Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Proprietățile miraculoase ale florilor de tei

Proprietățile miraculoase ale florilor de tei

Teiul era considerat de popoarele străvechi un arbore sacru datorită mirosului îmbătător al florilor și a influenței benefice pe care o au asupra oamenilor. De-a lungul timpului s-au scris multe povești de dragoste la umbra acestui copac miraculos, mulți poeți amintindu-l în scrierile lor.  

Proprietățile terapeutice ale florilor sunt recunoscute atât în apicultură, cât și sub formă de ceaiuri. Mierea de tei are efecte antiseptice și antiinflamatorii. Este eficientă în răceli, tuse, gripă și crampe abdominale.

Ceaiul are efecte relaxante și sedative datorită conținutului de zaharuri, acid galic și farnesol, ultimul fiind un ulei esențial cu proprietăți antispastice și neurosedative. Totodată, reduce inflamațiile de la nivelul gâtului și a nasului.

Datorită flavonoidelor din compoziție are și efecte antioxidante, contribuind la încetinirea deteriorării celulare.

Previne, de asemenea, formarea pietrelor la rinichi și ameliorează incontinența urinară.

Ceaiul de tei trebuie băut cu 30 de minute înainte de culcare de către persoanele care suferă de insomnii, anxietate ori depresie ușoară.

Ajută și la digestie întrucât combate constipația dacă este amestecat cu mușețelul, iar în combinație cu menta previne diareea.

Împreună cu bicarbonatul de sodiu poate fi folosit la gargară pentru a reduce inflamația amigdalelor și a tusei.

Este indicat și în curele de slăbire datorită eliminării retenței de apă din organism și a toxinelor, prin stimularea transpirației.

Mierea de tei este bogată în aminoacizi, antioxidanți și vitamina B. Culoarea acesteia variază de la galben deschis la portocaliu închis și are gust dulce.

Contraindicații

Dincolo de proprietățile vindecătoare, florile de tei pot fi dăunătoare în anumite situații. Femeile însărcinate nu au voie să consume aceste produse, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, deoarece crește riscul de hemoragie. Nu este recomandat persoanelor care suferă de anemie feriprivă din cauza faptului că împiedică absorbția fierului în organism, și nici  înainte de urcarea la volan, întrucât induce stare de somnolență.

 

 

Subiecte în articol: flori tei proprietati
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri