Jurnalul.ro Ştiri Politică Procurorul care a anchetat Referendumul de demitere a lui Băsescu, scos oficial la pensie

Procurorul care a anchetat Referendumul de demitere a lui Băsescu, scos oficial la pensie

de Ion Alexandru    |   

Numirea lui Bogdan Chirițoiu nu este singura acțiune spectaculoasă a președintelui Klaus Iohannis de la sfârșitul săptămânii trecute. Un alt Decret, nr. 708/18 iunie 2021, anunță că, de la aceeași dată, celebrul procuror Lucian Gheorghe Papici, procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, încadrat la Parchetul Tribunalului Timișoara, se eliberează din funcție, prin pensionare.

Conform Statutului Judecătorilor și Procurorilor, magistrații se pot pensiona după o vechime de minim 25 de ani de activitate în profesie, primind o pensie de serviciu egală cu 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate. Ultima declarație de avere depusă pe site-ul CSM de către procurorul Lucian Papici este datată 4 iunie 2020, din care rezultă că, în anul fiscal anterior, a realizat venituri salariale totale, de la Parchetul Tribunalului Timișoara, de 218.676 de lei. Ceea ce înseamnă un venit lunar de 18.233 de lei. Rezultând, astfel, o pensie de serviciu de 14.578,4 lei lunar.

În 20 aprilie, Secția de Procurori de la CSM a admis cererea de pensionare formulată de fostul șef al Secției I din Direcția Națională Anticorupție, de pe vremea când această structură era condusă de Daniel Morar, actual judecător în cadrul Curții Constituționale. 

Lucian Papici a lucrat în unele dintre cele mai controversate dosare instrumentate de DNA, cum ar fi cel al Referendumului din vara anului 2012, de demitere a lui Traian Băsescu, în urma căruia fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a primit o condamnare cu suspendare pentru că a „incitat” alegătorii să iasă la urne. Însă același procuror mai are în „palmares” și alte dosare politice, cum ar fi „termopanele” fostului premier Adrian Năstase, „Caltaboșul”, în care a fost condamnat regretatul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș, sau dosarele privind judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție sau de la Curtea de Apel București „Voicu-Costiniu” ori „Examenele de la Institutul Național al Magistraturii”. Papici a făcut el însuși obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis ca urmare a unei ordonanțe semnate de fostul procuror general al României Tiberiu Nițu, în 2015, într-un dosar al DIICOT Hunedoara. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus că fostul procuror DNA poate fi urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de violare a secretului corespondenței și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, după ce, conform dezvăluirilor „Lumea Justiției”, ar fi primit de la o companie softuri spion pe care le-ar fi plantat în telefonul soției. Acest dosar a fost însă închis chiar de către Direcția Națională Anticorupție.

Procurorul în cauză s-a întors de la DNA, în anul 2015, înapoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timișoara, după ce a petrecut 13 ani ca unul dintre cei mai importanți anchetatori ai instituției conduse de Daniel Morar și, ulterior, de Laura Codruța Kovesi. Lucian Papici și-a făcut un „renume” în sistem, ca fiind un campion al achitărilor în dosarele pe care le-a instrumentat.

 

 

 

Subiecte în articol: lucian papici Klaus Iohannis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri