Jurnalul.ro Ştiri Politică Proclamaţia de la Timişoara 2.0. OUG 13 a dat naştere unui nou manifest

Proclamaţia de la Timişoara 2.0. OUG 13 a dat naştere unui nou manifest

de Marius Gîrlașiu    |   

La 27 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara, în oraşul premierului Sorin Grindeanu a apărut o nouă proclamaţie cu valoare de manifest. Protestatarii de pe Bega au cerut ca niciun Guvern al României să nu mai repede vreodată un episod asemănător ordonanţei 13/2017, iar “penalii” să-şi ia adio de la funcţiile publice.

 

Aproape 40.000 de timişoreni au protestat în weekend în Piaţa Operei împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Sâmbătă seara, mişcarea civică Iniţiativa Timişoara a dat citire unei noi proclamaţii, care conţine opt puncte. Protestatarii de pe Bega au opt revendicări:

            1. Ca de acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanţă 13;

            2. Organizarea unui referendum anticorupţie;

            3. Controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor;

            4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei;

            5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs;

6.                 Stabilirea incompatibilităţii între funcţiile executive şi legislative;

7.                 Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;

8.                 Fără penali în demnităţile publice.

 

Punctul 8 a rămas amintire

În februarie 1990, Proclamaţia de la Timişoara era supusă la vot şi adoptată de conducerea Societăţii Timişoara. Inițiatorul Proclamației originale a fost scriitorul George Șerban, mai târziu deputat PNŢCD de Timiş, iar fiecare punct al proclamaţiei pornea de la una dintre lozincile scandate pe străzile Timişoarei în zilele Revoluţiei din decembrie 1989. Esenţa proclamaţiei a fost punctul 8 al acesteia, prin care revoluţionarii cereau ca niciun fost activist comunist sau fost ofiţer al Securităţii sp nu poată candidat în alegeri la primele trei legislaturi consecutive. “Propunem ca legea electorala să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate. Prezenţa lor în viaţa politică a ţării este principala sursă a tensiunilor şi suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească”, se arăta în documentul programatic de la Timişoara.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri