Nemulțumirile polițiștilor, angajaților din penitenciare și cadrelor militare vor fi exprimate de sindicate, printr-un amplu protest, pe 24 martie. Angajații penitenciarelor cer demisia ministrului Justiției și amenință cu greva, după ce problemele lor au rămas aceleași în ultimii cinci ani. Tudorel Toader a explicat că nu este vinovat de aceste probleme.
Membrii Federaţiei Sindicatelor Naţionale a Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au pichetat, ieri, sediul Guvernului, timp de circa patru ore. Sindicatele au programat un protest comun, pe 24 martie, în fața Ministerului de Interne, la care vor participa peste 10.000 de oameni. “Legea salarizării ne face aceleași nedreptăți, respectiv salariul de bază așezat în grila din decembrie 2009. Același lucru se întâmplă cu toți cei din apărare și siguranță națională”, a explicat, pentru Jurnalul, Dumitru Coarnă, liderul SNPPC.
Sindicaliștii din penitenciare cer demisia ministrului Justiției, așa cum au făcut și cu ultimii cinci miniștri, din aceleași motive: orele suplimentare sunt obligatorii, din cauza deficitului de personal, dar nici nu se plătesc, nici nu se pot recupera prin zile libere. Subfinanțarea sistemului înseamnă creșterea deficitului de personal și muncă în condiții improprii. Sindicatele din penitenciare amenință încă o dată cu greva. „Ministrul Justiţiei nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a rezolva problemele legate de plata celor peste un milion de ore suplimentare, a deficitului de personal şi a condiţiilor precare de lucru. Nu mai avem nevoie de discuţii sterile. Vom demara un calendar de proteste în toate penitenciarele care va duce la blocarea activitaţii acestora”, au declarat liderii FSANP. Ministrul Tudorel Toader le-a răspuns protestatarilor, subliniind faptul că situația s-a îmbunătățit, după intrarea în vigoare a Recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori un număr mare de deținuți.
Avem 1.219 de deținuți care au ieșit din penitenciar la termen, prin aplicarea legii recursului compensatoriu, 4.532 de deținuți care au fost liberați condiționat. Numărul deținutilor din România este de 22.884, iar în sistemul penitenciar lucrează 12.795 de funcționari publici cu statut special. Tudorel Toader, ministrul Justiției