Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurori care vor alți premieri

Procurori care vor alți premieri

de Dan Constantin    |   

În Cehia, fierbere mare de câteva săptămâni. Opoziția și societatea civilă cer demisia premierului Andres Babis, anchetat într-un dosar de utilizare ilegală de fonduri europene. În 17 aprilie 2019, procurorii au încheiat o anchetă care cere trimiterea în instanță a premierului pentru subvenții ilegale de fonduri europene, Babis fiind pasibil de o pedeapsă de maximum 10 ani de închisoare. Ministrul Jan Knezinek a demisionat în ziua încheierii anchetei, portofoliul fiind preluat de Marie Benesova. Fost procuror, provenită acum din avocatură, Benesova este considerată apropiată de premier, protestele la care participă zeci de mii de persoane cerând „stat de drept”, independența Justiției și demisia premierului. Babis conduce un guvern minoritar de peste doi ani, fiind una dintre cele mai populare figuri publice din Republica Cehă. El a venit din afara sistemului politic și are o avere estimată de peste 4 miliarde de euro.

În Israel, Nethanyahu și Partidul Likud, care a câștigat alegerile, fac demersuri pentru a modifica legea care ar extinde imunitatea premierului pe tot timpul exercitării mandatului. Aceasta i-ar asigura amânarea declanșării proceselor în trei anchete finalizate de poliția judiciară în care sunt invocate presupuse fapte de corupție comise de premierul israelian. Nethanyahu a convocat noi alegeri anticipate, programate în septembrie, prin care speră să poată forma un cabinet. Săptămâna trecută, a numit în funcția de ministru al Justiției, devenită vacantă prin demisie, peAmir Ohana, un avocat declarat homosexual, care susține întărirea puternică a imunității primului-ministru. Ohana consideră că Justiția din Israel este sistemul cel mai puțin democratic între puterile țării, pledând pentru modificarea legilor Justiției prin includerea răspunderii magistraților.

În cele 20 de guverne postrevoluționare, au servit cu mandate pline sau interimare 27 de miniștri ai Justiției. Durata medie a unui mandat a fost cu puțin peste un an, mai exact 12 luni și două săptămâni.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri