Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurori: „Zeul” Burnei, un pericol pentru viaţa pacienţilor săi

Procurori: „Zeul” Burnei, un pericol pentru viaţa pacienţilor săi

de Monica Cosac    |   

Un nou scandal presărat cu detalii macabre a zguduit sistemul medical, zilele trecute, după ce medicul Gheorghe Burnei, „zeul” ortopediei pediatrice din România, a fost plasat în arest la domiciliu, acuzat fiind că a făcut experimente neautorizate pe copii şi că a luat mită. Procurorii spun că ortopedul-şef de la Spitalul „Marie Curie” reprezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi. Deşi, potrivit informaţiilor apărute în presă în ultimele zile, ar fi şi mai mulţi părinţi care îl acuză pe medic că a făcut experimente pe copiii lor, timp de mai mulţi ani, nici la Colegiul Medicilor din România, nici la conducerea spitalului nu au fost făcute sesizări în acest sens.

 

Tribunalul Bucureşti a decis ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, într-un dosar în care este suspectat de luare de mită şi efectuare de experimente neautorizate pe copii, însă decizia de duminică nu este definitivă. Procurorii susţin că acest dosar a fost deschis în data de 28 septembrie, ca urmare a unui denunţ, şi vizează săvârşirea a 17 fapte de corupţie, comise în perioada octombrie- noiembrie.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi contra integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care inculpatul, prin acţiunile sale intenţionate, a agravat-o.  Conform acestora, Burnei foloseşte două categorii de proteze şi dispozitive medicale, respectiv cele omologate şi altele confecţionate artizanal pentru el, cele din urmă nefiind adecvate uzului medical, inculpatul efectuând „experimente pe copii”. „În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC. (...) Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. Multe dintre intervenţiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente şi nu respectă procedurile în materie”, se arată în referat.

De asemenea, chirurgul îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese, mai spun achetatorii.

Legat de activitatea medicală a profesorului Burnei, părerile colegilor de breaslă sunt împărţite. În timp ce unii susţin că „imaginea de monstru fără remuşcări există”, “că nu cerea părerea nimănui”, fiind cunoscute de către ceilalţi medici experimentele pe care acesta le făcea pe pacienţi, alţii afirmă că la Burnei ajungeau, în general, cazurile cele mai grave, care nu se regăseau în ghiduri, fiind vorba şi de mulţi pacienţi refuzaţi de alţi medici.

 

„O răfuială între profesioniști”

Psihiatrul Gabriel Diaconu este de părere că tot scandalul din jurul lui Burnei pare a fi, mai degrabă, o răfuială între profesionişti. Legat de produsul neomologat, pe care l-a folosit chirurgul în cazul fetei de 19 ani, prezentat recent în presă, psihiatrul afirmă că acelaşi material a fost utilizat de mai mulţi medici, la momentul respectiv. „Timp de 6 ani, până în 2001, ortopezii de la Foișor au operat pacienți pe care au folosit BVC, cu concluzii revizuite în 2006 (…). Problema nu e BVC-ul. Problema e că: a) era folosită uzual la București în perioada în care Burnei a operat-o pe pacienta în cauză (deci din două una, ori și cei de la Foișor erau în ilegalitate, ori BVC-ul era omologat pe cheia vremii și se folosea), respectiv b) dacă România avea o alternativă „mai bună“, „premium“ la bio-vitro-ceramică pe care Burnei ar fi putut-o folosi”, spune Diaconu, adăugând: “Pentru mine e rezonabil să observ că mai degrabă e o răfuială între profesioniști decât o propunere fundamentată pe argumente, respectiv adevăruri istorice“.

Medicul mai spune că în „scurgerile” de informații dinspre procurori “au fost zemuite tocmai acele detalii care par desprinse dintr-un film de groază, precum faptul că în frigiderul secţiei conduse de Burnei ar fi fost descoperite țesuturi umane, cartilaje, ligamente etc. “Întâmplarea face, domnilor, că ortopedia pediatrică se ocupă cu oase, ligamente și altele care țin de osteologie (cartilaje, zgârci pe românește). Asta este meseria doctorului Burnei”, a scris Diaconu pe Facebook, precăzând că, pe de altă parte, profesorul Burnei va trebui să clarifice de ce la “Marie Curie” nu a existat un protocol privind depozitarea şi etichetarea țesuturilor umane.

 

Nu au existat sesizări la Colegiul Medicilor

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) s-a autosesizat, sâmbătă, „în urma informațiilor apărute în mass-media privind eventuale încălcări ale Codului de Deontologie Medicală de către dr. Gheorghe Burnei”, rezultatele investigației urmând să fie făcute publice.

Până acum, însă, se pare că nimeni nu a făcut vreo plângere la adresa profesorului Burnei, nici la Colegiul Medicilor din România, nici la conducerea spitalului.

„Din discuţia telefonică pe care am avut-o azi dimineaţă (n.r. - sâmbătă) cu dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor - instituţia care oficial este cea îndreptăţită să evalueze (şi prin asta să prevină) astfel de cazuri - se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare către Colegiu. (...) Avem, aşadar, două posibilităţi: fie domnul prof. dr. Burnei are doar o problemă de corupţie (pe care, desigur, trebuie să o lămurească), fie avem o problemă gravă de sistem, de funcţionare şi de încredere în câteva instituţii-cheie”, a scris ministrul Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Spitalului “Marie Curie", Denis Stănescu, a spus că nici la „Marie Curie” nu a fost înregistrată vreo reclamaţie din partea pacienţilor la adresa medicului Gheorghe Burnei.

 

Experimente la Neurochirurgie

Un caz similar a provocat un scandal de proporţii în sistemul medical, la începutul anului trecut. Un neurochirurg cunoscut, care este şi cadru universitar, a fost acuzat că a făcut experimente ilegale pe bolnavi, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Fără a avea consimţământul informat al pacienţilor, conf. dr. Ştefan Iencean le-a făcut acestora puncţii lombare (manevre medicale invazive) repetate, utilizând eprubetele cu lichidul prelevat de la bolnavi pentru o cercetare. Potrivit anchetatorilor, patru dintre cobaii medicului au murit.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Burnei preleva de la unii copii care i-au fost pacienţi ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate şi alimente şi băuturi alcoolice. Ulterior, ţesuturile au fost transplantate altor copii, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral.  

 

„Observ aici entuziasmul procurorilor de-a murdări un dosar posibil complicat cu senzaționalism, și-un potlogărism pe care-l credeam de mult dispărut, acela al asasinării de caracter mult înainte de pronunțarea unei instanțe” Gabriel Diaconu, psihiatru

 

Subiecte în articol: Gheorghe Burnei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri