Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Practici minimaliste care îţi vor schimba viaţa

Practici minimaliste care îţi vor schimba viaţa

Minimalismul este mai mult decât un trend, este o filosofie de viaţă, care are ca scop principal  evidenţierea şi valorizarea lucrurilor de care ai cu adevărat nevoie şi care te fac fericit.

Nu numai că este o practică interesantă care se opune consumerismului, ci vizează şi o relaţionare mai atentă cu propriile tale nevoi, dincolo de produse şi servicii. Dacă ar fi rezumat într-o frază, minimalismul ar putea fi enunţat ca un stil de viaţă în care obţii mai mult prin mai puţin. Cum este posibil aşa ceva? Iată câteva practici minimaliste care îţi vor da o idee despre cum poţi să te simţi mai împlinit renunţând la surplus.

Mai puţine cheltuieli

Mai înainte de orice, minimalismul presupune mai puţine cheltuieli, pentru că teza sa fundamentală susţine că o viaţă împlinită nu se bazează pe cantitate, ci pe calitate. Mai precis, asta înseamnă, să te cunoşti mai bine şi să alegi întotdeauna doar acele produse şi servicii de care ai cu adevărat nevoie şi care te reprezintă. Pe lângă faptul că acest stil de viaţă te face mai conştient de propria ta persoană şi de preferinţele tale, te ajută să rămâi şi cu mai mulţi bani în portofel.

Unu la unu

Unu la unu este o tehnică de lifestyle minimalist, prin care, în primă fază îţi defineşti un număr limitat de produse pe care le cumperi şi care consideri că te definesc şi te fac să te simţi împlinit. Odată ce un produs s-a terminat, îţi cumperi altul, însă doar unu. De exemplu, dacă parfumul tău preferat s-a terminat, poţi începe să cauţi oferte parfumuri barbati sau damă, astfel încât să-l înlocuieşti, având în permanenţă acelaşi număr de produse.

Respect faţă de mediu

Minimalismul este şi un stil de viaţă prietenos cu mediul înconjurător, pentru că te face mereu atent la cantităţi şi te pune în poziţia de a privilegia calitatea. Asta înseamnă, inclusiv, să cumperi mai puţină mâncare, dar de o calitate mai bună, ceea ce are deopotrivă un impact pozitiv asupra sănătăţii tale, dar şi asupra mediului, evitând risipa alimentară. Pe de altă parte, un adept al minimalismului va evita întotdeauna să cumpere pungi de plastic sau orice fel de ambalaj de plastic de unică folosinţă, şi va opta pentru soluţii care respectă mediul înconjurător.

Mai mult timp liber

Unul dintre aspectele cele mai seducătoare ale minimalismului este faptul că este un stil de viaţă care privilegiază timpul liber. Atunci când îţi simplifici viaţa, ai mai mult timp pentru pasiunile tale şi pentru oamenii care îţi sunt dragi. În loc să-ţi petreci ore în şir organizând obiecte de care nu ai nevoie sau sortând, spălând şi aşezând în şifonier haine pe care nu le îmbraci prea des poţi să te bucuri de alte tipuri de activităţi. Ştiai, de exemplu, că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, se îmbracă doar în tricouri gri ca să nu piardă timpul alegând în fiecare zi o ţinută?

Efecte psihologice benefice

Mediul în care trăim are un puternic efect asupra psihicului nostru. Un spaţiu încărcat cu obiecte de care nu ai neapărată nevoie, care trebuie în permanență organizat este un stres de care nu suntem întotdeauna conştienţi. Pe de altă parte, un spaţiu aerisit, care păstrează obiectele pe care le foloseşti frecvent şi cele pe care îţi face plăcere să le ai prin preajmă poate deveni un stimulent important. Aşadar, cel puţin pentru zona ta de lucru, optează pentru minimalism ca să poţi constata beneficiile.

 

Chiar dacă nu vrei să faci o schimbare radicală în viaţa ta, trecând la minimalism din toate punctele de vedere, inspiră-te din practicile enunţate mai sus, pentru a-ţi face viaţa mai simplă şi mai senină!

 

Sursa foto: Pexels.com

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri