Poliţia naţională rămâne principala pepinieră a şefilor poliţiilor locale, care încasează salarii şi de trei-patru ori mai mari decât un ofiţer din MAI, cu eforturi şi responsabilităţi minime. Şefii gardienilor publici din Gherla şi Timişoara, de pildă, sunt foşti poliţişti de carieră, ultimul având şi avantajul unei relaţii foarte apropiate de primarul Nicolae Robu. Pe cumetrii se bazează şi şeful Poliţiei Locale din Suceava, în timp ce la Alexandria avem o situaţie atipică: nu s-a găsit încă nimeni demn de un salariu mult peste orice visează un locuitor al Teleormanului, unul din polii sărăciei din România.
Ioan Georgiu este unul dintre cei mai relaxaţi şefi de Poliţie Locală din ţară. Micul oraş Gherla are în structura sa doar 13 gardieni publici, coordonaţi din martie 2017 de fostul ofiţer MAI Georgiu. În ultima sa declaraţie de avere, Ioan Georgiu trecea venituri anuale de 49.000 lei ca funcţionar în cadrul IPJ Cluj şi o pensie de ofiţer de poliţie cât se poate de modestă, respectiv 11.950 lei, adică mai puţin de 1.000 lei pe lună, la care se adaugă veniturile de 56.348 lei ale soţiei sale, funcţionar ANAF. Odată avansat la şefia Poliţiei Locale din Gherla, i-a pus Dumnezeu, adică statul, mâna în cap: 9.120 lei pe lună, salariu de bază, la care se adaugă norma de hrană, tichetele de masă, voucherele de vacanţă, sporurile, primele şi toate avantajele care decurg din statutul de funcţionar public român.
Operaţiunea „mătura şi făraşul”
Ovidiu Doroftei, şeful Poliţiei Locale Suceava, nu provine din MAI, ci din cumetriile politice ale vremurilor noastre. Fost viceprimar PNL al Sucevei, ex-prefect al judeţului şi administrator public al oraşului Dolhasca, fostul candidat liberal pentru Camera Deputaţilor Doroftei şi-a dat demisia din Consiliul Local pentru a fi numit, în aprilie 2018, şeful interimar al Poliţiei Locale Suceava. La acea dată, politicianul declara venituri de 45.570 lei de la Primăria Dolhasca, 8.955 de la Primăria Suceava şi 13.519 lei de la ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), în timp ce soţia, de asemenea bugetar local, raporta salarii de 71.779 lei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, plus încă 8.987 lei din partea Centrului Şcolar de Educaţie Inclusivă Suceava.
Pentru a da Cezarului ce-i a Cezarului, trebuie evidenţiată o iniţiativă civică de excepţie a şefului Poliţiei Locale Suceava: a dotat patrulele de gardieni publici cu mătură şi făraş, iar cei prinşi că fac mizerie în oraş sunt puşi să măture după ei, ca bonus la amenda primită
Cu trecerea la Poliţia Locală, Ovidiu Doroftei scapă de atâtea joburi şi responsabilităţi şi împuşcă dintr-un foc 9.890 de lei pe lună, salariu de bază. Ovidiu Doroftei este cumătru şi partener de afaceri cu deputatul ALDE Alexandru Băişanu (ex-PSD, PNL, USL).
Cu tabloul şefului pe perete
La fel de ancorat în meandrele politicului este şi Dorel Cojan, de asemenea şef interimar al Poliţiei Locale încă din 2014, de această dată în Timişoara. Fost miliţian, Cojan are o pensie de 61.452 lei de la MAI, la care se adăugau anul trecut leafa de gardian şef- 73.237 lei, plus norma de hrană, de încă 11.680 lei. Cu noua lege a salarizării, Dorel Cojan a sărit la un salariu lunar de bază de 10.902 lei. Salt cu bicicletele, segway-urile sau şalupa de patrulare pe Bega din dotarea poliţiştilor locali, ori mai degrabă cu osanale la primarul Nicolae Robu, al cărui admirator înfocat este. Soţia lui Cojan, Rodica, este şefa tot interimară a Direcţiei de Asistenţă Socială a primăriei, calitate în care a organizat, în martie 2018, un concurs la care s-a înscris şi l-a luat cu brio, pentru un post stabil de consilier, devenind astfel propria ei angajată. Rodica Cojan a devenit celebră după ce, într-un material de prezentare a activităţii sale, s-a putut vedea tronând pe peretele biroului său un tablou cu primarul şi şeful său, Nicolae Robu.
Gardian- senator- gardian- prefect
O situaţie atipică întâlnim la Alexandria, capitala tărâmului ales al României. Poliţia Locală de aici a rămas fără şef din martie 2017 şi nici până acum nu a fost numit măcar unul interimar, deşi leafa gardianului şef se ridică la 9.600 lei pe lună, salariu de bugetar la care locuitorii unuia din cele mai sărace judeţe din Uniunea Europeană nici nu visează. Găsim însă şi aici o poveste interesantă. Ultimul şef al Poliţiei Locale din Alexandria a fost Florinel Dumitrescu.
37 de ani este vârsta la care gardianul-senatorul-prefectul de Teleorman a început cursurile universitare, la Universitatea Ecologică Bucureşti
Gardian public încă din 1994, Dumitrescu a fost ales în 2012 senator de Teleorman pe listele PPDD. După terminarea mandatului a revenit la dragostea şi calificarea de-o viaţă, înscăunându-se şef peste Poliţia Locală din Alexandria. În prezent, Florinel Dumitrescu este prefectul judeţului Teleorman.
Dorel Cojan, şeful Poliţiei Locale din Timişoara, este văzut drept un apropiat al primarului Nicolae Robu
Florinel Dumitrescu, ultimul şef al Poliţiei Locale din Alexandria, este, cu siguranţă, un exemplu pitoresc de reuşită în politica teleormăneană