Jurnalul.ro Ştiri Educatie Profesorii suplinitori, revoltați pe Ligia Deca: Va continua bătaia de joc la adresa cadrelor didactice?

Profesorii suplinitori, revoltați pe Ligia Deca: Va continua bătaia de joc la adresa cadrelor didactice?

de Redacția Jurnalul    |   
Profesorii suplinitori, revoltați pe Ligia Deca: Va continua bătaia de joc la adresa cadrelor didactice?

Sute de profesori care au obținut note mari la titularizare sunt obligate să repete concursul anual. Cadrele didactice sunt revoltate de această situație și îi transmit o scrisoare deschisă Ligiei Deca.

Într-un sistem care ar trebui să promoveze meritocrația, România se confruntă cu o situație paradoxală: nota 5 este mai valoroasă decât nota 10. Actualul sistem din învățământul preuniversitar face ca o notă de 5 din anul curent să fie considerată mai relevantă decât o notă de 10 obținută anterior. Această realitate nu doar că demoralizează profesorii, dar ridică întrebări serioase privind echitatea și eficiența procesului de evaluare, potrivit Edupedu.ro.

Iată mesajul Grupului profesorilor suplinitori de pe Facebook:

"Doamna Ligia Deca,

Vedem cu surprindere cum sunteți foarte activă în mass-media. Cu acest prilej, dorim să vă invităm din nou la un dialog. Deși, pe parcursul verii, ați ignorat atât demersurile profesorilor suplinitori care au obținut cel puțin o data nota 7 la concursul numit odinioară titularizare, cât si mesajele noastre, anulând astfel orice dialog social și profesional, sperăm că, în contextul alegerilor electorale, va exista deschiderea necesară pentru a comunica.

Având în vedere că în aceste zile urmează să fie publicat noul calendar al mobilității personalului didactic, dorim să vă adresăm niște întrebări și să conștientizați anumite probleme ale cadrelor didactice:

1. Mențineți aceeași formă a concursului de ocupare a posturilor didactice vacante în învățământul preuniversitar? Acest lucru ar însemna că vom avea cei mai mulți profesori suplinitori dintre toate țările UE: 45 de mii de profesori suplinitori.

2. Vor continua și în aceasta vară schimbările masive de personal în fiecare unitate de învățământ? Aceste schimbări perpetue perturbă actul didactic și calitatea educației.

3. Credeți că elevii au nevoie de o continuitate la catedră?  Acest aspect ar contribui la creșterea promovabilității la examenele naționale și la reducerea ratei analfabetismului funcțional.

4. Considerați că și cadrele didactice, la fel ca medicii, au nevoie de o stabilitate profesională și emoțională? Acesta este esențială pentru un act didactic performant și pentru îmbunătățirea calității educației.

5. Se menține în continuare confuzia între suplinitori calificați care susțin concursul național și cei care susțin concursul județean?

6. Va continua bătaia de joc la adresa cadrelor didactice care susțin în mod inutil acest concurs în fiecare an?

Ar mai fi multe întrebări de adresat, însă sperăm că, de această dată, nu veți ignora cele 7000 de semnături ale profesorilor sau cerințele părinților, care vă solicite să nu mai existe schimbări anuale la catedră. În plus, vă rugăm să luați în considerare recomandările OCDE, pe care , până acum, le-ați ignorat.

Ați fost singurul ministru care ați ignorat aproape toate mesajele profesorilor, suplinitori sau nu, deși ar fi fost esențial să formăm o echipă pentru a contribui împreună la o societate mai bună și pentru a scădea rata analfabetismului funcțional.

Așteptăm răspunsurile dumneavoastră.

Cu respect, profesorii suplinitori calificați ai României Educate'

Petiția recentă a profesorilor solicită eliminarea obligativității susținerii examenului pentru cei care au obținut deja nota 7. „Cei care au obținut nota 7 nu ar trebui să susțină examenul anual, decât dacă doresc să-și îmbunătățească nota”, se afirmă în petiție.

Această petiție reprezintă apelul profesorilor pentru schimbarea unui sistem inechitabil. Deși este înțeleasă necesitatea unui concurs pentru accesul în educație, nu este normal ca aceleași cadre didactice să fie obligate să participe anual, indiferent de vechime și de rezultatele anterioare. Profesori cu gradul I și cu rezultate excelente trebuie încă să susțină acest concurs, chiar și cu nota 10, fără a li se oferi o finalitate clară. 

Aici puteți citi petiția.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri