Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Premieră în știință. O sondă spațială se îndreaptă spre Polul Sud al Lunii. Cercetătorii ruși anunță procesarea primelor date

Premieră în știință. O sondă spațială se îndreaptă spre Polul Sud al Lunii. Cercetătorii ruși anunță procesarea primelor date

de Redacția Jurnalul    |   

Oamenii de știință ruși au început să proceseze primele date primite de pe sonda spațială Luna-25, după ce au pornit pentru prima dată echipamentele de la bord, a anunțat duminică agenția spațială Roscosmos, citată de Reuters.

„Luna-25 își continuă zborul către satelitul natural al Pământului. Toate sistemele stației automate funcționează corect, comunicarea este stabilă, balanța energetică este pozitivă. Au fost obținute primele date de măsurare ale zborului spre Lună, iar echipa științifică a proiectului a început să le proceseze", a transmis Roscosmos pe Telegram.

Rusia a lansat, vineri, prima sa navă spațială pe Lună din ultimii 47 de ani, în încercarea de a fi prima națiune care să realizeze o aselenizare la Polul Sud lunar, o regiune despre care se crede că ar conține depozite de apă înghețată. Aceasta este controlată de operatorii de la sol. 

Sonda selenară are circa 800 de kilograme și a fost lansată de pe racheta Soiuz, la ora 2.10, ora Mscovei, conform programului, de pe cosmodromul Vostocini, în regiunea Amur din Extremul Orient rusesc. 

Va fi filmată aselenizarea sondei pentru a putea fi studiate proprietățile stratului pietros care acoperă suprafața satelitului natural al Pământului. Datele obținute vor fi folosite pentru perfecționarea aselenizărilor în viitor. 

Aceasta va ajunge pe orbita Lunii în 5 zile și va alege timp de 3-7 zile locul potrivit pentru aselenizare. Se estimează că va aseleniza pe Lună în apropierea datei de 21 august 2023. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: roscosmos nava spatiala luna-25 luna polul sud
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri