„Dacă declinul accelerat al inflaţiei va fi unul susţinut, atunci vor exista argumente pentru o reducere a dobânzilor după vacanţă“, a declarat Iwona Duda.
„În acest moment, consiliul a emis un semnal puternic şi clar privitor la sfârşitul ciclului de majorări de dobânzi“, a adăugat Duda.
Totuşi, a subliniat aceasta, decizia viitoare va depinde de „datele şi informaţiile care vor apărea“, iar situaţia economică şi geopolitică la nivel mondial este în continuare nesigură.
„Cu toţii aşteptăm inflaţie dintr-o singură cifră. Totuşi, cred că inflaţia cu o singură cifră poate fi deja aşteptată mai devreme“, a adăugat oficialul NBP.
În ceea ce priveşte Banca Centrală Europeană, aceasta trebuie să-şi majoreze dobânzile din nou în această lună, iar decizia din septembrie va fi luată pe baza datelor ce vor apărea, a declarat Joachim Nagel, membru al consiliului guvernator al băncii, potrivit Bloomberg.
„Trebuie să majorăm data viitoare şi mă aştept la o majorare de 25 de puncte bază la şedinţa din iulie. Pentru şedinţa din septembrie, vom vedea ce ne vor spune datele“.
În timp ce pieţele şi economiştii întrevăd majorări atât săptămâna viitoare, cât şi în septembrie, oficialii băncii nu au indicat cu claritate calea pe care o vor urma dobânzile dincolo de vară.
Pentru reuniunea din septembrie a BCE, noi estimări economice trimestriale vor fi disponibile, aruncând o lumină asupra impactului acţiunilor de până acum ale băncii. Cât de rapid vor fi resimţite majorările de dobânzi de 400 de puncte bază operate în ultimele 12 luni este o întrebare majoră. În timp ce creditarea a încetinit semnificativ, efectul asupra companiilor şi gospodăriilor de-abia acum începe să se facă simţit.
Klaas Knot, membru al consiliului BCE, a declarat la rândul său că înăsprirea politicii monetare dincolo de luna iulie nu este garantată, sugerând că oficialii ar putea pune în curând pauză campaniei fără precedent de majorări de dobânzi.
„Din iulie încolo cred că trebuie să urmărim cu atenţie ce ne spun datele“.
Un alt membru al consiliului BCE, Ignazio Visco, a declarat că inflaţia ar putea decelera mai rapid decât a anticipat banca luna trecută în condiţiile în care ieftinirea energiei continuă să-şi pună amprenta asupra unei game mai largi de preţuri.
(sursa: Mediafax)