Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Proprietarii din clădirile cu bulină, evacuaţi

Proprietarii din clădirile cu bulină, evacuaţi

de Dan Radu    |   

Clădirile cu risc de prăbuşire în caz de cutremur trebuie consolidate chiar şi împotriva voinţei proprietarilor, spune ministrul Dezvoltării, Vasile Dâncu. Acesta a declarat că împreună cu Ministerul Justiţiei sunt căutate soluţii de modificare ale actualelor legi care să permită Guvernului să pună mai presus de dreptul la proprietate al deţinătorilor de imobile interesul general. Dâncu spune că statul e dispus să facă schimb de locuinţe cu proprietarii clădirilor cu bulină.

Guvernul va analiza în următoarea perioadă posibilitatea de modificare a legilor, în aşa fel încât siguranţa colectivă să primeze în faţa interesului individual, pentru a putea consolida clădirile cu bulină roşie chiar şi fără acordul persoanelor care deţin proprietăţi în aceste imobile. Potrivit ministrului Dezvoltării, Vasile Dâncu, proprietarii acestor spaţii vor fi cazaţi în locuinţe noi în care pot rămâne permanent, dacă le sunt pe plac, statul urmând să le achite o eventuală diferenţă de preţ în contul vechii proprietăţi. "Important este să recunoaştem şi prin fapte, prin legislaţie, prin ceea ce facem noi, în conducerea unei societăţi, că interesul public este superior interesului individual, că există un interes care e deasupra a ceea ce este interesul nostru individual. Atunci când eşti proprietar, ai drepturi, dar şi obligaţii, iar statul trebuie să găsească un echilibru între drepturi şi obligaţii", a declarat Dâncu la prezentarea raportului privind stadiul de pregătire pentru un cutremur major. "Noi trebuie să creăm condiţii ca oamenii să se mute în locuinţe de necesitate, să avem un fond important. Am văzut că Primăria Bucureştiului deja are un proiect destul de consistent în această zonă. Vom da posibilitatea oamenilor, de exemplu, de a rămâne în aceste locuinţe de necesitate pentru totdeauna, dacă sunt oameni care vor să rămână în aceste apartamente noi şi să primească eventual o compensare în funcţie de asta", a precizat ministrul.

Consultare cu Ministerul Justiţiei

Dâncu vrea ca statul să poată invoca forţa majoră pentru a putea scoate din locuinţe proprietarii care refuză consolidarea. "Sunt şi alte soluţii, care sunt soluţii de forţă majoră, ca să spun aşa. Dar acestea le vor preciza cei de la Ministerul Justiţiei, comisiile parlamentare în care o să discutăm despre asta, pentru că e vorba până la urmă de a aduce atingere unui drept la proprietate şi acesta trebuie cumpănit foarte bine, constituţional. Însă încercăm să apelăm la ideea de comunitate, la ideea că interesul colectiv ar trebui să ne privească pe toţi şi fiecare să participăm la contractul social, unde fiecare lasă la o parte din libertăţi în beneficiul unui interes colectiv", a spus ministrul. "Am discutat săptămâna asta cu specialişti de la Ministerul Justiţiei pentru a modifica legislaţia existentă în sensul prevalenţei interesului colectiv în situaţii de dezastru. Este o chestiune pe care o vom discuta cu specialiştii. În această toamnă o să prezentăm o soluţie", a spus Dâncu. Potrivit ministrului, costul consolidării va fi suportat în totalitate din bugetul de stat. Pentru anul în curs, Guvernul a alocat un fond de 25 de milioane de lei pentru consolidările clădirilor cu bulină, faţă de 5 milioane de lei, anul trecut.

În cazul spaţiilor comerciale care funcţionează în clădiri cu bulină, costul consolidării va fi suportat de proprietar, care are posibilitatea de a rambursa banii în termen de cinci ani, cu o dobândă fixă.

În ultimii 15 ani au fost consolidate 607 clădiri cu risc de prăbuşire în caz de cutremur. Dintre acestea, 370 se află în Bucureşti. În Capitală există 182 de clădiri care prezintă pericol public în caz de seism

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri