Jurnalul.ro Ştiri Social Programul „Noua Casă” îi lasă pe tineri fără locuinţă

Programul „Noua Casă” îi lasă pe tineri fără locuinţă

de L. Budin    |   

Membrii Consiliului Tineretului din România se plâng de faptul că, în contextul pandemiei, statul român ignoră problemele reale ale celor cu vârsta de până-n 35 de ani. Nesiguranţa e o coordonată constantă în viaţa lor, iar modificările pe care Guvernul vrea să le aducă vechiului program „Prima casă” îi împiedică pe tineri să-şi facă un rost în viaţă.

 

Ceea ce i-a revoltat pe membrii Consiliului Tineretului din România (CTR) este proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru „Noua Casă”  – varianta care înlocuieşte programul „Prima Casă”. Ei spun că, astfel modificat, programul îşi pierde caracterul social şi creşte riscul de supraîndatorare. La elaborarea proiectului de OUG, potenţialii beneficiari nu au fost deloc consultaţi – de aceea, cei de la CTR au înaintat Guvernului un set de propuneri şi speră să fie primiţi la masa dialogului.

 

La un loc cu părinţii

 

Pandemia a afectat semnificativ tinerii, arată CTR. Mulţi și-au pierdut locul de muncă, iar problemele noi nu fac decât să se adauge celor de dinainte de criză. Conform datelor Eurostat, anul trecut 40,9% din tinerii români cu vârste între 18 şi 34 de ani locuiau tot cu părinţii.

„Consider că statul român nu mai încurajează tinerii să aplice la programul «Noua Casă», pentru că s-a mărit plafonul de finanţare, iar ei trebuie să vină cu un avans destul de consistent”, ne-a declarat Gabriel Carnariu, preşedintele CTR.

 

Propunerile CTR

 

Cei din organizaţie vin cu o serie de propuneri pentru modificarea respectivei ordonanţe de urgenţă: lansarea unei linii de finanţare dedicată celor sub 35 de ani, în cadrul programului „Noua Casă” sau ca o măsură complementară, cu scheme de creditare avantajoase şi cu posibilitatea unor „perioade de graţie”, dacă debitorul întâmpină dificultăţi financiare (şomaj). „Garanția de stat va fi de minimum 80%, iar beneficiarul nu va depune un avans, însă va garanta, fie el, fie un codebitor, pentru restul diferenței de 20%”, se mai spune în propunerea CTR.

 

CTR solicită retragerea proiectului de ordonanță de urgență pentru „Noua Casă”, până la clarificarea scopului acestui act normativ.

 

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se menţionează că „Măsurile propuse sunt de natură să stimuleze piata imobiliară din punct de vedere al achiziției în cadrul Programului, în condițiile în care mediul economic actual este destul de impactat de manifestările pandemiei COVID–19”.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri