Jurnalul.ro Ştiri Observator Prioritățile pentru sezonul estival 2024: turism accesibil și responsabil

Prioritățile pentru sezonul estival 2024: turism accesibil și responsabil

de Redacția Jurnalul    |   

„Turismul trebuie să se adreseze tuturor”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, în ședința Consiliului Consultativ al Turismului (CCT), organizată la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Ședința CCTa debutat joi cu o discuție despre accesibilitate și responsabilitate, în perspectiva deschiderii sezonului estival. „Turismul trebuie să se adreseze tuturor” – a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, prezentând activitatea desfășurată de Asociația Caiac SMile, reprezentantă de Ionuț Stancovici, în calitate de președinte.

Asociația Caiac SMile promovează turismul adaptiv. Conform statisticilor furnizate de Ionuț Stancovici, în prezent există aproximativ 80 de milioane de persoane cu dizabilități în Europa, care își doresc să călătorească și să se cazeze în unități potrivite pentru nevoile acestora. În cadrul discuțiilor, s-a subliniat și faptul că România, prin activitatea asociației, este singura țară care oferă experiențe turistice adaptate gratuite, cum ar fi, spre exemplu, taberele schi.

În context, ministrul Ștefan-Radu Oprea a rememorat prezența sa pe pârtie, la Cheile Grădiștei, atunci când a schiat alături de persoane care au simțit pentru prima oară bucuria senzației alunecatului pe zăpadă. „A fost o experiență unică în viață”, a precizat ministrul.

Ionuț Stancovici își dorește să extindă activitatea Asociației Caiac SMile și, în sezonul estival, va încheia noi parteneriate cu mediul privat, în scopul adaptării plajelor la nevoile persoanelor cu dizabilități. „Costurile sunt minime”, a susținut ministrul Ștefan-Radu Oprea. În acest sens, Stancovici a adresat o invitație de colaborare membrilor CCT, răspunsul fiind unul pozitiv.

Mai mult, reprezentanții Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), prezenți la ședință, și-au exprimat intenția de a discuta oportunitățile de cooperare, în ceea ce privește stațiunile balnare și balneoclimatice.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a precizat că va fi explorată inclusiv posibilitatea de a aduce tehnologia necesară adaptării acestor locuri și spații în România, astfel încât echipamentele necesare să poată fi fabricate pe plan local.

În perspectiva pregătirii sezonului estival, o altă temă importantă a discuției a fost responsabilitatea. În acest sens, la invitația ministrului Ștefan-Radu Oprea, în cadrul ședinței de lucru cu membrii CCT a fost prezent și senatorul Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia.

„Oprește-l pe cel de lângă tine să producă o tragedie” – acesta este mesajul spotului TV, parte integrantă a campaniei care își propune să crească gradul de conștientizare asupra riscurilor asociate șoferilor fără permis sau care se află sub influența alcoolului și a substanțelor interzise. Pentru amplificarea acestui mesaj, senatorul Robert Cazanciuc a adresat rugămintea mediului privat de a difuza spotul în cadrul hotelurilor, restaurantelor și cluburilor de pe litoralul românesc, cu precădere în perioada vacanței de 1 mai și a sărbătorilor pascale. Membrii CCT, care activează la malul Mării Negre, și-au arătat disponibilitatea de a promova această inițiativă.

La ședință a fost prezentată lista târgurilor internaționale de turism, la care România ar putea participa în 2025. Membrii CCT au salutat demararea acestor discuții din timp și s-au angajat să ofere un punct de vedere, astfel încât documentul să poată fi aprobat până la jumătatea anului curent.

„Mai mult, demersul vine în susținerea noii abordări asupra prezenței țării noastre la manifestările expoziționale de profil, fiind explorată, în acest caz, posibilitatea de participare cu stand personalizat, fapt ce ar putea contribui la consolidarea brandului și a notorietății destinației turistice România. Printre subiectele discuției, se remarcă și înființarea organizației de management al destinației naționale, standardele ocupaționale, închirierea sectoarelor de plajă, actualizarea criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și de alimentație publică, precum și a condițiilor de acordare a licențelor și brevetelor de turism, transpunerea Regulamentului EU 2022/2065 și Strategia Națională pentru Dezvoltare Turismului 2024-2035”, transmite, vineri, MEAT.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: prioritate turism estival
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri