Jurnalul.ro Ştiri Observator Premiile anticorupției, la 12 ani de activitate a DGA

Premiile anticorupției, la 12 ani de activitate a DGA

de Diana Scarlat    |   

Direcția Generală Anticorupție a sărbătorit ieri 12 ani de activitate, cu participarea reprezentanților conducerii Ministerului Afacerilor Interne, ai Parchetului General, DNA și DIICOT, dar și cu invitați speciali, precum reprezentanți ai ambasadelor Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii, Spaniei și Ucrainei, precum și Reprezentanța Comisiei Europene la București. Au mai fost invitați reprezentanți ai ONG-urilor partenere ale DGA în activităţile de prevenire și educație anticorupție.

În cei 12 ani de la înfiinţare, DGA s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze profesionist în scopul asigurării integrităţii profesionale şi credibilităţii tuturor angajaţilor M.A.I., iar ziua de 30 mai a fost stabilită pentru aniversarea anuală a instituției, printr-un ordin al ministrului afacerilor interne. „Direcţia Generală Anticorupţie este prima instituție publică la nivelul căreia au fost elaborate şi implementate politici care au caracter preventiv, iar experienţa acumulată în domeniu a consacrat unitatea noastră ca furnizor de expertiză şi bune practici pentru alte instituţii publice din România, dar şi din străinătate”, a precizat directorul general al DGA, chestorul de poliție Ioniță Alexandru Cătălin, în discursul susținut în cadrul evenimentului.

În cadrul ceremoniei aniversare au primit diplome pentru integritate, pentru al șaptelea an consecutiv, angajaţii M.A.I. care au făcut sesizări cu privire la fapte de corupţie, dar și cei mai merituoși polițiști, care colaborează cu instituția, chiar și după ce au trecut în rezervă. Au primit distincții speciale și colonelul (r) Dan Antonescu și generalul (r) Virgil Vochină, pentru colaborarea cu DGA la proiectul “Etică organizaţională și integritate în M.A.I.”, care pregătește viitorii polițiști în spiritul luptei anticorupție. Pe parcursul anului 2016, 189 de lucrători ai ministerului au depus denunţuri şi autodenunţuri privind implicarea în fapte de corupție. Au primit diplome agentul principal de poliţie Cătălin Ghimpu, din cadrul IPJ Iaşi, agentul principal de poliție Tudor Florea, din cadrul IPJ Cluj, agentul şef adjunct de poliţie Marin Alin Sîrbu, din cadrul IPJ Dolj, agentul principal de poliție Dragoș State, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, plutonierul adjutant Daniel Constantin Macovei, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoşani și comisarul de poliție Marian Ionuț Ivan, ofițer specialist în cadrul SPCRPCIV Argeș. De asemenea, au fost acordate zece diplome structurilor din componența DGA care s-au remarcat în activitate pe linie de prevenire (Serviciile Județene Giurgiu, Argeș, Mureș și Galați), anchete (Serviciile Județene Anticorupție Prahova, Iași și Suceava) și investigații (Serviciile Județene Anticorupție Bacău, Iași și Suceava).

Globalizarea și criminalitatea transfrontalieră

DGA atrage atenția asupra faptului că unul din efectele globalizării, tot mai accentuat, este caracterul transfrontalier al criminalităţii şi implicit al corupţiei. Pornind de la această premiză, DGA acordă o deosebită atenţie cooperării, la nivel internațional, european şi regional, în cadrul organizaţiilor internaţionale de luptă împotriva corupţiei. În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală şi regională, DGA are relaţii foarte bune de colaborare - operativ, în cazuri concrete, schimb de informaţii şi bune practici - cu agenţii anticorupţie din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, în baza documentelor de cooperare bilaterală semnate anterior.

La aniversarea celor 12 ani de activitate, DGA se prezintă ca o structură cu o identitate instituţională consolidată, cu un corp de profesionişti care pot investiga cauze dintre cele mai complexe. Buna colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum şi cu structurile Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Direcția Generală de Protecție Internă a condus la soluţionarea unor cazuri importante şi obţinerea unor rezultate bune în activităţile specifice de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie. În acelaşi registru se înscrie colaborarea stabilită cu celelalte entităţi cu atribuţii în sfera siguranţei naţionale, ordinii publice sau apărării naţionale. Prin semnificaţie şi conţinut se detaşează comunicarea cu societatea civilă, Comitetul Strategic pentru sprijinirea şi evaluarea activităţii DGA fiind reprezentativ în acest sens.

Subiecte în articol: directia generala anticoruptie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri