Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Populația lumii ajunge la 8 miliarde de oameni. Când va începe să scadă

Populația lumii ajunge la 8 miliarde de oameni. Când va începe să scadă

de Giulia Anghel    |   

Populația pământului va ajunge la 8 miliarde de oameni pe 15 noiembrie 2022, dar va începe să scadă în jurul anului 2100.

În jurul datei de  15 noiembrie 2022, numărul oamenilor de pe glob va atinge 8 miliarde. Sună alarmant dar ratele de fertilitate au început să scadă din anii 1960. În China și India, ambele cu câte 1,4 miliarde de oameni, populația ar putea scădea la 500 de milioane și, respectiv, un miliard. Însă din perspectiva biomasei planetare, oamenii reprezintă doar 0,01%, scrie bigthink.com.

Aceasta este o piatră de hotar alarmantă pentru unii, nu doar din cauza numărului uriaș, ci și a vitezei cu care am atins această cifră. La urma urmei, a fost nevoie de toată istoria umanității de până în anul 1804 pentru a atinge primul miliard. Apoi am avut nevoie de doar 123 de ani pentru a ajunge la al doilea miliard, care a fost atins în 1927. Ulterior, ân mai puțin de un secol, această cifră s-a dublat de patru ori. Cu toate astea, rata globală de fertilitate a scăzut din 1964, de la 5 nașteri ale unei femei, la sub 2,5, în prezent.

Prin urmare, viteza de creștere a populației a scăzut deja. Din 1960, când am atins al treilea miliard, am adăugat miliardele la un interval stabil, de unul la fiecare 12, până la 14 ani. Divizia pentru Populație a ONU arată că aceste intervale se vor prelungi, iar umanitatea va atinge apogeul, din punct de vedere numeric,  până la sfârșitul secolului, la circa 11 miliarde.

Deși scăderea natalității va genera o grămadă de griji și probleme, înclinarea curbei demografice este, până la urmă, o veste bună. Ea marchează o schimbare revigorantă față de alte amenințări mai insolubile la adresa existenței noastre, cum ar fi schimbările climatice, proliferarea nucleară și epuizarea resurselor. Peste un secol sau două, urmașii noștri vor locui pe o planetă mai puțin aglomerată.

De ce Bangladesh este mai mare decât Rusia

Diagrame complexe arată relația dintre populațiile națiunilor, regiunilor și continentelor individuale între ele, și raportat la întreg. Ca alternative la hărțile pur teritoriale, ele oferă perspective surprinzătoare. Un exemplu clasic este faptul că Rusia, cea mai mare țară din lume, are o populație considerabil mai mică decât Bangladesh, acel stat relativ mic, blocat între India și Golful Bengal. Populația Rusiei se micșorează, în timp ce a Bangladeshului este în creștere, așa că discrepanța dintre cele două va continua să crească.

Totodată, populația Indiei și Chinei, care au acum circa 1,4 miliarde de locuitori fiecare, se va micșora, dar într-un ritm foarte diferit. ONU estimează că ar putea exista doar 500 de milioane de chinezi și un miliard de indieni, până în 2100.

O planetă asiatică

La nivel global, Pământul este o planetă asiatică. Toate celelalte continente împreună, nici măcar nu se apropie de Asia. Doar în Asia  trăiesc 4,7 miliarde de oameni, ceea ce reprezintă 58% din întreaga populație a globuliui. Pe locul doi se află Africa, cu 1,4 miliarde de oameni, care înseamnă 17,5%, urmată de Europa cu 750 milioane, respectiv 9%, America de Nord  cu 602 milioane, adică 7,5% și America de Sud cu 439 milioane, 5,5%. Oceania, la 44 de milioane de oameni, reprezintă abia 0,5%.

Distincția este clară între Africa de Nord, cu 257 milioane de oameni, în parte musulmană și în parte arabă, și cea subsahariană, distinctă din punct de vedere etnic și cultural, cu 1,2 miliarde de locuitori. Egiptul are 107 milioane de cetățeni, domină nordul, și de fapt întreaga lume arabă. Etiopia are 118 milioane de persoane, iar Nigeria 218 milioane, cele două fiind punctele fierbinți ale populației subsahariene. Aceste trei țări sunt singurele cu populații de peste 100 de milioane, dar întrucât Africa este continentul care se estimează că va avea partea leului din creșterea viitoare a populației în acest secol, este probabil că se vor extinde. De asemenea, Congo are 96 de milioane de oameni. 

Superputerile regionale ale Asiei

Asia este vastă, cu superputeri ale populației regionale, precum Turcia 86 milioane și Iran 87 milioane. În Orientul Mijlociu sunt 373 milioane în total, în Indonezia 280 milioane, în Filipine 113 milioane, iar în Asia de Sud-Est 686 milioane. 

Germania + Franta = Rusia

Rusia are 146 de milioane de cetățeni și este cea mai populată țară din Europa, dar nu cu o marjă la fel de mare precum China în Asia sau SUA în America de Nord. La un loc, Germania cu 84 milioane și Franța cu 66 milioane, au mai mulți locuitori. Aceste două țări reprezintă cea mai mare parte a Europei de Vest 198 milioane în total, deoarece Italia cu 60 milioane și Spania cu 47 milioane domină Europa de Sud, cu 152 milioane în total.  Marea Britanie are 69 milioane, iar Europa de Nord are 107 milioane în total. În plus, țările din regiunea „Celor Cinci Mări” reprezintă 44% din populația totală a Europei și cea mai mare parte a economiei acesteia.

Mexicul este mai mare decât Canada

Reprezentând mai mult de jumătate din populația continentului, SUA, cu 335 milioane de oameni, domină America de Nord, care are 507 milioane în total. Însă, Mexic cu 132 de  milioane de persoane este mult mai mare decât Canada cu 37 milioane. Guatemala are 19 milioane de  locuitori și are cea mai mare populație din America Centrală, care are 52 de milioane în total, iar Haiti cu 12 milioane este superputerea populației din Caraibe, cu 44 milioane în total, depășind Cuba și Republica Dominicană, care au 11 milioane fiecare.

De ce Brazilia pare familiară?

Brazilia are 216 milioane de locuitori și ocupă aproximativ jumătate din continent, atât ca suprafață, cât și ca populație. Columbia are 54 de milioane și este a doua cea mai populată țară din America de Sud, dar cu o marjă foarte. Doar Argentina cu 46 de milioane este în aproximativ aceeași ligă.

Australia, cel mai mare pește din Oceania

Oceania este cel mai puțin populat continent, cu 44 de milioane de oameni. Australia este cea mai mare, cu 26 de milioane, sau aproape 60% din total. Al doilea stat? Nu Noua Zeelandă cu 5 milioane, ci Papua Noua Guinee cu 9 milioane. Nicio altă țară sau teritoriu din Oceania nu are mai mult de un milion de locuitori. Fiji, cu 911.000, se apropie.

 

Cea mai mare parte a biomasei planetei noastre este formată din plante, adică 82,5%. Pe locul doi sunt bacteriile 12,8%, urmate de ciuperci 2,2%. Animalele (care ne includ pe noi) alcătuiesc doar 0,2%. Din regnul animal, doar jumătate este format din artropode, urmat de pești 35%. Oamenii reprezintă nu mai mult de 3% din biomasa animală și 0,01% din biomasa totală.

Este mai puțin de jumătate, în comparație cu toate moluștele din lume. Dar, din nou, acele moluște nu vor toate o mașină, un frigider și un milion de alte lucruri, toate ambalate în plastic!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri