Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii DNA ridică şi de la Ministerul Educaţiei documente privind admiterea studenţilor străini la UMF Iaşi

Procurorii DNA ridică şi de la Ministerul Educaţiei documente privind admiterea studenţilor străini la UMF Iaşi

Procurorii DNA ridică şi de la Ministerul Educaţiei documente privind admiterea studenţilor străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, în anul 2015-2016, a declarat marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Anchetatorii au mai solicitat şi toată corespondenţa dintre Ministerul Educaţiei şi UMF Iaşi, Cluj şi Timişoara, a spus Amarandei.

“Au fost ridicate toate aceste documente, iar Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a pus la dispoziţie toate materialele cerute, pentru bunul mers al anchetei şi elucidarea problemelor”, a precizat Mirabela Amarandei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, marţi, percheziţii la sediile universităţilor de medicină şi farmacie din Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, precum şi la Ministerul Educaţiei, surse din rândul anchetatorilor spunând că ar fi vizate înmatriculări ale studenţilor străini.

Potrivit surselor citate, în urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente, dar nu vor fi duse şi persoane la audieri.

Cercetările sunt făcute de procurorii DNA Iaşi, iar faptele de corupţie aflate în atenţia anchetatorilor ar fi fost comise în 2015.

Scandalul privind înmatriculările studenţilor străini la UMF Iaşi a început în toamna anului trecut. Atunci, conducerea universităţii a recunoscut că au apărut probleme privind dosarele de înmatriculare ale studenţilor străini.

Suspiciunile au apărut după ce numele câtorva zeci de studenţi marocani care figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.Astfel, toate cele 951 de dosare depuse la locurile cu taxă în valută la liniile de studiu în română, engleză şi franceză au fost reevaluate.

În urma acestei situaţii, rectorul de atunci al UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, a anunţat că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior. De asemenea, conducerea UMF Iaşi a declanşat o anchetă internă, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.

Prin compararea listelor de studenţi obţinute după reevaluare cu cele iniţiale s-a stabilit că în cazul a 18 studenţi punctajele au fost iniţial modificate, astfel că aceştia s-au regăsit şi pe listele finale cu studenţii admişi. Pentru 38 de studenţi care au fost înmatriculaţi după măriri nejustificate ale punctajelor şi care au reuşit să se înmatriculeze înainte să fie sistat procesul de admitere conducerea UMF Iaşi a deschis procese civile în contencios administrativ.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, declara că ancheta internă a UMF Iaşi şi cea a Corpului de Control al ministrului arată că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.

Şi atunci procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul UMF Iaşi, de unde au ridicat mai multe documente.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri