Jurnalul.ro Ştiri Social Problema infecţiilor nosocomiale, cunoscută de Minister de 10 ani

Problema infecţiilor nosocomiale, cunoscută de Minister de 10 ani

de Monica Cosac    |   

Deşi oficialii din Sănătate păreau de-a dreptul surprinşi în urma dezvăluirilor legate de dezinfectanţii diluaţi din spitale, din ultimele săptămâni, această problemă din sistemul medical, precum şi multe altele, au fost semnalate de zeci de ori Ministerului Sănătăţii. Nu numai prin articolele apărute în presă, ci şi oficial, de către parlamentari. Din 2006 până acum, deputaţii au depus cel puţin 27 de întrebări şi interpelări, fie legat de infecţiile intraspitaliceşti, fie de dezinfectanţi şi igienizarea spitalelor, arată openpolitics.ro.

Fie că au dorit să arate că sunt activi pe teme importante precum sănătatea publică, sau au fost semnale venite de la cetățenii din circumscripția lor, parlamentarii au transmis întrebări concrete Ministerului Sănătăţii, legat de cele trei probleme, încă din 2006. Practic, au fost 27 de interpelări în trei legislaturi: 3 în legislatura 2004-2008, 6 în perioada 2008 - 2012 şi 18 în actuala legislatură.

Deputatul Florin-Costin Pâslaru, de exemplu, a avut cinci intervenții pe subiectul infecțiilor nosocomiale, între 2010 și 2014. Şi deputatul Aurelia Cristea a semnalat infecţiile intraspitaliceşti cu care s-au confruntat clujenii, din cauza “modului defectuos în care se utilizează substanțele dezinfectante și sterilizantul, aceste cazuri nefiind prezentate opiniei publice”.

De cele mai multe ori, ministerul a dat răspunsuri liniștitoare, reciclând uneori pagini întregi sau paragrafe, prin care a transmis deputaților că problema infecțiilor nosocomiale fie nu este mai mare decât este în alte țări „civilizate”, fie este subraportată în România dar se iau măsurile necesare și se elaborează strategii pentru a ameliora și prevenirea acestora. Despre dezinfectanți au existat mai puține intervenții ale deputaților, dar s-a comunicat, de asemenea, că se supraveghează și verifică atât produsele cât și modalitatea lor de utilizare. Toţi miniştri care s-au perindat prin fruntea ministerului s-au declarat „preocupaţi” de problemele semnalate, dar niciunul nu a luat măsuri concrete.

 

În 2013, deputatul Aurelia Cristea a semnalat că „există plângeri și față de achiziționarea biocidelor de către majoritatea unităților spitalicești clujene, aceste produse neîndeplinind în totalitate standardele naționale și europene în domeniu”. Ministerul a răspuns că Serviciului de Control în Sănătate Publică verifică inclusiv „concentrațiile substanțelor biocide”.

În privinţa infecţiilor nosocomiale, prima interpelare identificată este înregistrată acum 10 ani şi aparține deputatului PSD Mirela Adomnicăi, care semnalează că „este absolut necesar” ca aceste infecții „să fie declarate în mod real” în România și întreabă ministerul ce politică are pentru prevenirea lor și obținerea unor statistici care să reflecte realitatea. Ministerul Sănătăţii, condus atunci de Eugen Nicolăescu, răspunde că subraportarea infecțiilor „este cauzată în principal de faptul că opinia publică, prin intermediul mass-mediei, culpabilizează managerii spitalelor și medicii curanți la apariția unor asemenea cazuri”. Recunoaște, însă, că nu există „încă, o modalitate concretă de stimulare a declarării infecțiilor nosocomiale”. Şi nu există nici 10 ani mai târziu.

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri