Jurnalul.ro Special Anchete Poliția cumpără 22.000 de veste reflectorizante și 17 mașini pirotehnice. Bugetul alocat - 2,8 milioane de euro

Poliția cumpără 22.000 de veste reflectorizante și 17 mașini pirotehnice. Bugetul alocat - 2,8 milioane de euro

de Ion Alexandru    |   

Febra achizițiilor a cuprins, din nou, Poliția Română, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Instituția urmează să investească 3,7 milioane de lei în 22.000 de veste reflectorizante, aproape 8,1 milioane de lei în autospeciale pirotehnice, peste 960.000 de lei în echipamente de înregistrare audio-video, alte 325.000 de lei pentru echipamente audio-vizuale și aproape o jumătate de milion de lei pentru două scanere. Toate aceste cumpărături trebuie să fie finalizate luna aceasta.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a publicat, la data de 27 septembrie 2024, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin intermediul căruia face cunoscut faptul că intenționează să încheie un acord-cadru care vizează furnizarea a 20.000 de veste reflectorizante „inscripționate cu elementele de identificare a formațiunii).

Valoarea estimată a acestei achiziții se ridică, potrivit anunțului citat, la 3.109.200 de lei fără TVA, adică la 3.700.000 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că pentru fiecare astfel de vestă reflectorizantă Poliția Română este dispusă să plătească un preț de 185 de lei. În vederea atribuirii acordului-cadru, autoritatea contractantă precizează că urmează să organizeze o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Prețul ofertei va cântări 30 la sută din punctajul de evaluare, iar componenta tehnică va reprezenta 70 la sută din decizia finală a acestei proceduri.

Durata acordului-cadru ce urmează a fi încheiat este de 24 de luni, finanțarea este asigurată din fonduri de la bugetul de stat, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 5 noiembrie 2024.

Obligați prin lege să schimbe uniformele

În caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții se menționează că, potrivit prevederilor legale în vigoare, „polițistul este funcționar public cu statut special care își desfășoară activitatea în uniformă” și că legislația impune ca, până la data de 31 decembrie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române să achiziționeze noile modele de echipament pentru întregul efectiv al Poliției Române și să realizeze distribuirea acestora către beneficiari, în vederea trecerii la purtarea acestora imediat după această dată.

„În prezent, ca urmare a modificărilor legislative survenite cu privire la echiparea efectivelor, s-au elaborat modele pentru articolele de îmbrăcăminte din compunerea noilor uniforme de poliție și s-au elaborat specificații tehnice pentru respectivele produse”, se precizează în documentația de atribuire. Astfel, vestele urmează să fie livrate la sediul central al IGPR, la sediile celor 41 de inspectorate județene de poliție, la sediul Poliției Capitalei, precum și la instituțiile de învățământ ale Școlii Cluj, Școlii Câmpina și la Centrul Sibiu.

Vesta reflectorizantă vizată de acest contract va avea culoarea galben-verzuie, cu elemente reflectorizante, este destinată efectivelor care execută misiuni specifice ale Poliției Române, având aplicate benzi retroreflectorizante și plăcuțe retroreflectorizante cu însemnul „Poliția”, cu structură microplasmatică cu film pe suport PVC.

Pregătiți să caute bombe, dar n-au cu ce

În 17 septembrie, aceeași instituție scotea la „mezat” o altă afacere, constând în achiziția de autovehicule pirotehnice cu dotări necesare muncii de poliție, „care să asigure îndeplinirea misiunilor specifice ce revin Poliției Române pe linia de pirotehnic, ce vor contribui la creșterea gradului de siguranță publică, prin întărirea capabilităților și capacității de acțiune a Poliției Române, contribuind semnificativ și la creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor”.

Valoarea estimată a acestei investiții se ridică la 6.891.188 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 8.079.133,72 de lei cu TVA inclusă. Conform documentației, ar fi vorba despre achiziția a 17 astfel de vehicule cu dotări pirotehnice, pentru care IGPR este dispus să cheltuie câte 465.243,16 lei cu TVA per bucată (96.988,4 euro).

Contractul ce urmează a fi încheiat se va derula pe o perioadă de trei ani, finanțarea este asigurată din fonduri bugetare, este organizată o licitație deschisă în vederea atribuirii contractului, iar criteriul impus de autoritatea contractantă este cel mai bun raport calitate-preț. Ofertele urmează să fie deschise în data de 23 octombrie 2024.

Conform caietului de sarcini, IGPR asigură, direct sau în cooperare cu alte instituții abilitate potrivit legii, executarea controalelor tehnice și intervențiile pirotehnice pentru prevenirea, descoperirea și neutralizarea dispozitivelor explozive, radioactive, nucleare, chimice sau biologice amplasate „în scopul tulburării ordinii publice, vătămării integrității corporale, vieții și sănătății persoanelor sau provocării de daune proprietății publice ori private”.

Se plâng de „neajunsuri”

De asemenea, Poliția precizează că „situația actuală a înzestrării cu mijloace tehnice a structurilor pirotehnice din cadrul Poliției Române este grevată de o serie de neajunsuri generate de deficitele tehnico-tactice adaptate nevoilor actuale ale polițiștilor din cadrul structurilor pirotehnice atât la nivelul IGPR, cât și la nivelul structurilor pirotehnice teritoriale”.

Cele 17 autovehicule trebuie să fie omologate RAR, cu destinație specială N2/N23, cu 3+1 locuri, fără limitare de viteză, cu lungimea între 5,6 și 6,7 metri, cu sarcina maximă utilă de minimum 130 de kilogtrame. Se cere motorizare diesel, cu puterea maximă de 105 kW, cu o capacitate cilindrică minimă de 1.900 de centimetri cubi, 3X4. Autoutilitara va fi prevăzută cu rastele pentru transportul echipamentelor, cu o rampă care să poată susține un robot de 100 de kilograme, care să asigure urcarea și coborârea acestuia fără intervenție umană. 

Alte trei achiziții, pe repede-înainte

Pe lângă aceste două achiziții, IGPR mai anunță că vrea să cumpere echipamente audio-video de înregistrare și redare, pentru care pune la bătaie un buget de 809.243 de lei fără TVA, respectiv de 963.000 de lei cu TVA inclusă. Caietul de sarcini al acestei achiziții nu a fost publicat. Contractul va avea o durată de 30 de zile, în vederea atribuirii lui va fi organizată o licitație restrânsă, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 10 octombrie 2024.

De asemenea, Poliția Română mai intenționează să achiziționeze echipamente audio-vizuale pentru munca de poliție, în cadrul unui program denumit „Safer Climate Within Romanian - Serbian Border Area”. Bugetul estimat, în acest caz, se ridică la 273.109,2 lei fără TVA, respectiv la 325.000 de lei cu TVA inclusă Este vorba tot despre un contract cu durata de 30 de zile, se organizează o licitație restrânsă, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 7 octombrie 2024.

Nu în ultimul rând, instituția mai vrea să cumpere echipamente de poliție constând în două scanere, pentru care pune la bătaie un buget de 399.999 de lei fără TVA, respectiv de 474.810 lei cu TVA inclusă. Și de această dată se organizează o licitație restrânsă, iar ofertele se vor deschide în data de 9 octombrie 2024.

În total, pentru toate aceste cumpărături, Poliția Română este dispusă să cheltuie 13.541.943,72 de lei cu TVA, adică 2.763.662 de euro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri