Jurnalul.ro Ştiri Justitie Vor continua șmecheri să fie mai presus de lege și să sfideze în continuare? Procurorul General al României, anunț surpriză

Vor continua șmecheri să fie mai presus de lege și să sfideze în continuare? Procurorul General al României, anunț surpriză

de Redacția Jurnalul    |   

Într-un interviu recent acordat Antena 3 CNN, Procurorul General al României, Alex Florența, a adus în discuție măsurile ce urmează să fie luate împotriva bogaților penali din țară și vulnerabilitatea Portului Constanța în fața criminalității organizate.

Întrebat despre existența zonelor cu infracționalitate ridicată, Procurorul General a respins ideea că rețelele criminale ar fi mai puternice decât statul român, subliniind că instituțiile de aplicare a legii rămân fundamentale în lupta împotriva criminalității organizate. Cu toate acestea, a recunoscut că anumite zone geografice, cum ar fi zona Constanța din port, sunt mai expuse fenomenelor infracționale din cauza poziționării lor strategice, aproape de frontierele externe ale României.

În ceea ce privește vulnerabilitatea Portului Constanța, Florența a subliniat eforturile în desfășurare pentru a îmbunătăți securitatea și gestionarea mărfurilor în port. El a amintit de incidente precum captura de cocaină vărsată în Marea Neagră, care au evidențiat anumite slăbiciuni în sistemele de monitorizare și a subliniat necesitatea unei monitorizări în timp real și a unei reacții rapide în caz de incidente.

„Desigur că de-a lungul timpului au existat suficiente semnale de alarmă și îmi aduc aminte de momentul acelei capturi uriașe de cocaină vărsate în Marea Neagră, în care s-au văzut anumite vulnerabilități pe zonă, mai ales în ceea ce privesc sistemele de monitorizare.

Există, desigur, o preocupare pe viitor pentru a reuși să monitorizăm în timp real și să fim siguri că putem reacționa din timp în momentul în care Portul Constanța va ajunge să fie suficient de puternic", a mai precizat Alex Florența. 

În ceea ce privește combaterea spălării de bani și recuperarea prejudiciilor, Procurorul General a recunoscut că investigarea acestor infracțiuni necesită o specializare ridicată și cunoștințe avansate, iar procesul s-a dovedit a fi dificil. Cu toate acestea, a subliniat că recuperarea prejudiciilor a devenit o prioritate la nivelul Ministerului Public.

„Problema cu spălarea de bani este un pic mai complex și am încercat să o explic astfel încât să nu devin prea tehnic. Dar pentru a fi mai ușor, mai ușor înțeles, trebuie să plecăm de la o realitate pe care nu am de ce să o ascund, și anume a faptului că modul de investigare a acestor infracțiuni și în general de efectuare a investigațiilor care să ducă la identificare a bunurilor inculpaților obținute în mod ilicit presupune o doză de specializare și de cunoștințe foarte ridicate.

În momentul de față, această specializare a procurorilor în derularea unor astfel de investigații s-a dovedit destul de dificil de realizat", a mai adăugat Procurorul General al României. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri