Jurnalul.ro Ştiri Social Pericolul din PFAS. Cum poți reduce expunerea la „chimicalele eterne”

Pericolul din PFAS. Cum poți reduce expunerea la „chimicalele eterne”

de Monica Cosac    |   

Deși au început să fie folosiți cu mai bine de 80 de ani în urmă, încă foarte puțini oameni au auzit de PFAS, poluanții organici cunoscuți și sub numele de „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece sunt extrem de persistenți atât în mediul înconjurător și în corpul uman. Și mai puțini oameni știu cum să se ferească de chimicalele eterne, având în vedere că sunt omniprezente în produsele de zi cu zi, începând de la punguța pentru sendviș și hârtia de copt până la covoare, produse cosmetice, ceară pentru schi sau tigăi antiaderente. „Este imposibil să evitați în întregime expunerea la PFAS”, spun specialiștii în sănătatea mediului, arătând care sunt cele patru categorii de produse la care trebuie să fim atenți pentru a reduce cantitatea de chimicale periculoase cu care intrăm în contact.

Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS) reprezintă o familie foarte mare și complexă de mii de de substanțe chimice sintetice, care fac ca suprafețele să reziste la pete, apă și grăsime. Aceste substanțe sunt considerate poluanți organici persistenți, deoarece rămân în mediu pentru o perioadă extrem de lungă de timp.

Cifre în creștere exponențială

Au început să fie produse încă din anii 1940, dar au devenit populare câțiva ani mai târziu, când numărul de utilizări, denumiri și aplicații pentru acest grup de substanțe chimice a început să crească rapid. Deoarece conțin legături chimice între atomi de carbon și fluor, iar această legătură carbon-fluor este una dintre cele mai puternice existente, PFAS rezistă la degradare atât în timpul utilizării, cât și ulterior, în mediu.

Potrivit Agenției Europene de Mediu (European Environment Agency) „substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt un grup de peste 4.700 de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care persistă în mediu. Ca urmare a utilizării lor pe scară largă și proprietăților persistente, pot fi găsite în mediu, oameni, animale, alimente și furaje. Majoritatea datelor de monitorizare sunt disponibile pentru două substanțe din acest grup: acid perfluorooctanoic (PFOA) și acid perfluorooctansulfonic (PFOS). Activitățile de monitorizare au detectat PFAS în întreaga lume – chiar și în zăpada de pe Muntele Everest”.

Numărul acestor poluanți crește vertiginos de la un an la altul, astfel că datele publicate de Agenția Europeană de Mediu, preluate dintr-un raport OECD din 2018, se pare că au fost depășite demult.

Conform unei baze de date de substanțe chimice (CompTox) a Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, PFAS reprezintă, în prezent, un grup de aproape 15.000 de substanțe chimice sintetice. 

Oamenii de știință spun că, în prezent, „cantități enorme de PFAS” sunt produse și intră pe piață, deoarece unele dintre cele mai inovatoare produse de zi cu zi sunt realizate folosind aceste substanțe chimice.

 

„Există aproximativ 15.000 de substanțe chimice PFAS diferite. Fiecare are o compoziție chimică ușor diferită, dar toate au cel puțin două legături carbon-fluor. Aceste legături extrem de puternice înseamnă că PFAS nu se descompun ușor. Deci legătura care conferă PFAS unele dintre caracteristicile sale unice le face, de asemenea, să se acumuleze și să persiste în corpul nostru și în mediu timp de decenii”, spune

Daniel Drage, cercetător la Universitatea din Birmingham, UK

 

„Este imposibil să evitați în întregime expunerea la PFAS – acestea sunt aproape peste tot. Dar vă puteți reduce substanțial expunerea evitând contactul cu articolele tratate direct cu PFAS neesențial și optând pentru alternative fără PFAS, acolo unde este posibil”, explică Daniel Drage, specialist în sănătatea mediului. Potrivit acestuia, patru mari tipuri de produse care conțin cantități ridicate de PFAS.

  1. Textile rezistente la pete

Canapele, mașini, covoare – toate acestea sunt locuri în care petrecem mult timp, iar dacă țesătura cu care suntem în contact a fost tratată cu PFAS, suntem expuși direct și indirect la „chimicalele eterne”.

„Oamenii pot fi expuși la PFAS prin ingerarea prafului care a fost în contact cu aceste produse, precum și prin contact direct și absorbție prin piele. În mod obișnuit, produsele antipete conțin cel puțin un PFAS, inclusiv acidul perfluorooctan sulfonic (PFOS) sau acidul perfluorohexansulfonic (PFHxS) sau un alt PFAS structurat similar”, explică Drage, care le recomandă oamenilor să cumpere covoare și canapele fără această protecție împotriva petelor, care sunt și mai ieftine.

  1. Hainele rezistente la apă (waterproof)

PFAS au fost folosite pentru a face îmbrăcămintea de exterior impermeabilă (mănuși, pantaloni, jachete etc.

„Studiile au arătat că acestea (PFAS – n.r.) nu rămân în produsele tratate și migrează încet în timp”, spune specialistul, precizând că în ultima vreme mai multe mărci cunoscute de îmbrăcăminte waterproof au început să producă și variante fără PFAS, astfel că fiecare ar trebui să verifice etichetele înainte de a cumpăra haine outdoor, pentru a se asigura că nu conțin astfel de  chimicale.

  1. Produse cosmetice

Datorită proprietăților lor, PFAS sunt utilizate în mod obișnuit în produsele cosmetice, inclusiv în fondurile de ten, anticearcăne, creme pentru acoperirea imperfecțiunilor, creioane de buze și de ochi, precum și produse de curățare a tenului, produse de păr și de bărbierit.

„Acest lucru este îngrijorător, deoarece un studiu recent arată că produsele cosmetice pot crește uneori capacitatea PFAS de a trece prin bariera pielii umane, ajungând în corpul uman”, explică Daniel Drage, subliniind că „multe mărci importante produc în continuare produse cosmetice care conțin PFAS”.

  1. Ambalaje pentru alimente și vase de gătit

Aceste chimicale eterne sunt folosite pentru a face hârtie rezistentă la grăsime, recipiente/ambalaje pentru fast-food, pungi de popcorn pentru microunde, cutii pentru pizza și ambalaje pentru bomboane, astfel că evitarea preparatelor la pachet și a ambalajelor de unică folosință va reduce expunerea la PFAS.

„PFAS se găsesc și în multe vase de gătit antiaderente. Pe măsură ce acestea se încălzesc, se zgârie sau suprafața începe să se uzeze, PFAS poate migra din tigaie și în alimentele pregătite. Nu are sens să aruncați imediat toate oalele și tigăile, dar odată ce stratul antiaderent începe să se descuameze, înlocuiți-le cu opțiuni fără PFAS, cum ar fi ceramică, oțel inoxidabil sau fontă”, recomandă Daniel Drage, într-o opinie publicată în The Conversation.

 

Date puține și „ascunse în reviste științifice”

Agenția americană Food and Drug Administration (FDA) - care este responsabilă cu reglementarea alimentației, a suplimentelor dietetice, medicamentelor, cosmeticelor și a dispozitivelor care emit radiații – avertiza anul trecut că, deși PFAS sunt în uz de mai bine de 80 de ani, „înțelegerea științifică și utilizarea instrumentelor tehnice necesare pentru a testa PFAS la concentrații foarte scăzute în alimente au început abia în ultimii 5 ani”. Însă, chiar și acum, astfel de teste se fac pentru un număr foarte mic dintre aceste omniprezente substanțe chimice persistente.

Mai mult, o amplă analiză a studiilor realizate până acum pe „chimicalele veșnice” a arătat că cercetările care descoperă „asocieri puternice” între acești poluanți organici permanenți și probleme grave de sănătate, cum ar fi nașterea prematură și cancerul, rămân „ascunse în reviste științifice care au o acoperire limitată” și, prin urmare, un impact limitat asupra oamenilor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri