Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima femeie în fruntea serviciilor americane de informații

Prima femeie în fruntea serviciilor americane de informații

Prima femeie din fruntea serviciilor americane de informații este Avril Haines. Ea a fost numită director de către noul președinte democrat, Joe Biden. Funcția a fost creată după atacurile asupra turnurilor gemene din New York, la 11 septembrie 2001, transmite AFP.

Aceasta a obținut confirmarea din partea Congresului SUA, cu 84 de voturi pentru și 10 împotrivă. În timpul audierii în comisia din Senat, Avril Haines a promis că va rămâne apolitică și va restabili încrederea în serviciile de informații externe. Totodată, ea vrea să coopereze cu organele abilitate pentru anchetarea evenimentelor din 6 ianuarie 2021, când mai mulți manifestați au intrat în clădirea Capitoliului, pentru a afla dacă au fost implicate forțe externe. Totodată, a declarat că va cerceta implicarea Rusiei în manifestările extremiste din SUA, iar anterior promisese că va avea o abordare agresivă față de China și că va da publicității raportul asupra asasinării la Istanbul a jurnalistului Jamal Khashoggi din 2018, de către agenți saudiți.

Avril Haines are 51 de ani și va coordona activitățile a peste 15 agenții de informații, printre care CIA și NSA. A fost consilier adjunct al președintelui pentru securitate națională în 2010, iar apoi, în perioada 2013-2015, a fost director adjunct CIA, în perioada mandatului fostului președinte Barak Obama.  

Mama sa a fost o pictoriță de origine evreiască, care a murit când Avril Haines avea 15 ani. Tatăl a fost biochimist și profesor emerit. Ea a urmat cursuri de judo la un institut de elită din Tokyo. A studiat fizica la Universitatea din Chicago și a lucrat într-un atelier de reparații auto pe perioada cursurilor. A luat lecții de zbor în New Jersey, iar apoi a deschis o librărie în Baltimore.

În anul 2002 a devenit funcționar la Curtea de Apel a SUA, În intervalul 2003-2006 a lucrat în Biroul consilierului juridic al Departamentului de Stat.  Între 2007-2008, Haines a fost consilier șef adjunct în Comitetul pentru reelații externe al Senatului SUA, pentru Partidul Democrat. 

 


 
Subiecte în articol: Joe Biden avril haines
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri