Jurnalul.ro Ştiri Externe Sânge și teroare - prețul plătit de americani pentru „turismul medical” peste graniță

Sânge și teroare - prețul plătit de americani pentru „turismul medical” peste graniță

de Şerban Mihăilă    |   

Doi cetățeni americani au fost aduși în Statele Unite din Mexic și sunt tratați la un spital, după ce fuseseră răpiți de indivizi înarmați. Alți doi prieteni de-ai lor, tot americani, au fost uciși de răpitori. Victimele trecuseră granița pentru o procedură medicală. Într-un moment în care cartelurile drogurilor nu mai au nicio frică de autoritățile mexicane, călătoriile cetățenilor americani în zona de frontieră din țara vecină au devenit o adevărată aventură. Cu toate acestea, mirajul „turismului medical” pare să fie mai puternic decât riscurile unei excursii periculoase peste graniță.

Extrem de mediatizată în Statele Unite, drama celor patru dispăruți a ținut cu sufletul la gură milioane de americani. Victimele au fost găsite într-o casă dărăpănată din apropierea orașului mexican de frontieră Matamoros, unde au fost răpite vinerea trecută, a anunțat guvernatorul statului Tamaulipas, Américo Villarreal.

În zilele în care a fost dat dispărut, a precizat el, grupul a fost plimbat în mai multe locuri, „pentru a crea confuzie și a evita eforturile de salvare”.

Victimele, Shaeed Woodard și Zindell Brown, au fost găsite moarte la fața locului. Urmează ca trupurile lor neînsuflețite să fie repatriate în SUA, după ce un medic legist mexican va finaliza o examinare medico-legală pentru a determina cauzele morții lor.

Cei doi americani care au supraviețuit sunt Latavia Washington McGee, care a scăpat nevătămată, și Eric Williams, care a fost rănit, a mai spus Villarreal.

FBI a confirmat, marți, că Williams și Washington McGee au fost transportați la un spital din SUA.

Împușcat de trei ori în picioare, Williams a fost dus, imediat după ce a fost găsit, la un spital din Texas pentru a fi operat. Potrivit soției sale, Michele, el era extrem de afectat de drama prin care a trecut, considerându-i pe Woodard și Brown drept „frații” săi. Fiul lor, în vârstă de 11 ani, a fost, de asemenea, fericit să primească vești de la tatăl său, a adăugat Michele, citată de CNN.

„Mi-am recuperat fiica și este în viață!”, a declarat, la rândul ei, mama lui Washington McGee, Barbara Burgess, pentru canalul WPDE. „A văzut cum au murit doi dintre prietenii ei. Au murit în fața ei!”, a adăugat Burgess, precizând că fiica ei se află în stare de șoc.

Un scenariu de groază

Grupul de prieteni condusese în Mexic din Carolina de Sud pentru ca Washington McGee - mamă a șase copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani - să poată fi supusă unei operații estetice în Matamoros.

Aceasta nu era prima dată când Washington McGee călătorea în țara vecină pentru o intervenție chirurgicală, a declarat mama ei. În urmă cu câțiva ani, a spus Burgess, fiica ei a suferit o intervenție chirurgicală în Mexic, care a devenit o destinație de top pentru „turismul medical” potențial riscant, atrăgând americani care caută îngrijiri mai ieftine sau tratamente ce nu sunt disponibile în SUA.

Grupul a intrat în Matamoros în jurul orei 9:00, vineri dimineața, însă nu a mai ajuns la cabinetul medicului. Americanii s-au rătăcit și nu au putut afla informații despre locația exactă a destinației lor, din cauza semnalului slab al telefonului. 

La un moment dat, mașina lor a fost interceptată de bărbați înarmați neidentificați, care au tras asupra americanilor, i-au urcat într-o camionetă și i-au răpit, susține FBI. Un trecător mexican a fost, de asemenea, ucis la fața locului, de un glonț rătăcit.

O înregistrare video obținută de CNN, care corespunde descrierii incidentului, arată o femeie și alte persoane neidentificate care sunt urcate cu brutalitate într-o camionetă albă. Înregistrarea video arată cum femeia este trasă pe bancheta camionului de doi necunoscuți, în timp ce un al treilea individ înarmat se uită în jur, înainte ca bărbații să împingă cel puțin două persoane șchioape pe bancheta camionului.

Când autoritățile mexicane au ajuns la scena incidentului, au observat că furgoneta americanilor avea numere de înmatriculare din Carolina de Sud și i-au contactat pe omologii lor de peste graniță, care au reușit să verifice identitatea mașinii.

Confundați cu traficanți de droguri

Anchetatorii cred că americanii au fost ținta unui cartel mexican, care, probabil, i-a confundat cu traficanți de droguri haitieni, a declarat un oficial de la Washington familiarizat cu ancheta, citat de CNN.

O persoană a fost reținută. Aceasta ajuta la „supravegherea victimelor”, a afirmat Villarreal, dar autoritățile mexicane nu au confirmat dacă persoana respectivă are legătură cu o organizație criminală.

Anchetatorii au verificat apoi numeroase vehicule, au luat date balistice și amprente, au prelevat și alte mostre biologice pentru profiluri genetice și au adunat imagini de la camerele de supraveghere din zonă.

Ulterior, poliția a reușit să identifice camionul atacatorilor, a declarat procurorului general din Tamaulipas, Irving Barrios Mojica, citat de presa americană. Oficialii au inițiat apoi „mai multe căutări” cu diferite agenții, a adăugat el.

Americanii au fost găsiți în cele din urmă într-o casă din afara orașului Matamoros, marți dimineață. La fața locului, doi dintre ei erau morți, iar doi erau încă în viață.

Deși forțele de ordine americane nu au fost implicate în căutarea la fața locului, agențiile federale și locale din Mexic au cooperat în acest efort și a fost creat un grup operativ comun pentru a comunica cu oficialii americani, a mai spus Barrios Mojica.

Temutul „Ciclon 19” – principal suspect

Cunoscut în lumea interlopă drept „La Kena” sau „Ciclon 19”, Jose Alberto Garcia Vilano este actualul lider operațional al cartelului din Golful Mexic care acționează  în Matamoros. Surse din cadrul forțelor de ordine federale mexicane au dezvăluit pentru site-ul „Breitbart” că „La Kena” are oameni înarmați, care asigură securitatea în tot orașul. Aceștia ar fi fost cei care ar fi tras asupra celor patru cetățeni americani. 

Nu în ultimul rând, ordinul de a-i răpi ar fi trebuit să fie dat fie de „La Kena”, fie de cineva din cercul său de apropiați, însă cu aprobarea acestuia, a precizat aceeași sursă.

„Breitbart” relatase anterior că „La Kena” fusese retrogradat din funcția de șef regional în anul 2021, dar, de atunci, el a revenit la putere. 

„Nu călătoriți!”

În statul Tamaulipas, unde se află Matamoros, Departamentul de Stat al SUA a emis pentru cetățenii americani un avertisment difuzat în mod insistent: „Nu călătoriți!”. Oficialitățile de la Washington au invocat existența crimei organizate și răpirile. 

Tamaulipas se numără printre alte peste 25 de state pentru care Departamentul de Stat a emis avertismente de călătorie, invocând rata ridicată a criminalității. Violența continuă și activitatea crimei organizate a afectat numeroase orașe mexicane, în cadrul războiului de lungă durată împotriva drogurilor din țară.

„Atacurile asupra cetățenilor americani sunt inacceptabile, indiferent unde și în ce circumstanțe au loc!”, a declarat, marți, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru Comunicare Strategică al SUA, John Kirby. El a precizat apoi că SUA colaborează cu guvernul mexican „pentru a se asigura că se face dreptate în acest caz”.

Drama familiei și a prietenilor

Mai mulți membri ai familiei și prieteni au descris panica și îngrijorarea care i-au cuprins pe măsură ce timpul trecea, iar apelurile și mesajele lor către grup rămâneau fără răspuns.

Oamenii „au sunat pe toate telefoanele lor și intra doar căsuța vocală”, a dezvăluit prietena lui Washington McGee. „Am sunat-o și pe mama ei și mi-a spus că nici ea nu a reușit să ia legătura cu ei. Atunci mi-am dat seama că ceva nu este în regulă!”, a precizat ea.

Prietena a mai spus că a contactat cabinetul medicului din Mexic, sâmbătă, după ce a auzit că clinica a luat legătura cu verișoara lui Washington McGee pentru a-i spune că aceasta nu a mai ajuns la programare.

„Când am luat legătura cu cabinetul medical, mi-au spus că Latavia i-a contactat pentru a le cere indicații, deoarece se pierduse.”, a afirmat prietena, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea.

Până duminică, familia lui Washington McGee a devenit atât de îngrijorată, încât a început să caute pe Internet orice știre legată de destinația de călătorie a grupului, a declarat mătușa ei, Mary McFadden, pentru CNN.

Ei au dat peste o înregistrare video pe care McFadden a descris-o ca arătând răpirea și i-au recunoscut hainele, a spus ea. „Am recunoscut-o pe ea și părul ei blond.”, a afirmat ea.

„Este mamă și avem nevoie ca ea să se întoarcă aici pentru copiii ei.”, spunea McFadden, luni, înainte ca Washington McGee să fie găsită.

O altă prietenă, care a călătorit până în Texas cu grupul, a sunat sâmbătă la poliția din Brownsville pentru a raporta că nu a mai auzit nimic de la amicii ei, de când au plecat să conducă spre Matamoros, în dimineața precedentă.

Poliția din Brownsville a verificat o închisoare locală pentru a se asigura că nimeni din grup nu a fost arestat, dar nu au fost luate alte măsuri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: americani turism medical
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri