Jurnalul.ro Special Anchete Factura la curent, ultima aroganță financiară a președintelui Iohannis

Factura la curent, ultima aroganță financiară a președintelui Iohannis

207.351,7 lei pe lună este suma pe care Administrația Prezidențială a negociat-o, direct, cu Hidroelectrica pentru energia electrică ce urmează să fie consumată de Palatul Cotroceni până în luna aprilie a anului viitor.

Pentru primele patru luni ale anului în curs, instituția a plătit facturi de 50.000 de euro pe lună. O sumă similară va fi trecută în facturile lunare ale SPP, în baza unui contract parafat la finalul anului trecut. Toate aceste afaceri publice ale Administrației Prezidențiale au fost încheiate între deplasările președintelui Klaus Iohannis în străinătate, la bordul unor aeronave de lux pe care statul român le-a închiriat de la companii din vestul Europei. Numai una dintre aceste excursii în Asia a costat un milion de euro, așa cum „Jurnalul” a dezvăluit în exclusivitate.

Administrația Prezidențială a încheiat un nou acord-cadru pentru furnizare de energie electrică la Palatul Cotroceni, dar și la o locație amplasată în Sibiu, pe strada Spătarului, pentru o perioadă de 12 luni, în intervalul cuprins între data de 1 mai 2023 și 30 aprilie 2024. Potrivit SEAP, atribuirea contractului a fost făcută fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și fără organizarea unei licitații deschise.

Afacerea a fost parafată la data de 27 aprilie 2023 și a fost făcută publică în 12 mai 2023, președinția punând la bătaie un buget estimat la 2.708.431 de lei cu TVA, adică de 225.702,6 lei pe lună (46.061,8 euro), în vederea unei cantități estimate de energie electrică de 2.591,8 mWh. La procedura directă, au fost primite două oferte, în cele din urmă acordul-cadru fiind atribuit companiei Speeh Hidroelectrica SA, pentru un cost final de 2.488.219,02 lei cu TVA, respectiv pentru 207.351,7 lei cu TVA pe lună (42.316,65 euro).

 

Facturi în valoare de un apartament, fiecare, pentru Președinție și SPP

 

Explicația pentru care Administrația Prezidențială a atribuit direct acest contract este aceea că la licitația deschisă pe care a intenționat să o organizeze „nu a existat nicio ofertă sau o cerere de participare adecvată ca răspuns la o licitație deschisă”.

Reamintim că, la data de 22 decembrie 2022, Administrația Prezidențială a mai încheiat, tot prin negociere directă, un contract cu Electrica Furnizare SA, în valoare de 979.787 de lei cu TVA pentru furnizarea de energie electrică aferentă unei perioade de patru luni, în intervalul 1 ianuarie – 3 aprilie 2023. Ceea ce a însemnat un cost lunar de 244.946,8 lei (49.989,1 euro), facturi mai scumpe decât cele pe care le va plăti președinția în următoarele 12 luni. La acel moment, autoritatea contractantă a justificat modalitatea atribuirii prin negociere directă prin existența unei situații de urgență, care nu putea fi prevăzută de către Administrația Prezidențială.

Mai reamintim, de asemenea, că și instituția militarizată legată ombilical de Administrația Prezidențială - Serviciul de Protecție și Pază (SPP) – a contractat, la rândul ei, la data de 30 decembrie 2022, cantitatea de 3.530.870 kWh de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, pentru care a atribuit Speeh Hidroelectrica un acord-cadru care va însemna facturi lunare de 220.431,2 lei cu TVA.

 

Suma, peste jumătate din cheltuielile Casei Poporului cu energia electrică

 

Suma de aproape 100.000 de euro pe lună, pe care, împreună, Administrația Prezidențială și SPP s-au angajat să o cheltuie, în baza acestor contracte, reprezintă mai bine de jumătate din suma pe care, tot lunar, o plătește Camera Deputaților pentru curentul electric contractat și care va fi consumat în clădirea Palatului Parlamentului, cea mai mare clădire din Europa și a doua din lume, după Pentagon.

La 29 decembrie 2022, Camera Deputaților a încheiat, tot cu Speeh Hidroelectrica, un contract pentru 4 luni, aferentă perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2023, în valoare de 3.600.787,68 de euro. Ceea ce înseamnă o factură lunară de 900.196,92 lei (183.713,65 euro). Asta, în condițiile în care Palatul Parlamentului reprezintă sediul Senatului, Camerei Deputaților, Curții de Conturi, Curții Constituționale și al altor organisme.

 

Zece ani la Cotroceni sub conducerea lui Iohannis: Cheltuieli - fără număr

 

Afacerile publice ale Administrației Prezidențiale care au legătură cu mandatul președintelui Klaus Iohannis nu contenesc să iasă în evidență. Încă de la preluarea primului mandat, actualul președinte a locuit, timp de 7 luni după ce a fost ales, într-un apartament de lux, închiriat de la un om de afaceri din Sibiu, deoarece Vila Lac 3, care i-a fost atribuită ca reședință oficială, nu a fost eliberată de fostul locatar, Traian Băsescu. După ce acesta din urmă a părăsit locația, vila a fost supusă unui amplu proces de reamenajare și consolidare, cu toate că acest proces avusese loc cu câțiva ani în urmă. RA-APPS a băgat în această vilă, înainte de a se muta Iohannis în ea, un milion de euro. Apoi, anual, Administrația Prezidențială a achiziționat piese de mobilier pentru Palatul Cotroceni, a contractat o instalație de încălzire a jgheaburilor și burlanelor, a demarat lucrări de construcții de consolidare a corpurilor de clădire și a gardului, a construit, în plină stare de urgență, o parcare ecologică de aproape un milion de lei și a cumpărat aranjamente florale care au scos sume semnificative din bugetul instituției.

Cel de-al doilea mandat al lui Iohannis la Cotroceni se remarcă, iată, prin cheltuieli extravagante pe curent electric, dar și pe deplasări spectaculoase în străinătate. Numai turneul asiatic, din luna martie, cu un avion privat, a costat un milion de euro. Însă președintele, împreună cu soția sa, pare să fi prins gustul plimbărilor, tot cu aeronave de lux închiriate, cu care a efectuat vizite în Marea Britanie, SUA, Dubai, America de Sud și, în această perioadă, Islanda.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: presedintie lux
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri