Jurnalul.ro Ştiri Social Plogging pentru România: la cules de gunoaie, în pas alergător

Plogging pentru România: la cules de gunoaie, în pas alergător

de L. Budin    |   

A aduna gunoaiele aruncate de alţii, te miri pe unde, nu trebuie să fie musai o activitate plictisitoare. Suedezii au inventat termenul „plogging” - care înseamnă şi a alerga în scop recreaţional (jogging, în engleză), şi a ridica (plocka upp, în suedeză). Voluntarii români organizează, în acest weekend, o nouă acţiune de plogging, care îmbină utilul cu plăcutul.

 

Sâmbătă, 7 martie, ediţia a doua a „Plogging pentru România” se mută la Râmnicu Vâlcea. Mai precis, în pădurea Feţeni, unde circa 60 de persoane - localnici, dar şi voluntari veniţi din Capitală - se adună sub stindardul asociaţiei organizatoare Adrenallina Media, pentru a ecologiza potecile. Pe lângă alergătorii amatori, vor participa şi cicliştii din zonă, membri ai cluburilor sportive Cicloturism Vâlcea - CTV și A.S. Cozia Racing Team.

 

Fuge cine vrea

„Plogging pentru România” înseamnă o mișcare ecologică prin alergare și sport, care își propune să igienizeze zonele verzi din toată ţara, cu ajutorul voluntarilor alergători și sportivilor amatori. Prima acţiune de plogging a fost organizată la finele lui noiembrie, anul trecut. O echipă de 50 de oameni a reuşit să strângă, în câteva ore, aproape o tonă de gunoaie din pădurea Trivale, Piteşti.

La evenimentul care are loc în weekendul acesta, sunt aşteptaţi voluntari şi dintre cei care vor şi pot să alerge, şi dintre persoanele care se mulţumesc doar cu partea de curăţenie. Fiindcă nu e obligatoriu să aduni gunoaiele în pas alergător, explică Roxana Lupu, iniţiatorul proiectului.

 

Tone de deşeuri

„Nordicii, inventatori ai ploggingului, n-au prea multe gunoaie la ei în ţară, aşa că-şi permit să câteva ridice două, trei hârtii acolo, în alergare”, spune Roxana. „Noi, în schimb, ne confruntăm cu tone de deşeuri, chiar şi pe suprafeţe restrânse. Ca să ecologizăm o zonă anume, e nevoie cam de 4-5 ore, şi totul se face cu atenţie. După ce terminăm, mergem la masă, iar după aceea cei care vor să facă un pic de mişcare îşi schimbă echipamentul şi aleargă pe potecile proaspăt ecologizate - fiecare după puteri, maximum 10 kilometri.”

Roxana spune că, în general, numărul celor care vor să facă jogging (sau să se plimbe cu bicicleta) după acţiunea de ecologizare reprezintă cam jumătate din totalul participanţilor.

 

Tabere eco-sportive

Cei care doresc să se înscrie la acţiunea de sâmbătă o pot face pe pagina de internet plogging.ro. Programul e următorul: voluntarii se întâlnesc sâmbătă, la ora 9.00, în faţa clădirii de pe Bd. Tudor Vladimirescu nr. 43 din Râmnicu Vâlcea, unde se împarte şi echipamentul necesar. Curăţenia începe la 9.30, sacii cu gunoaie urmând a fi încărcaţi în maşinile Primăriei din oraş. La 13.30 se ia pauză de prânz, la restaurant, iar la ora 15.00 are loc sesiunea de alergare în pădurea curăţată. Sutele de kilogramele strânse şi zecile de kilometri parcurşi prin pădure urmează a fi contorizate pe pagina proiectului.

Următorul eveniment de acest gen urmează să aibe loc în aprilie, în nordul Moldovei, anunţă Roxana Lupu. Asociaţia Adrenallina Media este în căutare de sponsori, fiindcă vrea să organizeze nu doar acţiuni de-o zi, ci şi adevărate tabere de eco-sportive pentru weekend, cu cazare şi masă. „Va fi un mod mai atractiv de a-i sensibiliza pe oameni la problemele de mediu şi de a-i chema la acţiune”, spune Roxana.

 

5,8 milioane tone de deșeuri pe an produce România, conform studiului Waste Atlas, publicat de organizaţia D-Waste.

 

„Sportul și dragostea pentru natură merg mână în mână și dorim, prin acest proiect, să milităm pentru un stil de viață sănătos și o atitudine responsabilă față de mediu”.

Roxana Lupu, inițiator „Plogging pentru România”

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri