Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul alegător la scrutinul din Republica Moldova a călătorit din Coreea de Sud în Japonia pentru a vota

Primul alegător la scrutinul din Republica Moldova a călătorit din Coreea de Sud în Japonia pentru a vota

de Redacția Jurnalul    |   

Primul alegător la scrutinul de duminică din Republica Moldova a călătorit circa 1.300 de kilometri pentru a putea vota. Este vorba despre o femeie stabilită în Coreea de Sud care a votat la o secție din Japonia. Femeia i-a îndemnat pe moldoveni să-i urmeze exemplul și să voteze.

Femeia a călătorit din orașul coreean Daejeon până în capitala Seul și de acolo la Tokio, acolo unde se află cea mai apropiată secție de votare. Femeia care este stabilită de 19 ani în Coreea de Sud a trimis un mesaj moldovenilor îndemnându-i să meargă la urne. Ea a spus că în ultimii ani a văzut mai multe schimbări în bine în țara sa.

„Vă invit pe toți să ieșim și să ne hotărâm împreună viitorul țării noastre, și să fim în rând cu lumea!”, a transmis moldoveanca stabilită în Coreea de Sud, potrivit știri.md.

Alegerile prezidențiale și un referendum privind parcursul european al țării au loc duminică în Republica Moldova. Situația este tensionată deoarece Rusia încearcă să influențeze rezultatul scrutinului, așa cum susțin autoritățile moldovene.
La alegerile prezidențiale participă 11 candidați, inclusiv președintele pro european al țării, Maia Sandu care încearcă să obțină al doilea mandat. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate se va organiza al doilea tur, peste două săptămâni, la care vor participa primii doi clasați.

Tot duminică are loc referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova. Cetățenii moldoveni sunt chemați să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate pot vota la secțiile organizate de autorități. Și în România au fost deschise mai multe secții de votare, în București și în marile orașe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri