Planurile de consolidare a clădirilor cu risc de prăbuşire în caz de cutremur care sunt în proprietatea Primăriei Capitalei vor fi întocmite în următoarea şedinţă a Consiliului Local, a anunţat, ieri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta a făcut apel şi la proprietarii privaţi să accepte consolidarea.
Potrivit primăriei, numai în Centrul Istoric al Capitalei sunt 38 de imobile, în care locuiesc 200 de locatari, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă un pericol public în caz de prăbuşire. Gabriela Firea a dispus, ieri, înfiinţarea unei comisii speciale, la nivel de primărie, care să coordoneze acţiunile de consolidare. "Suntem la un moment zero în care clădirile cu bulină vor fi consolidate în regim de urgenţă şi vom începe cu cele care sunt 100% în proprietatea primăriei, iar pentru clădirile care au co-proprietari sau sunt 100% în proprietate privată, acei proprietari trebuie să conştientizeze că nu se pot juca cu viaţa nimănui", a spus Firea. Aceasta a adăugat că primăria le pune la dispoziţie locatarilor din clădirile cu bulină 84 de apartamente libere, cu destinaţia locuinţe de necesitate. "Din păcate, trebuie să apelăm şi la câteva măsuri prin care să-i conştientizăm pe proprietari că-şi pun viaţa în pericol, iar dacă ei nu locuiesc acolo şi au închiriat acele locuinţe au obligaţia să-i informeze pe chiriaşi şi să pună capăt acelor contracte. Se va merge şi la amendarea, conform legii, a proprietarilor", a mai spus Firea.
Costurile consolidării imobilelor vor fi suportate de primărie. Sumele cheltuite vor fi restituite de proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de 25 de ani de la data recepţiei
Bucureştiul are 774 de clădiri cu risc seismic, dintre care 183 încadrate în clasa I, care prezintă pericol public