Jurnalul.ro Editoriale Protejarea asiguraților RCA

Protejarea asiguraților RCA

de Daniel Apostol    |   

Deși blamată de unele voci pentru lipsa de intervenție, iar de altele acuzată tocmai pentru că intervine în piață, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, în limita mandatului prevăzut de legislația în vigoare, măsuri pentru protejarea consumatorilor. Cea mai recentă astfel de inițiativă este propunerea cu privire limitarea tarifelor RCA pe o perioadă determinată de timp, care să ajute populația amenințată de inflația ce lovește crunt în buzunarele cetățenilor.

Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2021 este 8,4%. Iar Banca Națională a României a crescut prognoza de inflație, pentru trimestrul 1 la 7,9-8%, pentru trimestrul 2 la 11,2%, pentru trimestrul 3 la 10,2%, iar pentru trimestrul 4 la 9,6%. Creșterea accelerată a prețurilor la energie, la materii prime, la bunuri și servicii în întreaga economie națională și suprapunerea peste aceasta a majorării speculative a tarifelor la polițele de răspundere civilă auto (după ieșirea de pe piaţa asigurărilor RCA a societății care a practicat tarife nesustenabil de mici, acumulând astfel cea mai mare cotă de piață) generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și agenților economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate.

            În acest context și pe baza analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință, pentru o perioadă determinată de timp. În acest proiect legislativ, se face diferențierea de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice, ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii de consumatori, cât și de factorul de risc al fiecăreia. Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal se va face la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF. Pentru persoanele juridice se va efectua limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat (tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N). Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0, iar în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asiguratorii vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta.

            În contextul în care nu are pârghii legislative pentru a interveni în stabilirea prețului polițelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a implementat sistemul de tarife de referință, calculate de către o companie independentă, pentru transparentizarea către consumatori a informațiilor corecte cu privire la polițele RCA. O altă măsură adoptată de ASF în scopul protejării consumatorilor a fost introducerea conceptului de client cu risc ridicat. Un asigurat poate fi încadrat în această categorie dacă primește, de la cel puțin trei asigurători diferiți, oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință (factorul N), aferent segmentului de risc din care face parte.

            ASF face astfel uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului, pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri