Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poluarea din România omoară un oraş în fiecare an

Poluarea din România omoară un oraş în fiecare an

de Cristian Anton    |   

Aerul poluat omoară 24.000 de români în fiecare an, iar costurilor anuale generate la bugetul sănătăţii în România de bolile provocate de poluarea din traficul rutier se ridică la 1,12 miliarde de euro, arată un raport emis de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

Maşinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluării din trafic, iar realizatorii studiului atrag atenţia că, din cauza aerului poluat, în România se pierd mai mulţi ani de viaţă sănătoasă decât în India. Astfel, aerul poluat omoară anual zeci de mii de români, provocând boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecţii respiratorii inferioare şi boală pulmonară obstructivă cronică. 

23.960  de români au murit în 2016 din cauza poluării din trafic

Raportul relevă faptul că valoarea costurilor anuale generate la bugetul sănătăţii în România de bolile provocate de poluarea din traficul rutier este de 1,12 miliarde de euro.

Marile oraşe nu fac nimic

ORS a analizat activitatea autorităţilor locale din cele mai mari zece oraşe româneşti şi acţiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului. Conform concluziilor cercetării, niciuna dintre marile primării din România nu a reuşit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acţiunile antipoluare. Statistica oficială a OMS şi a Comisiei Europene arată că traficul supra-aglomerat din marile oraşe din România s-a transformat într-o gravă problemă de sănătate publică. Astfel, România este cincea ţară ca număr de ani de viaţă sănătoasă pierduţi din cauza poluării aerului din cele 28 de state ale UE, iar poluarea omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere.

 


 

Subiecte în articol: poluarea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri