Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lobby-ul antifumat dăunează grav societăţii

Lobby-ul antifumat dăunează grav societăţii

de Cristian Anton    |   

Proiectul de lege antifumat depus de USR la Parlament prevede, printre alte măsuri ce pot fi considerate de bun simţ, şi demersuri de-a dreptul aberante. Este vorba despre interzicerea sponsorizării de evenimente de către companiile de tutun, o situaţie cu impact negativ asupra vieţii culturale din România, unde festivaluri de însemnătate naţională şi cu rol social major sunt finanţate de această industrie. Proiectul de lege este iniţiat de un ONG finanţat de Bloomberg, iar deputaţii care îi fac lobby au beneficiat ei înşişi de o sponsorizare din partea fundaţiei americane.

Deputatul Emanuel Ungureanu spune că USR susţine această iniţiativă legislativă venită din partea societăţii civile în forma sa radicală, care cere inclusiv „interdicţia acţiunilor de sponsorizare a produselor din tutun”. Practic, legea le va interzice companiilor din industria tutunului sponsorizarea oricăror evenimente. O lovitură grea pentru cultura din România, un domeniu oricum firav şi mult subfinanţat. Este de ajuns să amintim că una din companiile de profil este, de ani de zile, sponsor al unor acţiuni precum Festivalul Internaţional „George Enescu”, unul din cele mai mari şi mai prestigioase evenimente muzicale din lume, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu etc, de asemenea evenimente de referinţă pentru România. Impactul cultural şi social al acestora este unul cu totul special, iar proiectul de lege în discuţie le pune în pericol existenţa.

 

Sponsorizare vs sponsorizare

Proiectul promovat de USR nu este unul nou, ci doar preluarea iniţiativei legislative susţinute anul trecut de doi deputaţi PSD, respinsă însă la nivel de conducere. Tot anul trecut, deputatul Emanuel Ungureanu îi acuza pe producătorii de tutun că „îşi fac lobby în Parlamentul României”, pentru că au participat ca invitaţi la Harm Reduction Forum, la care a fost prezent inclusiv ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, eveniment despre alternativele la fumat, reducerea riscurilor asupra sănătăţii şi poziţionarea corectă a autorităţilor faţă de comportamentul autodistructiv al dependenţilor de tutun.

Alte prevederi ale proiectului: actualizarea definiţiei fumatului, a produselor din tutun şi a publicităţii, promovării şi sponsorizării produselor din tutun, eliminarea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, interdicţia acţiunilor de promovare a produselor din tutun etc

 

Este o dublă măsură a lui Ungureanu, din moment ce deputatul USR care cere interzicerea sponsorizărilor din partea companiilor de tutun a beneficiat el însuşi de o sponsorizare din partea iniţiatorilor proiectului de lege, o fundaţie Bloomberg, care i-a plătit, lui şi altor patru colegi din Comisia de Sănătate, o vizită de trei zile la Dublin. Fundaţia Bloomberg Philantropy finanţează ONG-ul „2035 România fără tutun”, condus de Ramona Brad, cea care este iniţiatorul de facto al proiectului de lege, şi nu societatea civilă, aşa cum clamează susţinătorii politici, fie ei PSD sau USR. Altfel spus, lobby-ul făcut de Ungureanu este bun, în timp ce al altora e greşit.

 

Ipocrizia tutunului

Fumatul este un flagel care afectează un miliard de oameni din toată lumea, din care 5,5 milioane sunt români. În fiecare an, 7 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de fumat. Tutunul ucide, asta nu o neagă niciun guvern, dar, pe de altă parte, niciun guvern din lume nu a interzis fumatul. Dependenţa de tutun, precum şi de celelalte produse nocive (alcool, cofeină) este o boală, dar un viciu perfect legal, de pe urma căreia se finanţează mare parte din bugetele tuturor ţărilor.

 

3 miliarde de euro plăteşte industria tutunului anual la bugetul de stat al României, fiind al doilea cel mai mare contributor după industria petrolului

 

Or, atâta timp cât autorităţile nu interzic tutunul, pentru că au nevoie de banii producătorilor şi ai fumătorilor, rămân dezirabile compromisuri precum reducerea efectelor negative, restricţionarea accesului la fumat, chiar supraimpozitarea industriei, la care se adaugă acţiunile complementare şi compensatorii ale companiilor producătoare, de a investi în cultură, educaţie, asistenţă socială etc. Interzicerea sponsorizării de evenimente de către producătorii de tutun ar anula beneficii sociale şi culturale importante şi ar veni, paradoxal, chiar în sprijinul companiilor de profil, pentru că le-ar maximiza profitul, întrucât oamenii nu vor renunţa niciodată la fumat.

 

Gilda Lazăr: Nu e foarte clar ce se urmăreşte

Iniţiativa lui Emanuel Ungureanu de a-şi însuşi un proiect care nu îi aparţine, promovarea prin metode îndoielnice, dar şi prevederile ciudate ale acestuia au stârnit nedumerire în reprezentanţii industriei de profil. „Lăudabila iniţiativa domnului Ungureanu, dar cum ar fi fost dacă luam şi noi un grup de parlamentari, îi plimbam prin străinătate, apoi le puneam un proiect de lege în braţe? Nu se chema lobby murdar? Cum se cheamă atunci ce a făcut dumnealui, care a fost plimbat la Dublin de fundaţia Bloomberg iniţiatoare a proiectului? E cel puţin imoral”, consideră Gilda Lazăr, manager JTI. „Propunerile nu sunt doar radicale, ci şi nejustificate, din moment ce în România se aplică întocmai toate directivele europene în domeniu. Este clar o exagerare, dar nu e foar clar ce se urmăreşte”, spune reprezentantul JTI. „Proiectul va implica patru comisii parlamentare, întrucât afectează cele 70.000 de magazine care comercializează tutun în România, reintroduce taxa pe viciu, deja eliminată, perturbă încasările bugetare şi legislaţia pe publicitate, reglementată prin directivă europeană. Interzicerea sponsorizărilor va afecta numeroase persoane şi evenimente, întrucât noi ne ocupăm de persoane defavorizate, în vârstă, de cultură, protecţia mediului. Niciodată nu ne îndreptăm sponsorizările către sport şi copii”, a mai spus Gilda Lazăr.  

 

Subiecte în articol: legea antifumat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri