Jurnalul.ro Ştiri Social Probleme GRAVE ale populației României: Declin demografic și boli

Probleme GRAVE ale populației României: Declin demografic și boli

România se confruntă cu declinul demografiei, astfel încât îmbătrânirea populației și bolile devin o problemă extrem de gravă. Totodată, este nevoie urgentă de circa 50.000 de asistenți medicali, arată un studiu realizat de Frames.

Deficitul de forță de muncă din sistemul de sănătate a fost agravat de plecările în străinătate a personalului specializat, precum medici, asistenți, infirmieri. 

De asemenea, sănătatea copiilor și bătrânilor s-a deteriorat în ultimii ani. Astfel, că persoanele de peste 65 de ani au depășit cu peste 20% tinerii sub 14 ani, iar acest lucru se va accentua în următorii ani, potrivit datelor INS. În prezent sunt 3,8 milioane de vârstnici, ceea ce reprezintă 17,5% din totalul populației, iar numărul copiilor se ridică la doar 3,19 milioane, respectiv 14,5% din total. 

Persoanele între 50-54% reprezintă 8,9% din total, iar aceștia vor ieși la pensie peste 10-15 ani. 

Totodată, speranța de viață din România este una dintre cele mai scăzute din Europa, iar cauzele principale ale mortalității sunt bolile cardiovasculare  și cancerul pulmonar, România fiind a treia țară din UE la mortalitate. 

Alimentația nesănătoasă și consumul de alcool este peste media UE iar obezitatea și fumatul în rândul adolescenților au crescut în ultimii 20 de ani. 

Mortalitatea din cauze tratabile este de peste două ori mai mare față media UE, cuprinzând decesele cauzate de cancer de prostată şi mamar care pot fi tratate.

În România existau 137.589 de asistenți medicali cu pregătire medie și 16.784 de asistenți medicali cu studii superioare în 2020.

Se estimează că se va ajunge la circa 100.000 de persoane din sănătate care aleg să părăsească țara. În 2019, existau circa 3,2 medici la 1.000 de pacienți, printre cele mai scăzute rate din UE. 






 

Subiecte în articol: populatie demografie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri