Jurnalul.ro Ştiri Justitie Preşedintele CSM: Orice iniţiativă legislativă care să aibă ca obiect răspunderea materială a magistraţilor este inoportună

Preşedintele CSM: Orice iniţiativă legislativă care să aibă ca obiect răspunderea materială a magistraţilor este inoportună

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a declarat joi că orice iniţiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraţilor este "inoportună", adăugând că legislaţia actuală reglementează acest lucru.

"Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a se autoregla, inclusiv prin sancţionare, sub cele trei forme, a magistraţilor, fiind de altfel şi singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale. De aceea, orice iniţiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraţilor, în alte coordonate decât cele deja existente în prezent, este inoportună", a afirmat judecătoarea Mariana Ghena, în cadrul şedinţei plenului, prezentând punctul de vedere al CSM cu privire la independenţa sistemului judiciar din perspectiva răspunderii materiale a magistraţilor şi independenţa financiară.

Ea a adăugat că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă - disciplinară, penală şi civilă.

"Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept în care cele trei puteri - legislativă, executivă şi judecătorească - trebuie să fie în permanent echilibru. (...) Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă - disciplinară, penală şi civilă, semn că nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind aceste aspecte", a spus Ghena.

Potrivit acesteia, o reglementare care nu îşi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat - legislativă şi executivă - reprezintă în sine "o perturbare" a echilibrului dintre acestea cu "grave consecinţe" pentru buna funcţionare a societăţii.

"Consiliul Superior al Magistraturii, la rândul său, îşi asumă identificarea, soluţionarea şi sancţionarea cu fermitate a situaţiilor de încălcare a legii de către magistraţi", a completat Mariana Ghena.

Ea a precizat totodată că, în ceea ce priveşte independenţa financiară a sistemului judiciar, CSM se angajează să identifice demersurile pentru preluarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei iar până la îndeplinirea acestui obiectiv se impune o strânsă colaborare între ordonatorii principali de credite în vederea administrării eficiente a instanţelor şi Parchetelor.

Potrivit şefului CSM, este necesară inclusiv luarea unei măsuri unitare privind salarizarea personalului din justiţie.

"Inechităţile rezultate ca urmare a adoptării şi interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturare, în acord cu decizia Curţii Constituţionale, (...) astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salariaţi avându-se în vedere valoarea de referinţă sectorială unică. Pentru a îndeplini menirea constituţională, CSM are nevoie de încrederea şi sprijinul corpului magistraţilor, a celorlalte puteri şi a societăţii în ansamblul ei", a conchis Ghena. www.agerpres.ro

Subiecte în articol: mariana ghena
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri