Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plumbul din mâncarea copiilor, în vizorul FDA

Plumbul din mâncarea copiilor, în vizorul FDA

de Monica Cosac    |   

La mai bine un an după ce două rapoarte ale Congresului Statelor Unite au avertizat că s-au descoperit niveluri ridicate de metale grele precum arseniu, plumb, cadmiu și mercur în mai multe mărci populare de alimente pentru copii, agenția federală care supraveghează siguranța alimentară propune diminuarea semnificativă a cantității de plumb permisă în alimentele procesate destinate bebelușilor și copiilor cu vârsta sub 2 ani, cum ar fi cele ambalate în borcane, pungi și cutii. Expunerea la niveluri ridicate de plumb poate provoca leziuni ale creierului, în special la copiii mici, iar măsura propusă ar putea diminua toxicitatea acestor alimente procesate cu până la 27%.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente  (FDA) a lansat un proiect de ghid care recomandă noi limite pentru cantitatea de plumb din hrana pentru bebeluși și copii mici. Astfel, noile orientările ar stabili niveluri maxime de 10 ppb (ceea ce înseamnă 0,01 miligrame/kilogram) pentru plumbul conținut de produsele din fructe, majoritatea legumelor, amestecuri pe bază de cereale și carne, iaurturi, creme și budinci.

Deoarece rădăcinoasele cresc în pământ și, prin urmare, pot absorbi mai mult plumb din sol decât alte legume, nivelul propus pentru acestea este mai mare: 20 ppb (0,02 miligrame/kilogram), pentru cerealele uscate și produsele din legume rădăcinoase cu un singur ingredient (cum ar fi: morcovii, cartofii dulci sau sfecla).

„FDA estimează că aceste niveluri de acțiune ar putea duce la o reducere cu până la 24 până la 27 la sută a expunerii la plumb din aceste alimente”, a declarat Robert Califf, comisar FDA.

Important de precizat este că noile niveluri ale cantității de plumb din mâncarea copiilor nu sunt limite obligatorii, din punct de vedere juridic, pentru producătorii din industria alimentară, însă FDA poate considera că un aliment este alterat dacă depășește aceste niveluri.

„Deși nu este posibilă eliminarea în întregime a acestor elemente din aprovizionarea cu alimente, ne așteptăm ca nivelurile recomandate să determine producătorii să implementeze măsuri agricole și de procesare pentru a scădea nivelurile de plumb”, a transmis FDA.

Expunerea la metale grele toxice prezintă un risc specific pentru copii mici și sugari, deoarece aceștia absorb mai mult decât adulții, iar creierul lor este încă în curs de dezvoltare, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH).

Conform organizației pentru protecția consumatorilor Consumer Reports, copiii din SUA mănâncă foarte multe alimente ambalate pentru copii. Practic, mai mult de 90% dintre părinții cu copii până-n de 3 ani apelează la aceste alimente cel puțin ocazional, potrivit unui sondaj național al organizației.

Produse îmbibate cu toxine

Potrivit unui raport publicat de un comitet de supraveghere din SUA, în toamna anului 2021, în produsele mai multor mărci populare de alimente pentru copii au fost depistate „niveluri ridicate” de metale grele toxice, iar agenția federală care supraveghează siguranța alimentară nu face suficient pentru a opri această practică. Autorii raportului au cerut producătorilor de alimente pentru copii să înceapă să-și testeze voluntar produsele pentru metale grele și să elimine treptat produsele care conțin cantități mari de ingrediente care arată un conținut cu nivel ridicat de toxicitate.

Raportul solicită, de asemenea, Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) să se grăbească să-și modifice standardele pentru metalele grele din alimentele pentru copii și, între timp, să solicite producătorilor să-și testeze produsele finite pentru metale grele. În unele cazuri, unele dintre produsele alimentare analizate aveau de 91 de ori nivelul permis de arsenic, de 177 de ori nivelul de plumb, de 69 de ori nivelul de cadmiu și de până la cinci ori nivelul de mercur, se arată în raportul citat de presa de peste Ocean.

Raportul a dezvăluit că producătorii nu doar că subraportează nivelurile ridicate de metale grele toxice din hrana pentru copii, ci păstrează cu bună știință produse toxice pe piață, potrivit autorilor documentului.

 

Expunerea copiilor la niveluri ridicate de plumb le poate afecta dezvoltarea creierului și a sistemului nervos, cauzând dificultăți de învățare, coeficient de inteligență scăzut și deficiențe în comportament. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri