Jurnalul.ro Cultură 50 de ani de la stingerea din viață a prințesei Martha Bibescu

50 de ani de la stingerea din viață a prințesei Martha Bibescu

de Redacția Jurnalul    |   

În universul cultural românesc, data de 28 noiembrie marchează scurgerea a 50 de ani de la dispariția prințesei Martha Bibescu. Ea a fost una dintre personalitățile remarcabile care și-a pus amprenta asupra istoriei României în context european.

Martha Bibescu s-a remarcat prin diversitatea și profunzimea contribuțiilor sale literare, politice și culturale de-a lungul secolului al XX-lea. A reușit să cucerească inimile și mințile oamenilor, devenind un simbol al emancipării feminine și al spiritului european avant la lettre. Această aniversare este un prilej de comemorare și o oportunitate de a reflecta asupra influenței pe care a avut-o Martha Bibescu în epocă precum și asupra moștenirii culturale, care supraviețuiește în zilele noastre.

Abilitățile sale literare au dus la publicarea primului volum încă din 1908 (Les Huit Paradis - Cele opt raiuri). Din 1955 devine membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles. În 1962 primește în Franța Crucea Legiunii de Onoare. Fiind mai mult decât o personalitate culturală, Martha a avut un impact profund chiar și în contextul politic al vremii sale, devenind un promotor al României.
Pentru a marca acest moment și pentru a promova vastul patrimoniu cultural atașat subiectului, Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” a produs un film documentar intitulat „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe”, care relevă trăsăturile complexe ale acestei personalități multivalente. Sabina Pop, un cunoscut regizor de film documentar, a reușit să aducă la viață nu doar biografia Marthei, ci și spiritul și contextul cultural în care a trăit aceasta.

Filmul documentar oferă imagini ale unor repere importante din România și din Franța: muzee, palate, castele și biblioteci istorice și alte locuri semnificative. De asemenea, filmul oferă imagini de arhivă și documente inedite din țară și din străinătate, dintre care unele, cel puțin în România, nu au văzut încă lumina ecranului.

Filmul documentar este disponibil gratuit pe site-ul dedicat www.marthabibescu.eu precum și pe www.patrimoniu-viitor.ro, unde puteți descoperi informații despre echipa de realizatori, consultanții de specialitate, colaboratorii și partenerii instituționali.

Puteți afla mai multe informații despre film și proiecte viitoare contactând Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” la adresa de e-mail: prietenii@patrimoniu-viitor.ro.
Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” este o organizație non-profit care poartă de grijă patrimoniului  românesc, susținând activ protejarea acestuia prin educație și creșterea gradului de conștientizare. Asociația este membră Europa Nostra și Climate Heritage Network.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri