicitat procurorului de caz să restituie aceste procese-verbale, întrucât ele trebuiau depuse, până la ora 23.59, la Biroul Electoral Central, în vederea contestației.

Procurorul de caz a admis doar parțial cererea, însă și tardiv. Mai exact, a dispus punerea la dispoziția avocatului doar a unor copii de pe aceste documente, iar procesul verbal de predare-primire a documentelor xero-copiate a fost încheiat la ora 00.25, așa cum se poate vedea în documentul alăturat, cu 6 minute după expirarea termenului stabilit de legislație pentru depunerea contestațiilor. 

“Norocul nostru a fost că aveam pe telefoane date transmise de colegii din secții, cu numărătoarea efectuată. Acestea au fost folosite de noi și am reușit să depunem contestația în termenul legal”, ne-a declarat avocatul Mihai Drăgan.

Tudorache vrea renumărarea voturilor. USR s-a opus

La ora închiderii ediției, începea renumărarea voturilor din 9 secții de votare unde „nu pică pe cheia de votare”, adică suma voturilor obținute de fiecare candidat la primărie nu este identică cu totalul voturilor din procesul verbal. Mai mult, în șapte secții de votare s-au găsit diferențe semnificative între voturile date și ce figura în procesele verbale. Candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache, primarul în funcţie, a anunţat, ieri, că a solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la scrutinul de duminică. Liderul USR, Dan Barna, a declarat, însă, că reprezentanta formațiunii politice pe care o conduce a câștigat alegerile la Sectorul 1.

Ulterior, pe pagina sa de socializare, Clotilde Armand a afirmat că ”fostul primar pesedist trebuie reţinut urgent de anchetatori” şi dă câteva explicaţii pentru această consideraţie. Armand afirmă că bărbatul prins cu procesele verbale în sediul Primăriei Sector 1 este Sorin Cătălin Tomescu - candidat la funcţia de consilier din partea PSD, acesta având asupra sa cele 473 de procese verbale.

Realitatea este însă, că în dosarul aflat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, acel bărbat are doar calitatea de martor.

Subiecte în articol: Clotilde Armand dan tudorache
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri