Jurnalul.ro Ştiri Externe Producţie record de opiu în Afghanistan. Producţie în creştere cu 87%

Producţie record de opiu în Afghanistan. Producţie în creştere cu 87%

Producţia de opiu în Afganistan a înregistrat în 2017 o creştere de 87% faţă de anul trecut, ajungând la o cantitate estimată de 9.000 de tone, o cifră record datorată majorării cu 63% a suprafeţelor cultivate, în urma preluării controlului de către talibani asupra unor însemnate teritorii, indică raportul anual al Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi al Ministerului afgan al luptei antidrog, transmit agenţiile internaţionale de presă. 

Potrivit raportului, prezentat miercuri la Kabul, valoarea producţiei de opiu a atins aproape 1,4 miliarde de dolari, iar suprafeţele cultivate cu mac au ajuns la 328.000 hectare în 24 de provincii (din 34), mult peste recordul precedent din 2014, de 224.00 hectare. 

'Instabilitatea politică, absenţa controlului guvernamental şi a securităţii, precum şi corupţia au fost identificate drept factorii principali ai cultivării ilegale', menţionează raportul, care mai aminteşte lipsa de perspective a afganilor în ce priveşte educaţia şi locurile de muncă. 

'Nivelurile importante de culturi de mac pentru opiu şi traficul ilegal de opiacee vor creşte, probabil, instabilitatea, vor favoriza insurgenţa şi vor creşte finanţările de care beneficiază grupările teroriste în Afganistan', avertizează raportul. 

Acesta mai pune în gardă că 'pe pieţele mondiale va ajunge mai multă heroină de bună calitate şi la preţ scăzut, cu consecinţa probabilă a unei creşteri a consumului şi a pagubelor aferente'. 

În aproape toate provinciile producătoare s-au înregistrat creşteri puternice ale suprafeţelor cultivate, dar mai ales în Helmand (sud), de 79%. 

Helmand - unde talibanii controlează 90% din teritoriu - rămâne principala provincie producătoare, cu 44% din total, urmată de Kandahar, Badghis, Faryab, Uruzgan şi Nangarhar. 

Donatorii internaţionali au cheltuit miliarde de dolari în campanii antidrog în Afganistan în ultimii zece ani, încercând să-i convingă pe agricultori să se îndrepte spre alte culturi, precum şofranul, dar cu succes minim. În 2017, cultura de mac a fost eradicată pe numai pe 750 hectare, în timp ce, în paralel, creşte puternic şi numărul consumatorilor de droguri.

AGERPRES

Subiecte în articol: afghanistan opiu productie onu kabul
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri