Jurnalul.ro Special Mușcatul de nas nu e opinie politică. Primul caz de ultraj, după o încăierare în Parlament

Mușcatul de nas nu e opinie politică. Primul caz de ultraj, după o încăierare în Parlament

de Ion Alexandru    |   

Dan Vîlceanu, ex-ministru la două portofolii în Guvernul României și fost secretar general al PNL, are, începând de ieri, calitatea de inculpat. Parchetul General a pus în mișcare acțiunea penală față de acesta, deputat în Parlamentul României, după ce, la finalul lunii mai, l-a înjurat, bruscat și mușcat de nas pe fostul său coleg de partid, deputatul Florin Roman, agresiunea având loc pe holurile instituției, în timpul unei ședințe de Plen. Vîlceanu, un apropiat al senatorului PNL Florin Cîțu, este cercetat penal pentru ultraj, purtare abuzivă, loviri și alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. El susține că a discutat cu Florin Roman și că i-a cerut scuze, sperând să ajungă la o înțelegere cu el.

Premieră juridică în spectrul politic autohton. Parchetul General anunță că, încă din data de 28 iunie 2024, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a dispus, prin ordonanță, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de deputatul Dan Vîlceanu, din Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, în cursul zilei de ieri, anchetatorii i-au adus suspectului Dan Vîlceanu la cunoștință faptele verificate, încadrarea juridică precum și drepturile sale procesuale.

Mai mult, ieri a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunile menționate, ceea  ce l-a transformat pe fostul ministru al Finanțelor, fostul ministru al Fondurilor Europene, fostul secretar general al Partidului Național Liberal și deputat în Parlamentul României în inculpat.

În actul prin care a fost pusă în mișcare acțiunea penală se precizează că, la data de 21 mai 2024, la ora 11:15, în timp ce se afla în Plenul Camerei Deputaților, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat, inculpatul Dan Vîlceanu a adresat injurii și a exercitat acte de violență asupra deputatului PNL Florin Claudiu Roman, aflat de asemenea în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice conferite de mandatul constituțional de deputat al României, provocându-i acestuia leziuni traumatice, prin lovire cu un corp dur și prin zgâriere, ce au necesitat pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale. 

 

Agresiunea a avut loc în timpul serviciului

Totodată, mai arată procurorii, „inculpatul Dan Vîlceanu a adresat expresii jignitoare la adresa deputatului Florin Claudiu Roman, aducând atingeri grave demnității acestuia și a tulburat ordinea și liniștea publică, prin generarea unor situații de insecuritate și teamă”.

Parchetul General subliniază, cu acest prilej, că activitatea persoanei vătămate, respectiv a lui Florin Claudiu Roman, dar și cea a inculpatului Dan Vîlceanu, în exercitarea funcției de demnitate publică, este reglementată de Legea nr. 96/2006, privind Statutul deputaților și al senatorilor. Astfel, potrivit articolului 25 din Legea 96/2006, deputații beneficiază de protecția autorităților pe durata exercitării mandatului de parlamentar, fiind purtători ai autorității publice de stat, iar dispozițiile articolului 275 din Codul penal li se aplică în mod corespunzător.

Astfel, articolul 275 Cod penal, care incriminează infracțiunea de ultraj, prevede „amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirea sau vătămarea cauzatoare de moarte sau omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu o treime”.

 

Ce pedepse riscă să primească parlamentarul

În acest sens, Vîlceanu este acuzat de purtare abuzivă, faptă prevăzută de articolul 296 Cod penal, articol care prevede că „întrebuințarea de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu se pedepsește cu închisoarea de la o lună la șase luni sau cu amendă”. Devenind faptă de ultraj, limitele de pedeapsă se majorează, în acest caz, pornind de la 1,3 trei luni până la 7,8 luni sau amendă.

De asemenea, același articol mai prevede că „amenințarea ori lovirea sau alte violențe săvârșite în aceste condiții se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite de pedeapsă se majorează cu o treime”. În acest context, articolul 193 Cod penal, care incriminează infracțiunea de loviri și alte violențe, prevede că „lovirea sau orice alte acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la doi ani sau cu amendă”. În speța lui Dan Vîlceanu, aceste limite de pedeapsă ajung la închisoarea de la 3,9 luni la 2,6 ani sau amendă.

Nu în ultimul rând, față de deputatul Dan Vîlceanu a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburarea liniștii publice. Această faptă este reglementată de articolul 371 Cod penal, care prevede că „fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, ori prin amenințare sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Și în această situație, limitele pedepsei cu închisoarea se majorează cu o treime, pornind de la 3,9 luni și putând ajunge la 2,6 ani.

 

I-a cerut scuze victimei și speră să ajungă la o înțelegere amiabilă

În actul prin care Parchetul General a pus în mișcare acțiunea penală față de deputatul Dan Vîlceanu se mai subliniază faptul că „imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, cu privire la care deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere penală”.

În schimb, deputații și senatorii pot fi urmăriți penal și trimiși în judecată penală pentru faptele care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform articolului 23 din Legea 96/2006, dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviințarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor.

Reamintim că, în 21 mai 2024, Dan Vîlceanu a mai fost sancționat administrativ pentru atacul asupra colegului său Florin Claudiu Roman. Camera Deputaților l-a pedepsit pe deputat cu sancțiunea maximă de reducere cu 50 la sută a indemnizației de parlamentar pentru o perioadă de șase luni și cu limitarea la zece secunde, pentru o perioadă de trei luni, a luărilor de cuvânt în cadrul ședințelor de Plen.

Ieri, Dan Vîlceanu a precizat că a fost înștiințat de sesizarea penală făcută de Florin Claudiu Roman la Parchetul General și că i s-au adus la cunoștință acuzațiile. „La acest moment, nu pot să dau detalii privind actele de procedură. Am avut o discuție cu Florin Roman, în care i-am spus că mi-e rușine de eveniment și de incidentul acesta și că, cel puțin pentru partea mea de vină, îmi cer scuze și sper că vom ajunge la o discuție față în față, ca doi colegi. Nu vreau să rămânem în relații de adversitate din cauza politicii”, a adăugat parlamentarul inculpat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri